Kam na levné A123 baterie?

Zveřejněno 14. 3. 2008 v rubrice RC Modely

A123 SystemsSituace ohledně A123 baterií se znatelně mění. Doby, kdy se dal desetičlánek od Dewaltu koupit na eBayi za 100USD bez dopravy, patří již definitivně minulosti. Aktuální ceny se pohybují od 145 do 165USD a stále rostou. Proč tomu tak je a kde se dají A123ky koupit za dobrou cenu? Čtěte uvnitř.

Zmíněné ceny se samozřejmě týkají nabídek na eBayi v Americe. V Evropě jsou ceny ještě vyšší. Stačí letmý pohled do Anglie, kde se nejlevnější 36V pack od Dewaltu dá pořídit za 200USD. Ceny většiny tuzemských prodejců raději ponechávám zcela bez komentáře.

Názorů na příčinu rostoucích cen A123 baterií existuje povícero. Mě osobně přijde jako nejpravděpodobnější jejich stále rostoucí popularita, kterou doprovází smutný fakt, že pro A123 Systems není modelářský segment trhu zajímavý, a že zcela chybí konkurenční nabídka baterií srovnatelných kvalit. Čínské kopie jsou a nejspíš vždy budou … jen nepovedené kopie.

Zatímco začátkem loňského roku létali s A123 bateriemi za velkou louží převážně nadšenci a průkopníci, dnes je situace zcela odlišná. O těchto bateriích se píše ve všech modelářských časopisech a oslavné články zákonitě vyvolávají rostoucí poptávku mezi modeláři. Tu následně využívají různí překupníci, ale i obyčejní obchodníci (ekonomická situace v USA není dobrá a nejen nářadí se příliš neprodává), kteří za velkoobchodní ceny nakoupí sady 36V nářadí i s bateriemi. Baterie následně obratem ruky s náležitým ziskem prodají. Někdo si přihodí 25USD, někdo 100USD. Horní hranici určuje trh.

Dokud se baterie prodávají, není žádný problém a cena postupně roste. Hranice 150USD za 10 článků je již pro Američany celkem hodně, ale cenu nahoru dále ženou zájemci z Evropy, pro které je stále (byť již méně) atraktivní. A to stále hovoříme o bateriích z 36V Dewalt packů. U samostatných článků jsou ceny ještě o něco vyšší. I když v poslední době se tento rozdíl díky rostoucí ceně packů vyrovnává. Podle různých zdrojů navíc nelze očekávat, že by v brzké době cena A123 baterií změnila kurz a zamířila směrem dolů.

A kam tedy na levné A123 baterie? Samozřejmě na internet. A kam konkrétně? Chcete-li dolovat deset článků z 36V Dewalt packů, potom zamiřte rovnou na eBay. Kliknutím zde získáte aktuální výpis aukcí. Nákup na veřejné aukci však není bez rizika (padělky, kradené či použité zboží; podvybité, nebo rozhozné články, atd.) a občas je také potřeba prodávajícího přesvědčit, že se není čeho bát a nabízené packy může klidně zaslat i do Evropy. Rozhodnete-li se nakonec riziko podstoupit, potom se vám určitě bude hodit detailní postup na demontáž Dewalt packu.

Při srovnatelné ceně je pohodlnější nakoupit jednotlivé články a vcelku pracnou demontáž tak přeskočit. Online obchodů, které do svého sortimentu zařadily kusové A123 články již existuje celá řada a ceny se pohybují od 15 do 20USD za kus. Stačí si jen vybrat a k ceně za baterie nezapomenout připočítat náklady na dopravu. I s dopravným vyjde výsledná cena za článek stále znatelně levněji, než kdybyste baterie nakoupili v Čechách. Stane-li se vám, že některý z obchodů nezasílá do Evropy, potom ještě není vše ztraceno a obvykle stačí napsat pár mailů (v nejhorším případě jeden telefonát) a baterie nakonec do Evropy pošlou. Obchod je obchod.

  • Air-Craft World – 16,50USD
  • Killer Hobbies – 15,96USD
  • HobbyCity – 16,50USD
  • X-Flight R/C Model – 18,00USD
  • Robotic Power Solutions – 15,00USD
  • Horizon Hobby – 19,95USD
  • Znáte-li nějaké další online obchody, které A123 články nabízejí, případně máte-li s některými zde uvedenými osobní zkušenosti, podělte se o ně s ostatními v diskusi pod článkem.

    Signature

    Přečteno 30 krát
    Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
    Autor příspěvku: Martin Pilný

    Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

    8 komentářů u „Kam na levné A123 baterie?

    1. Tomáš

      Od KillerHobys sem nakupoval vickrat a vzdycky v pohode. Postovne bylo pokazde do20 dolaru. Kupoval sem male a lehke veci.
      T.

    2. Libor

      Zdravím Vás vespolek, kousek vedle nás prodávají A123 za příjemných 278,-Kč při kapacitě 2300, takže se mi zdá že se blíská na lepší časy i tady v čechách.

      Libor

    3. Insider

      Za levny ceny A123 baterek u nas muze jedna monstr nakupni akce. Nakupka byla hodne nizko, proto sly v kseftech s cenou tolik dolu.

    4. romik

      To je paráda, už si ten šestičlánek konečně taky pořídím v klidu v čechách s daňovým dokladem :-) hurá

    5. Smejdula

      Zdravim. Mam E-Savage… 2 motory, 2 baterie… Potrebuji dobry vykon./na baterie NiMh 4500mAh vydrzim 15minut/.
      Chtel bych poprosit o radu. Jsou A123 vhodne i pro takhle narocny provoz ?
      Diky za reakce

    6. PiNa

      @Smejdula
      Napiš, jaké tam máš motory, jaké vrtule, jaké regly a kolik váží model. Potom se dá poradit, ale z toho, co jsi napsal, se toho bohužel moc vydedukovat nedá.

    7. Rudy

      Ja bych rekl, ze ted opet ceny trochu porostou. Teda je tu ted takovej smer cen baterii od svetovych vyrobcu.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *