All Summer In a Day (1982)

Zveřejněno 26. 3. 2008 v rubrice Film & TV

All Summer In a DayPři procházení videí na Trubce se občas zadaří a narazíte na „poklad“ v podobě videa, které vás jednoduše dostane. Mne se to poštěstilo minulý týden, kdy jsem tam objevil krátký sci-fi film All Summer In a Day natočený podle stejnojmenné povídky Raye Bradburyho.

Ray Bradbury tuto povídku napsal v roce 1959 a byla vydána ve sbírce povídek Lék na melancholii. Její děj se odehrává v blíže nespecifikované budoucnosti na planetě Venuše, kde stále existuje řídká atmosféra a panují zde tropické podmínky. Stále prší a z obyčejného slunce se stala velká vzácnost. Je k vidění jednou na sedm let na pouhé dvě hodiny.

Příběh pojednává o skupince devítiletých dětí, potomků kolonizátorů ze Země, které zde prožívají své dětství. Slunce bylo naposledy k vidění, když jim byly dva roky. Neví, zda mají věřit zvěstem o tom, že se slunce objevuje pouze na pár hodin v několikaletých cyklech. Neví, zda vůbec mají věřit tomu, že nějaké slunce existuje.

Je ale mezi nimi také děvče Margot, které se narodilo na Zemi a na Venuši se dostalo před pěti lety se svými rodiči. Ostatním dětem tvrdí, že slunce opravdu existuje, že si jej stále pamatuje, a že na Zemi bylo k vidění každý den. Ostatní děti mu odmítají věřit a jejich nedůvěra a závist se s nadcházejícím příchodem dlouho očekávaného okamžiku stupňuje, až vyvrcholí … ale to raději podívejte sami.

28 minutovou filmovou adaptaci povídky natočil Ed Kaplan a poprvé byla odvysílána v televizi v roce 1982 v rámci dětského seriálu PBS Wonderworks. Na Trubce je k vidění VHS rip rozdělený do tří částí.

All Summer In a Day – 1.část

All Summer In a Day – 2.část

 https://www.youtube.com/watch?v=DI8A1LOLdkA

All Summer In a Day – 3.část

 https://www.youtube.com/watch?v=XQfWno_DuB0

Signature

Přečteno 41 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

3 Komentáře u „All Summer In a Day (1982)

  1. Zuzulka

    Bylo to hodne smutny a dojemny ale libilo se. Divx s ceskyma titulkama nekdo nahodou nemate?

  2. PiNa

    VHSRip v avi už se mi podařilo sehnat, české titulky zatím nemám. Až se dostanu domů, tak sem hodím link na rip, má cca 190MB a kvalita je perfektní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *