mp3HD – bezeztrátový nástupce formátu MP3

Zveřejněno 26. 3. 2009 v rubrice Hudba & MP3

mp3HDThomson, jedna z firem, které stály u zrodu populárního formátu MP3, je zpět. Tentokrát s formátem mp3HD, který nabízí bezeztrátovou kompresi a zpětnou kompatibilitu s běžnými MP3 přehrávači. Bohužel za cenu citelně většího souboru, než jaké generují ostatní bezeztrátové kodeky.

Doba, kdy „empétrojky“ představovaly ideální formát pro snadnou distribuci digitálních nahrávek, je nenávratně pryč. Neustále se zvyšující kapacita paměťových médií a jejich klesající cena zvolna otevírají dveře pro nástup konkurenčních bezeztrátových formátů, které posluchačům za cenu mnohonásobně většího souboru nabízejí zcela totožnou kvalitu, jakou má původní nahrávka. Mezi nejpopulárnější patří FLAC, jenž přehrávají mnohé přenosné hudební přehrávače, a který převálcoval ostatní bezeztrátové formáty na nejpopulárnějších privátních audio trackerech What.CD a Waffles.FM.

A právě v tuto chvíli vstupuje na pomyslné bojiště Thomson se svým zpětně kompatibilním bezeztrátovým formátem mp3HD. Technickou specifikaci sice stále tají, ale je zřejmé, že soubory v novém formátu jsou tvořeny dvěma datovými toky. Jeden obsahuje bezeztrátovou verzi nahrávky, Thomson jej označuje jako „doplňkovou vedlejší informaci“, druhý obsahuje standardní verzi nahrávky v MP3 formátu. V případě, že přehrávač nebude podporovat mp3HD, přehraje klasickou verzi. Pokud přehrávač nový formát rozpozná, přehraje bezeztrátový datový tok.

Fyzikální zákony nelze obejít a hudební nahrávku je možné bezeztrátově komprimovat pouze do určité míry. Zde bohužel vítězí konkurenční formáty, které nabízejí vyšší kompresi a tudíž menší velikost výsledného souboru. MP3 soubor s vysokým datovým tokem také nebude z nejmenších. Spojme tyto dva soubory do jednoho a získáme soubor větší, než vše, co ostatní bezeztrátové kodeky generují. Tuto skutečnost potvrdil nezávislý test mp3HD enkodéru provedený redakcí CNETu UK.

Z pohledu hudebního sběratele je určitě výhodnější mít obě verze nahrávky v jednom souboru, než zvlášť archivovat ztrátově a bezeztrátově komprimovaný soubor. Nový formát bohužel neřeší základní problém, který stál u zrodu jeho předchůdce – jak dostat co nejvíce hudby do přehrávače s omezenou pamětí.

Většina hudebních přehrávačů dostupných na trhu podporuje přehrávání alespoň jednoho bezeztrátového formátu. Uživatelé tuto možnost příliš nevyužívají právě z důvodu velikosti bezeztrátových souborů. Pro představu: jedno CD ve FLACu zabere stejně místa jako přinejmenším tři CD v MP3 s vysokým datovým tokem. A dokud mp3HD neprorazí mezi přenosné hudební přehrávače, většina bude přehrávat pouze jeho ztrátově komprimovanou část a bezeztrátový tok bude pouze zbytečně zabírat místo na paměťovém médiu přehrávače. Při pohledu do budoucnosti se situace naopak obrátí. Pokud budou přehrávače disponovat dostatkem paměti pro ukládání bezeztrátových souborů, stane se MP3 složka mp3HD nadbytečnou.

Toto vše si Thomson nejspíš uvědomuje, neboť uvolnil k volné distribuci mp3HD kodek pro Windows a Linux spolu s pluginem pro přehrávač Winamp. Verze pro počítače Mac by se měla objevit brzy.

O tom, zda se novému formátu podaří zopakovat bezprecedentní úspěch jeho předchůdce, rozhodne až čas. Již nyní se dá snadno odhadnout, že cesta na vrchol nebude pro mp3HD vůbec jednoduchá a s největší pravděpodobností zapadne mezi nadějné audio formáty, které u uživatelů nenašly jednoduše pochopení ;-)

Signature

Přečteno 10 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *