Amazon Kindle 3 – první zkušenosti a dojmy

Zveřejněno 6. 9. 2010 v rubrice Ze života

Amazon Kindle 3Koncem minulého týdne jsem se dočkal příjemného překvapení. S předstihem několika týdnů, oproti původnímu termínu, dorazila z USA malá krabička s nejnovější verzí čtečky elektronických knih a digitálních textů Kindle třetí generace od Amazonu. Jaká tedy je?

Až doposud jsem si četl ebooky převážně ve formátu PDB na svém Palmu T3, který na svou dobu poskytoval kvalitní a dostatečně velký LCD displej a jeho program Palm Reader zcela vyhovoval mým potřebám. Všechny zmínky o čtečkách s elektronickým papírem (e-ink) jsem přecházel bez většího zájmu a to především kvůli jejich vysoké ceně. Když ale Amazon v létě ohlásil horkou novinku – čtečku Kindle třetí generace s cenou 139USD, neodolal jsem a obratem si jeden kousek předobjednal. I s poštovným cca 20USD jsem se hravě věšel do bezcelního limitu dovozu z USA, a tak se k výsledné ceně nepřipočítávalo ani DPH. Suma sumárum jsem za Kindle 3 zaplatil 3120Kč.

Amazon Kindle 3

Čtečka Kindle 3 dorazila od Amazonu přepravní službou UPS s nejrychlejším možným dodáním během tří dnů od odeslání. Za necelých 20 dolarů, no nekupte to. Obsah krabice odpovídá na minimum stlačené prodejní ceně. Kromě vlastní čtečky uvnitř naleznete pouze stručný návod na její rychlé oživení a USB nabíjecí kabel včetně adaptéru. Bohužel v době, kdy jsem si Kindle objednával, neexistovala možnost si objednat adaptér ve verzi pro Evropu, takže dorazila u nás nepoužitelná americká verze, která jde naštěstí z nabíjecího kabelu snadno sundat a Kindle se poté dá kabelem nabíjet přímo z USB portu.

Amazon Kindle 3

Po prvním nabití baterie jsem se pustil do seznamování se s novou hračkou, které má pokaždé své nezaměnitelné kouzlo. A musím přiznat, že se Kindle 3 Amazonu náramně povedl. První dojmy byly veskrze velmi dobré. Docela dobře se drží. Displej s vylepšeným kontrastem se jednoduše musí vidět. Otáčení stránek je celkem svižné. Wi-Fi v kombinaci s vestavěným internetovým prohlížečem umožňuje surfovat po webu bez omezení. K dispozici jsou výkladové anglické slovníky i možnost nechat si anglický text přečíst celkem příjemným hlasem s dobrou výslovností. Zadávání textu a symbolů z klávesnice má sice daleko k dokonalosti, ale dá se na něj zvyknout, stejně jako na navigaci kurzoru po obrazovce pomocí 5 polohového tlačítka. S dotykovým displejem by to samozřejmě byla čtenářská nirvána, ale za 139USD nemůžeme chtít krevety, že ano.

Vzhledem k tomu, že ještě z dob Palma mám doma celkem slušnou sbírku ebooků ve formátu PDB a PRC, odložil jsem online nakupování knih na Amazonu na později a po připojení Kindle 3 k počítači do něj pár PRC/MOBI knih pokusně nahrál. Výsledek? Naprostá pohoda. Bezproblémová podpora české diakritiky; možnost čtení více dokumentů současně s uložením rozečtené pozice; publikace citací a poznámek na sociálních sítích přímo ze čtečky; snadné třídění a správa nahraných knih v interních 4GB paměti, 8 velikostí písma a pár dalších možností, které teprve čekají na prozkoumání. Text lze samozřejmě číst na výšku i na šířku (přepíná se ručně, tudíž nehrozí automatické překlápění při čtení vleže na boku).

Amazon Kindle 3

Kindle 3 se bohužel (ale pochopitelně) dodává zcela holý, bez ochranného obalu. V současné době Amazon nabízí buď samostatný kožený obal v mnoha barevných odstínech za necelých 35USD, nebo si můžete za téměř 60USD pořídit obal s integrovaným osvětlením. To se vám bude zaručeně hodit, protože technologie e-ink se sice výborně čte venku, na slunci, ale ve tmě, nebo při slabých světelných podmínkách si ani neškrtnete. Údajně také Kindle s obalem lépe padne do ruky a pocitově se více blíží skutečné knize. Snad to nebude trvat dlouho a soudruzi z Asie začnou prodávat své vlastní obaly na Kindle 3 za zlomek ceny Amazonu. Pro představu: na DX se nyní dá koupit slušivý obal na Kindle 2 za pouhých 12USD včetně dopravy.

Na podrobné hodnocení je ještě brzy, ale po několika hodinách strávených ve společnosti mé nové hračky, mohu spokojeně konstatovat, že mne příjemně překvapila a její koupi lze jen doporučit. Samozřejmě pouze v případě, že rádi čtete. Poté, co se mi podařilo nalézt způsob, jak snadno a celkem rychle překonvertovat stávající PDB soubory do MOBI formátu, nemám nic, co bych jí mohl prozatím vytknout. U mě prostě dobrý…

Signature
Seznam všech článků o Kindle 3 na PiNa.cz

Přečteno 53 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

130 komentářů u „Amazon Kindle 3 – první zkušenosti a dojmy

  1. PiNa

    Roman: O clo jde az v druhe rade. Mnohem drsnejsi je DPH, ktere je 20 procent a melo by se platit v pripade, ze zasilka zaslana ze statu mimo EU presahne hodnotu 150Euro. Potom se k te castce prida vycislena doprava a z celkove castky se plati DPH, pripadne clo.

  2. eM

    Včera mi přišel Kindle 3+pouzdro s lampičkou.
    Subtotal of Items: $198.99
    Shipping & Handling: $26.97
    ——
    Total for this Order: $225.96
    To je konečná suma.

  3. thr

    Pina – Martine, já si rýpnu… Ty jsi opravdu vůči Kindlu ztratil soudnost a jsi v tom „módu“, že chyby popíráš s tím, že ti to prostě nevadí… Ty tisíce knih slibuje totiž v první řadě Amazon, hned na titulní straně http://www.kindle.com máš ve specifikacích kapacitu 3500 knih – takže je-li to reálně nepoužitelné, tak je to prostě chyba!
    A podle mě je navíc naprosto normální mít knihovnu přímo v čtečce – proč bych měl třeba před dovolenou vymýšlet, co tam budu budu číst? Tím degeneruješ čtečku opravdu jen na náhradu papírové knihy, ale podle mě zvládá mnohem více a jedno z kouzel je právě to, že můžeš mít v malé krabičce celou knihovnu!!!
    Jinak z praxe s více zařízeními si myslím, že nejlepší řešení organizace knihovny je ji vůbec neorganizovat, ale mít v zařízení dobré vyhledávání – prostě mezi těmi tisíci knih napíšu třeba „Clancy“ a okamžitě se mi to vyfiltruje. Bohužel Kindle v tomhle moc nevyniká :-(

  4. PiNa

    Tome, chyby Kindlu 3 nepopírám. Jenom osobně nevidím smysl v tom, tahat s sebou 3500 knih, když si jich najednou přečtu jenom pár. O tom, že nástroje pro správu většího množství knih má Kindle 3 slabší, jsem psal hned na začátku v komentářích. Nový firmware 3.0.3. by měl znatelně zrychlit i globální vyhledávání, ale jak už jsem psal, mně to fakt netrápí. Momentálně mám v Kindle na Tvoje doporučení komplet Jacka Ryana od Clancyho plus 18 non-fiction knížek v PDF a je to čtení na pár týdnů čistého času ;-)

  5. thr

    No jestli máš Clancyho celého, tak to je spíš na pár měsíců. Na pár týdnů máš tak sérii Jacka Ryana :-)))
    Jinak Kindle je jak jsem říkal u dítěte, výsledky zatím diskutabilní, jen mě pobavilo, že jako námitku asi druhý den kluk říkal, že ty tlačítka na otáčení jsou blbá :-) Naopak v čem je ve shodě s tebou je to, že se mu líbí, že je Kindle 3 lehký – pro něj je iPad moc těžký, na to brblá i u her a na čtení by to bylo ještě horší – ta plastovost a lehkost mu v praxi vyloženě vyhovuje.

  6. thr

    Kolega z práce mi říkal, že když přes něco z toho prohnal PDF (normální textové bez obrázků, takže nemělo cenu to nechat jako PDF a byla lepší konverze), tak byl výsledek lepší než přes Calibre.
    Mohu se ho přeptat, co konkrétně na to použil a s jakým nastavením, určitě ale šlo jen o tu konverzi PDF, „normální“ knihy užívá klasicky přes Calibre.

  7. evilmind

    ad sprava knih: prozatim jsem dospel ke stavu, kdy do Calibre pomalu laduju knihovnu, a v Kindle mam opravdu jen to, co realne ctu, pripadne chci cist jako dalsi… v Calibre jsem si pak pridal boolean pole na Precteno a ReadNext, takze muzu relativne snadno po docteni knih prehazovat nasledujici knihy ze stejny sagy apod.

    diky tomu nemusim resit, co umi nebo neumi Kindle, protoze v nem jen ctu – a veskery pripadny budouci vychytavky muzu pozadovat od Calibre, kde je nepomerne vyssi sance, ze se jich opravdu dockam… :-)

  8. Pavel

    thr: asi druhý den kluk říkal, že ty tlačítka na otáčení jsou blbá :-)
    Myslíš listování vpřed/vzad?
    Tady bych uvítal možnost předefinovat – jako pravák, ať držím čtečku v pravé i levé ruce, na posun dopředu používám na 99,99% pravé velké tlačítko. No a když chci přejít o 10 stránek zpět, tak 10x zmáčknu levé velké tlačítko. Pak teprve si uvědomím, že jsem blbec a mačkám 20x menší listovací tlačítko.

  9. thr

    Já to rozepisoval v jiné diskusi – jde o to, že někomu na to padne ruka, ale jak jí máš větší (já) nebo menší (kluk), tak to prostě často nesedne. Bylo by lepší jen jedno velké – na jedné straně dopředu, na druhé dozadu (v podstatě něco jako dotykové ovládání iBooks v iPadu, s normálním tlačítkem by to určitě chodilo taky). Anebo druhá varianta je to, co píšeš – nechat jak je, ale s možností nadefinování funkcí.

  10. Ales

    Zdravim ve spolek :-),
    tak sem take objednal jeden kousek a jelikoz pokukuju, co bych si pro zacatek precetl v nove hracce, tak sem narazil na par knizek hned na Amazonu, jedine co me zarazilo, ze Kindle verze nekterych titulu je vyssi nez normalni papirove vydani, je to mozne? Nekoukam nejak spatne? A.

  11. PiNa

    Alesi, spatne nekoukas, to tak proste je. Navic u vetsiny knizek jsou na Amazonu USA vyssi ceny, nez na Amazonu UK. Treba Ubik od PK Dicka v USA pro Kindle za 13,32USD (paperback za 10.09USD) a v UK pro Kindle za 7.20USD (paperback za 8USD) a dalo by se pokračovat. V USA so do ceny knih udajne zapocitavaji poplatky pro agenty spisovatelu, v UK se toto nedela, proto jsou tam stejne knihy levnejsi. Vyssi cenu Kindle verzi Amazon pry svadi na poplatek za doruceni pres 3G, ale platis stejne penize, i kdyz si to stahnes pres Net do pocitace, nebo pres Wifi rovnou do Kindle. Na Amazonu UK, muzou nakupovat pouze zakaznici z UK, ostatni z Evropy musi na Amazon USA. Sice se da menit adresa v profilu Kindle, ale kdyz jsem si ji zmenil z CZ na USA, tak mi zablokovali moznost nakupovani knizek a vyzvali mne, abych dolozil napr. kopii ridicaku, nebo ID, ze jsem opravdu obcan USA. Nezbylo, nez adresu zmenit zpatky na CZ a napsat jim mail a vsechno bylo druhy den OK. Zase muzu nakupovat, ale jenom knihy ktere nemaji regionalni omezeni pro USA only. Takze pocitam, ze kdybych si adresu zmenil na UK, dopadnu stejne.

  12. thr

    Ona je tam jedna skutečná „sviňárna“ – totiž že prakticky ke všemu kalkulují cca 2,3 USD za „doručení“, jak zmiňuje i PiNa. U normální knihy to ještě není tak zlé, obecně cena Kindle edition by měla být asi tak stejná jako u paperbacku a tohle doručení je pořád menší než poštovné. Jenže absurdita je, když skočí reklama na nějakou free knihu (třeba s vypršenými právy), ty na to klikneš a najednou je z free víc než 2USD. Tohle je od Amazonu fakt hnus :-(

    Ty rozdíly cen UK a USA jsou jak kdy, viděl jsem jak vyšší cenu v USA, tak naopak v UK.
    Co mě ale z hlediska legálních nákupů mrzí skoro ještě víc je to, že zdaleka ne vše má svou Kindle verzi. Zrovna teď nedávno jsem měl docela i chuť něco koupit legálně, v mém případě to byly nějaké věci z oblasti raketového modelářství, ale ze čtyř knih, které by mě zajímaly je v Kindle verze jen jediná :-( Nejde o žádný problém regionu, tohle platí i pro USA. Bohužel je i tady patrné, že zatím je Kindle cílen na „rychloobrátkovou beletrii“, s knihami náročnějšími na formát se postupuje pomaleji.
    A rýpnu si – tu jednu dostupnou knihu jsem na zkoušku koupil a je to přesně případ situace, kdy kniha přímo od Amazonu na Kindle3 nestojí za moc, ale na Kindle pro iPad je naprosto super (jsou tam docela podstatné a kvalitní obrázky).

  13. Tom

    Dobrý večer,mám problém s doc formátem.Calibre píše,že ho nezná při konverzi.A ještě tady proběhl dotaz na ztrátu obrázků (např.mapy v knihách fantasy),to se mně stalo též.Díky za odpověď.

  14. Pavel

    Tom: Buď uložit DOC jako RTF a konvertovat v Calibre nebo poslat DOC na mail čtečky (něco@kindle.com).

  15. PiNa

    [Komentář Pavla skončil ve SPAMu a přišel jsem na to, až když jsem napsal tento svůj komentář]

    Tome, Calibre opravdu DOC formát nezná. Je potřeba si knihu otevřít ve Wordu a následně ji uložit ve formátu RTF. S převodem RTF do MOBI by v Calibre problémy být neměly. Ve výsledném MOBI souboru obrázky chybí, ale zatím se jednalo jenom o obaly, takže mne to netrápilo a nepátral jsem po tom, jak to napravit.

  16. thr

    Ještě poznámka k těm cenám – nutno upozornit, že se občas narazí na zajímavé výkyvy. Třeba ty mnou zmíněné modely raket – to, co jsem koupil stálo „normálně“, tedy cena paperbacku plus 2,3USD. Ale jiná kniha ze stejného oboru měla na Kindle slevu 60% – tedy asi 12USD, zatímco paperback stál 30USD!!! Jako na potvoru šlo zrovna o titul, který mě moc nezaujal, ale je to názorný příklad toho, že i tady bude leckdy třeba sledovat „akční ceny“…

  17. Ales

    Tak uvidime, jeste stale na Kindle cekam, pacto se nekde zdrzel, uz se tesim, az ho vyzkousim. Jinak ze pripocitavaji neco za doruceni je docela zvlastni, protoze nektere Kindle ani 3G nemaji, takze to putuje i tak pres WiFi a tam prilis poplatek za doruceni nechapu, no uvidime, beztak zpocatku vsechno co bych si rad v pristich tydnech precetl mam u sebe na NB v PDFkach. A pravdepodobne to tak bude zatim i nadale, protoze zatim co sem chtel koupit tak verze Kindle neni :-(

  18. Pavel

    Ales: Poplatek za doručení přes WiFi není.

    All: Nevím jestli jsem to v textu přehlédl, ale málem mě trefilo, když jsem to náhodou objevil jinde. Když si na svůj mail Kindle pošlu PDF, dojde mi stejné, tj. s okraji, napevno stránky bez přelévání. Ale když pošlu totéž se slovem Convert v předmětu mailu, tak dostanu knihu v Kindle formátu, můžu zvětšovat písmena, text jde od kraje ke kraji. Ano, rozbije to layout zamýšlený autorem (stránkování, etc.) ale popravdě, u beletrie je to jedno.

  19. Pavel

    chtel bych se zeptat jak je to s tou dani pri procleni a clem. Kdyz bych chtel objednat 5 Kindlu, tak jestli se vyplati vzit kazdy zvlast, takze za kazdy dat 20 dolaru za dopravu, nebo to vzit v jednom baliku a dat 20 dolaru za dopravu jako celek a zaplatit clo a dan. Bude to mensi nez tech 80 dolaru co bych usetril?
    Diky za info

  20. PiNa

    Pavel: Od 1.4.2011 je dph 20% na vše dražší 22 Eur (mimo EU) bez dopravy, přičemž potom se DPH počítá z ceny zboží a ceny dopravy. A k dotazu, nejsou to žádné složité počty. Kindle 139USD * 5 = 695USD + doprava. Pouze DPH z ceny zboží (pokud je za více než 150 Euro – do 1.4.2011) bez dopravy (pro 5ks to určitě nebude 20USD) je na 5 Kindlů 139USD. To jest 27.80USD na kuse a nepočítáme do toho dopravu. Takže určitě dovézt samostatně.

  21. Tomík

    Dobrý den, mám laický dotaz. Mám zapůjčený Kindle3 a uvažuju o koupi. ALE! Mám doma pár knížek ve formátu PDB, konvertoval jsem je programem CALIBRE do MOBI poté, co jsem v něm jako čtečku nastavil právě Kindle. Ale převedené knihy mi Kindle nezobrazuje správně, problém je s českými znaky Ř, Š, Ě … ale třeba Ž zobrazuje správně. Prosímvás poradíte, jak to mám nastavit? Moc díky :-)

  22. PiNa

    Tomík: Návod na to, jak správně prevést PDB do MOBI už mám skoro dopsaný. Brzo bude online.

  23. Zdeněk

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat.. koupil jsem si Kindle 3. Mam doma soubory ve formátu Doc, ale nemám páru jak je převézt. V Calibre mi to stále píše chybu, že nebyl nalezen žádný možný formát. Můžete mi poradit prosím?

  24. PiNa

    Zdeněk: Stačí je načíst do Wordu nebo do Open Office a potom je uložit jako RTF soubor a ten už v Calibre do MOBI převedeš.

  25. PiNa

    David: V čem se liší od normální verze je tam napsané:

    Verze „special offers“ se od klasické verze Kindlu 3 Wi-fi liší tím, že společnost Amazon a její partneři sponzorují tuto verzi výměnou za reklamu, která se zobrazuje po uspání čtečky. Ve standardní verzi se zde zobrazují portréty známých spisovatelů a spisovatelek. Reklama se začne zobrazovat po registraci u Amazonu a připojení přes WiFi nebo 3G k internetu. Čtení knih a dalšího obsahu není nijak ovlivněno.

    Kindle je podle mého bez cla, ale protože její cena s dopravou přesahuje hraniční částku 22 Euro pro dovoz bez cla a bez DPH, vyberou si celníci z ceny kindle a ceny za dopravu DPH 20%.

  26. JirkaII

    Zdravím, koupil jsem si kindle3 a mám problém s nabíjením přes usb. Při prvním připojením do usb se mi to po nějakém čase podařilo (zkoušel jsem přes 3 porty) připojit, tzn. viděl jsem na NTB zařízení kindle a nahrál jsem knihu a cca 1 týden ji četl. Při opětovné snaze nabít přístroj mám problém. Oranžová kontrola svítí a cca po hodině zkusím přístroj odpojit, ale pouze hláška battery empty a vůbec kindle nevidím jako další zařízení na NTB. Zkoušel jsem to i přes redukci usb-síť, ale stejné – oranžová svítí, ale ani cca po 1 hodině žádná změna. Díky radu.

  27. PiNa

    JirkaII: Podle popisu to vypadá na špatnou baterku – takže nejspíš na reklamaci. Také existuje možnost Kindle rozebrat a prověřit kontakty u baterie. Může to být i špatným kontaktem.

  28. JirkaII

    Díky, asi to tak bude. Budu reklamovat. J.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *