Cellpro Multi4 – nová generace přichází

Zveřejněno 20. 10. 2008 v rubrice RC Modely

Cellpro Multi4Zdá se, že firma FMA neusnula na vavřínech a po úspěšném modelu Cellpro 10s přichází s další novinkou, kterou je notně vylepšená verze jejich nejpopulárnější nabíječky Cellpro4S, jenž nese označení Cellpro Multi4 a v prodeji by se měla objevit koncem letošního listopadu.

Nová nabíječka vychází z osvědčeného modelu Cellpro4S, který však doznal celé řady vylepšení: kvalitní podsvícený displej LCD (displej u první generace Cellpro4S byl opravdu tristní); krabička z odolného plastu (odpadne potřeba bastlit si krabičky svépomocí); podpora všech typů baterií (LiPol, LiIon, A123, LiMh, NiCd, NiMH a Pb); podpora nového dvoucestného rozhraní k PC (FUIM2); možnost aktualizace firmwaru přes internet; 25 uživatelských pamětí pro různá nastavení parametrů (buďto ručně, nebo pomocí programu CCS (Charge Control Software); intuitivní ovládání jedním tlačítkem pro výběr nabíjecí úlohy (např. Nabíjení LiPo, Cyklování NiCd, Nabíjení A123 pro delší skladování atd.); vybíjecí a/nebo cyklovací proud 200mA pro všechny typy baterií.

Důvody, proč se v FMA rozhodli pro Cellpro Multi4, vysvětlují v samostatném textu, jehož volný překlad následuje:

Proč jsme se vydali touto cestou? Za dobu, co se pohybujeme v oblasti nabíjení baterií, jsme obdrželi od našich zákazníků mnoho žádostí o různé nové funkce, které by rádi viděli v našich nabíječkách. Někdy jim vyhovět můžeme, někdy nemáme dost volné paměti v procesoru, abychom je mohli přidat. Také není možné zavděčit se všem. Jedni změnu uvítají, zatímco druzí by právě tuto funkci měnit nechtěli. Bez ohledu na všechny tyto skutečnosti nové funkce vyžadují bezpočet hodin práce při  aktualizaci firmwaru a jeho pečlivém odladěním před uvolněním.

A tak výkonnější procesor v kombinaci s novou filozofií Otevřené Architektury nastavení nám umožňuje učinit všechny šťastnými velmi snadným a efektivním způsobem. Přidání nové funkce, změna parametrů, nebo oprava problémů je nyní stejně tak jednoduchá jako úprava či vytvoření nového nastavení.

Podívejme se na pár příkladů. Zákazník John chce, aby jeho nabíječka balancovala A123 baterie proudem 100mA místo 200mA. Toto je zásadní rozhodnutí pro výrobce nabíječky. Máme vydat nový firmware s upravenou hodnotou proudu? Budou s touto změnou spokojení i ostatní uživatelé? Máme tuto možnost přidat do uživatelského rozhraní, aby si to John mohl nastavit sám bez vlivu na ostatní uživatele? Pokud jste četli o tom, jak FMA nebo jakýkoliv jiný výrobce nabíječek zvládá tyto záležitosti, potom víte, že je to obvykle velmi neefektivní proces, jehož výsledky často některé uživatele potěší, zatímco jiní si stěžují.

Řešení nabízí Otevřená Architektura nastavení. Změna balančního proudu, změna způsobu balancování, nastavení za jak dlouho od začátku nabíjení se má balancovat, všechny tyto parametry jsou nyní snadno nastavitelné. Stačí vybrat nastavení, které chcete upravit v CCS (Charge Control Software), najít parametr, kterých chcete změnit a to je vše. Nyní máte vlastní upravené nastavení pro váš specifický typ baterií, situaci, nebo aplikaci. I když nejste ten typ zákazníka, který rád nastavuje tyto technické parametry, i potom pro vás Otevřená Architektura nastavení bude přínosem. Proč?

FMA zavádí tento koncept, aby mohla rychleji a efektivněji reagovat na bezpočet unikátních požadavků, které každodenně dostává od svých zákazníků. Dokonce, i když nechcete parametry měnit sami, získáte díky této možnosti přístup k nastavením, která vytvořili zkušení technici. Obnovení původního nastaveni v CCS je stejně tak jednoduché, jako otevření textového souboru na vašem počítači.

Co takhle ještě více příkladů? Chcete svoji nabíječku rozšířit o možnost připojení drátu na řezání pěnové hmoty. Pojmenujete si nastavení a změníte jeho parametry. Chcete nabíječku pouze pro A123 baterie? Je to jednoduché, nastavení pro nabíjení A123 baterií nakopírujete do všech 25 bank vaší nabíječky. Individuálně si změňte parametry nastavení. Postupně si je uložte do vašeho PC, nebo si zálohujte všech 25 nastavení najednou. Máte kamaráda, který by rád použil vaše nastavení? Pošlete mu vaše uložené soubory mailem. Jakmile je otevře a odešle do své nabíječky, bude mít to samé, co máte vy.

Nyní přichází na řadu pravděpodobně nejdůležitější část ze všech. Neztrácejte čas snahou o dekódování informací z dvou řádkového LCD displeje. Ano, můžete provádět základní nastavení přímo v nabíječce, ale komplexní změny nabíjecích parametrů snadno provedete na PC, kde máte k dispozici velkou obrazovku, klávesnici a myš. Připravte si jednotlivá nastavení doma na PC, nahrajte je do nabíječky a použijte je na letišti, kde se má létat a ne řešit parametry nabíjení.

Pro plnohodnotné využití potenciálu, který Cellpro Multi4 nabízí, FMA doporučuje FUIM2 – dvoucestné rozhraní pro komunikaci s PC a Charge Control Software, který bude ke stažení zdarma na stránkách FMA krátce po zahájení prodeje Cellpro Multi4 koncem měsíce listopadu. Doporučená prodejní cena byla stanovena na 79,79USD.

Signature

Přečteno 27 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

3 Komentáře u „Cellpro Multi4 – nová generace přichází

  1. Marty84

    kdybych uz cellpro4s (silnejsi verzi s dobrym LCD) nemel hned bych vedel, co si prat k jeziskovi ;-)

  2. Jirak

    LCD displej je u Multi4 naprosto suprový, velmi dobře čitelný a podsvícený, spokojenost ;)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *