Video: F3B Jeseník 2006

Zveřejněno 18. 9. 2008 v rubrice RC Videa

F3B VideoPoté, co jsem minulý týden uveřejnil svoji fotogalerii z mezinárodního F3B Brna, mi přišla celá řada mailů s více méně stejným dotazem. Proč fotím jenom F3B soutěže, když určitě existují i jiné. Pokud jste na této soutěži ještě nebyli, zde je velmi povedené video zachycující neopakovatelnou atmosféru, kterou nabízí pouze F3B.

Samotná soutěž se skládá ze tří úloh: z termiky (létání na čas s přistáním na bod), ze vzdálenosti (maximální počet průletů mezi bázemi ve stanoveném čase) a z rychlosti (v co nejkratším čase prolétnout 4x mezi bázemi). Pro jednotlivé úlohy je navíc stanovený pracovní čas, během kterého musí být splněny. Vzhledem k tomu, že se létá pouze s jedním modelem, jsou na něj i na pilota kladeny velmi náročné požadavky. Pro dobré umístění je potřeba mít nejen nalétáno, ale také špičkový model, kvalitní naviják a samozřejmě trochu onoho pověstného štěstí.

Z pohledu fotografa je F3B soutěž velmi přitažlivou záležitostí. Nejenže se všichni maximálně soustředí na svůj model a chlápka s foťákem vůbec nevnímají, ale navíc každá z úloh nabízí nepřeberné množství možností, pořídit jedinečné a neopakovatelné záběry. Všudypřítomný adrenalin a emoce také dělají své. Chce to mít jenom oči otevřené a být ve správnou chvíli na správném místě. Samozřejmě, nakonec to vždy budou jenom letadýlka, lidé a navijáky, ale to by u  každé soutěže bylo úplně stejné. Fotil jsem N-ka, fotil jsem J-éčka, ale to, co mi dávají a nabízejí B-éčka, tomu se žádná jiná soutěž ani nepřibližuje.

Letos už se naštěstí žádná další F3B soutěž nekoná. Po posledním focení cítím velkou únavu, ale už nyní vím, že příští rok se na focení „letadýlek“ zase vypravím. Kdo ví, možná se mi konečně podaří pořídit mou životní fotografii a třeba to bude právě při F3B závodech…

Signature
Související články:
Video: F3B Eurotour 2008 ve Špuntíkově

Přečteno 11 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

5 komentářů u „Video: F3B Jeseník 2006

  1. Komár

    Martine, přijeď někdy fotit na F3F. To má taky jedinečnou atmosféru a hlavně se mnohem líp fotí letovky, protože letadla létají blízko. Akorát nikdy není jisté, jestli bude foukat :-)

  2. PiNa

    Na F3F se chystám, už jsem to i probíral s Genysem. Letos nejspíš ne, ale příští rok určitě :-)

  3. reverend

    pěkný je to vodění slepců po ploše

  4. Makyk

    Naprostý souhlas s tvým popisem Martine. Perfektně zpracované. Chce to ještě zkusit i s érem na kniplech. Dva roky jsem jezdil s klukama jako pomocník, užíval jsem si jejich adrenalinu až jsem si to s nimi skusil tento rok. To co normálně doma zaletím, na soutěži nějak nešlo. :-) Smekám před jejich vylétaností a jak nervy drží na uzdě. Adrenalin se mnou cloumal jak se školákem.

  5. PiNa

    Aktivní F3B mi zatím nehrozí. Chybí hlavně čas a vhodný prostor k lítání. Raději píšu „zatím“, protože se to všechno může změnit, až zalítneme s Daliborem Cerese E :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *