Amazon Kindle 3 – tipy, novinky a zajímavosti I.

Zveřejněno 21. 10. 2010 v rubrice Ze života

Amazon Kindle 3Nový firmware 3.0.2. a 3.0.3., Jailbreak, Hack pro náhrání vlastních fontů a spořičů obrazovky, Vůně knih ve spreji, Kindle Singles, Přehled všech klávesových zkratek, Nové hry pro Kindle a další novinky ze světa čtečky elektronických knih Kindle 3 od Amazonu v pravidelném přehledu.

Nový firmware 3.0.2.
K dispozici je nový firmware 3.0.2. Kromě jiného přináší znatelné zrychlení otáčení stránek, stabilnější a rychlejší internetový prohlížeč a odstraňuje potíže se zpomalováním čtečky Kindle při vyšších teplotách (například při delším čtení na slunci). Postup stažení a aktualizace je totožný jako u předchozí verze 3.0.1. a naleznete jej zde.

Pozor na preview verzi firmwaru 3.0.3.
Amazon rovněž uvolnil ke stažení nejnovější verzi firmwaru 3.0.3. Ti, kteří si jej již nainstalovali, hlásí, že došlo k dalšímu zrychlení internetového prohlížeče i otáčení stránek. Zrychlení doznalo i vyhledávání a vylepšeny byly i záložky (Bookmarks). Amazon rovněž touto verzí záplatuje díru, kterou využívá Jailbreak, pomocí kterého si můžete následně hacknout Kindle 3 a přidat nové spořiče obrazovky a fonty. Pokud máte v úmyslu někdy v budoucnu Jailbreak provést, musíte to učinit před instalací firmwaru 3.0.3. Autor Jailbreaku sice na nové verzi pracuje, ale může to trvat delší dobu.

Jailbreak pro Kindle3? Nuda
Zatímco v případě iPhone byl Jailbreak revolucí, v případě čtečky Kindle 3 je to nudná geekovská záležitost, která kromě změny fontů a spořičů obrazovky nic nového nepřináší. Mě osobně default font zcela vyhovuje a opakující se obrázky na vypnuté čtečce neřeším. Pokud si ale chcete Jailbreak provést, veškeré informace naleznete zde.

Smell Of Books

Vůně knihy ve spreji
Většina recenzí hodnotí čtečku Kindle 3 jako téměř dokonalou náhradu knihy s jediným výrazným mínusem, kterým je absence vůně (nové) knihy. Toto samozřejmě platí i pro ostatní čtečky ebooků. Řešení přináší společnost DuroSport Electronics, která nabízí vonné spreje s vůní knih „Smell of Books“. K dispozici je 5 vůní v cenách od 4.99 do 28.99USD za sprej.

Kindle Singles
Amazon do své nabídky elektronických knih pro čtečky Kindle přidá novou kategorii, nazvanou příznačně Kindle Singles. Bude zahrnovat krátké povídky a knihy v rozsahu 30-90 stran (10,000 – 30,000 slov). Jejich nákup bude probíhat stejným způsobem, jako u běžných ebooků v nabídce Amazonu, jenom s tím rozdílem, že jejich cena bude odpovídat jejich délce a podle vyjádření Amazonu budou stát „mnohem méně“.

Kindle Scrabble

Nové hry pro Kindle
Vzhledem k použité technologii e-ink není čtečka Kindle vhodná pro klasické hry, ale pro graficky nenáročné a téměř statické aplikace ji použít lze. Proto příliš nepřekvapí, že Amazon ve spolupráci s Electronic Arts uvedl minulý měsíc Kindle verzi populární hry s písmenkama Scrabble za necelých 5USD. Minulý týden následovala vylepšená verze hledání min Mine Sweeper a sada 12 karetních her EA Solitaire. Vzhledem k licenčním podmínkám a z nich vyplývajícímu regionálnímu omezení, si hry mohou zakoupit pouze majitelé Kindle žijící v USA. Škoda, Scrabble bych si koupil docela rád.

Kindle Quest

Zahrajte si textovky na Kindle
Patříte mezi dříve narozené a pamatujete staré dobré „textovky“? Díky havajskému programátorovi, který si říká Planetsurfer, si je nyní mohou na Kindle zahrát úplně všichni a navíc zadarmo. Planetsurfer spustil webové rozhraní pro engine Z-machine, který využívaly klasické textové adventury ze série Zork od Infocomu. V současné době si můžete zahrát hry Zork, Zork II, Zork III a Mini-Zork. Stačí si do browseru v Kindle zadat adresu www.KindleQuest.com, zaregistrovat se, vybrat hru a začít hrát. Další hry budou přidány časem.

Kindle 3 Skin

Nové skiny pro Kindle 3
Amazon sice nové skiny pro Kindle 3 do Evropy nezasílá, ale zoufat nemusíme. Za celkem rozumnou cenu 339Kč si je můžeme koupit na CoolSkins.cz.

Kompletní seznam klávesových zkratek pro Kindle 3
Znalost klávesových zkratek pro Kindle 3 vám v mnoha ohledech práci s čtečkou usnadní a s jejich pomocí se dostanete i do jinak nepřístupných menu – například si spustíte hry. Kompletní seznam naleznete zde a k dispozici je i verze ve formátu mobi, kterou si můžete nahrát do čtečky a mít ji neustále po ruce.

Signature
Seznam všech článků o Kindle 3 na PiNa.cz

Přečteno 16 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

13 komentářů u „Amazon Kindle 3 – tipy, novinky a zajímavosti I.

  1. thr

    Koupil jsem Kindle 3 pro dítě – takový „sociologický experiment“ na téma, jestli náhodou dnešní „haranti“ do značné míry odmítající knihy a čtení nebudou lépe akceptovat čtečku díky tomu elektronickému „cool factoru“. Výsledek se ještě uvidí, mě to umožnilo si s tím víc pohrát paralelně s iPadem. Upřímně – provedení a ergonomie Kindle je dost děs a ta levná cena je vidět. Naštěstí ale e-ink displej ošizený není – zobrazení je v možnostech dané technologie OK, to je klad. Obecně se potvrdilo, že to je vyloženě zařízení na beletrii, v tom je dobré, univerzálnost bohužel opravdu chybí. Ale za ty prachy dobré, to zas ano :-)
    O výsledku „pokusu na dítěti“ budu informovat, tohle je docela hodně zajímavé téma, jehož výsledek si netroufám předem odhadnout…

  2. PiNa

    „Upřímně – provedení a ergonomie Kindle je dost děs a ta levná cena je vidět.“ Tome, to bude asi věc názoru. Kindle v obalu je ergonomicky v pohodě. Ničeho, co by dávalo tušit levnou cenu, jsem si nevšimnul. Pokud ale porovnáváš s iPadem, tak máš asi pravdu, ale porovnáváš neporovnatelné. Ze začátku jsem měl obavy, jestli se klávesnice a kurzorová tlačítka rychle neochodí a zatím mne Kindle mile překvapil. Snad jenom tlačítka na otáčení stránek by mohla být širši, ale dá se celkem rychle zvyknout. Určitě dej vědět, jak dopadne test na dítěti – pokud ho knížky neberou a přednost má PC, Hry a všechno ostatní, tak to nejspíš nedopadne dobře, přeci jenom čtení vyžaduje víc, než jenom „pasivní“ přístup.

  3. thr

    Problém Kindlu je v tom, že ho nejsem schopen rozumně držet a prostě mi nevycházejí prsty na „listovací“ tlačítka. Tobě třeba sedne, ale je to náhoda, že máš „správně“ velkou ruku a dlouhé prsty, je ale bez debaty, že řešení Kindle nemůže z principu sednout všem – to je prostě jako obecná ergonomie špatně. U iPadu (ale třeba i nové Sony PRS) prostě klepeš do displeje kdekoli, takže to „vychází“ komukoli. Mimochodem „starý“ Kindle se držel díky širšímu okraji o něco lépe.
    Druhý úlet ergonomie je ta klávesnice – obecně nemám rád tyhle ultramalé klávesnice, ale vrcholem je absence čísel, to jsem opravdu lehce „vytekl“.

    K té levnosti – přiznejme si, je to naprosto lowend plast… V pouzdru se to jistě trochu ztratí, ale také není náhoda, že leckteré pouzdro se cenou silně blíží celému Kindlu. Jak jsem psal, respektuji to s ohledem na cenu, ale popravdě – ono to nevypadá „chudě“ jen vedle iPadu (což je trochu extrém), lépe je udělaný i Nook od BN, který dnes stojí skoro stejně (149USD).

    Ber to takhle – můj závěr je, že sice Kindle klidně každému doporučím s ohledem na výbornou cenu atd, ale naproti tomu se trochu usmívám nad hláškami typu „nová čtečka je fantastická“ nebo „teprve s Kindle 3 dostávají eknihy smysl“. Jistě poznáš, na jaké články narážím a bohužel si myslím, že jejich autoři spíš názorně ukazují, že toho tak moc z této oblasti neznají a často je asi reálně Kindle 3 první čtečka, kterou měli v ruce :-(

  4. thr

    Jo ještě poznámka – opravdu mě až znechutilo, jak hnusně vypadá Kindle zezadu po chvíli držení jen v nepatrně mastné ruce – to opravdu otisky přímo přitahuje a velmi špatně se čistí. Investice do pouzdra asi nutnost, ostatně i tvůj web může být dobrou inspirací.

  5. evilmind

    Vidis, jak to ctu, tak me napadlo, ze vlastne (relativne) drahy obal od Oberonu ti usetri SmellofBooks – protoze Kindle v nem krasne voni po kuzi… ;-)

  6. PiNa

    Tome, díky za komentáře. Chápu a rozumím tvému úhlu pohledu a svým způsobem máš pravdu. Před Kindle 3 jsem měl v ruce jenom Jinke Hanlin V3+ a proti němu mi přijde Kindle 3 ergonomicky i zpracováním mnohem lepší. Zkus se na to podívat tak, že dostaneš do ruky čtečku eBooků, která umí všechno, co potřebuješ ke čtení beletrie plus něco málo navíc. Nakupování knih z amazonu je jednoduché jako 1-2-3, stejně tak jejich nahrání z PC do Kindle (po kabelu, emailem) a e-ink displej nemá chybu. K tomu přidej lidovou cenu a máš „fantastický a úžasný“ produkt, který poskytuje přesně to, co od něho lidi očekávají – t.j. možnost přečíst si beletrii. Při ohlášení Kindle 3 Amazon prohlásil, že jim šlo o to, přijít s čtečkou, která po chvíli „zmizí“ a čtenář se zcela ponoří do knihy. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že se jim to povedlo na jedničku. A toto mi stačí, levný, drahý plast neřeším, protože pro mne není důležitý. Obal je nutností, a pogumovaný zadní kryt má něco do sebe, sice je hned jako prase, ale zase v rukou neklouže :-)

  7. thr

    Poznámka na okraj – iPad má jednu docela velkou přednost, která se kupodivu moc nezmiňuje. Je jí z hlediska knih určitá „neutralita“ v kombinaci se silou Applu – to má za následek, že je dostupný jak naprosto plnohodnotný klient Kindlu, tak ale i klient Nook pro BN, vlastní BookStore Apple a k tomu další zdroje jako Zinio na časopisy. Takže jako jediná čtečka umí pracovat s prakticky všemi významnými obchody (to samé samozřejme platí i iPhone, ale ten už neberu jako čtečku)…
    Tady v ČR to tolik neoceníme, v podstatě jen Amazon umožňuje bez problémů nákup do ČR (a ani ten ne bez omezení), ale pro lidi z USA to může být až téměř „killer factor“. Jsem docela zvědavý, zda se objeví nějaká podobně univerzální čtečka i v eInk provedení a jak se k tomu budou prodejci eknih stavět…

    Jinak k tomu provedení – proti Jinke je Kindle asi fakt lepší. Naproti tomu bych řekl, že je provedení horší jak proti Sony řady PRS, tak proti Nooku.

  8. naxalite

    S tou ergonomii to docela chapu. Presel jsem ze Sony PRS-505 na Kindle 3. Software rychlejsi, eink display lepsi. Ale co se tyce tela, je Kindle opravdu jen levnym simratkem. Ovladaci tlacitka na listovani u Sony jsou vpodstate 3x a vsechny na lehce dosazitelnych mistech. Taky se mi nestalo, abych pri prenaseni Sonky omylem listoval v knize. To se mi s Kindlem stava casto. Jaka by byla moje vysnena ctecka? Telo z PRS-505, Sonacky system knihovny / eink a software od Amazonu:) Jo a samozrejme amazonacka cena:) Ta je super.

  9. PiNa

    Tome ještě se vrátím k té absenci numerické klávesnice, jednoduše stačí zmáčknout tláčitko ALT a první řada kláves QWERTY… se změní v numerickou klávesnici 1-0. Což už se dá celkem snadno přežít.

  10. thr

    Pina – díky, ale už mě to netrápí, dneska ho dostalo dítě :-) Takže teď začíná výše zmíněný „experiment“ :-) Každopádně to kluka zaujalo, ale zda to obecně prospěje čtení se teprve uvidí…

  11. stoural

    Jenze Nooka si narozdil od Kindle NEMUZETE poslat do CR. BN do CR neposila. Takze, co si vyberete? Kindle3 primo od Amazonu za 2700 Kc, vcetne dopravy, nebo Nooka od ceskych distributoru za cca 5 tisic (pravda, s dvouletou zarukou atd.)? Ja beru Kindle3.

    Ano, jeho telo je plastove, ale na rozdil od jinych plastovych ctecek za dvojnasobou cenu je to perfektne slicovane a nic proste nikde nevrze. A Kindle3 je fakt rychla ctecka, ostatne si zkuste do nejake rok stare ctecky od Sony nebo Hanlinu nahrat trosku slozitejsi PDF. Budete az zirat na to, jak je to pomale. Ale je mi jasne, ze tyto 6″ ctecky obecne nejsou na PDF kvuli sve velikosti vhodne.

  12. Xlendi

    Přešel jsem ze Sony PRS-600 zejména proto, že mi vadil nízký kontrast. Jinak souhlasím, Sony je kvalitou někde jinde, Kindle je levný lowend, ale jaksi výrazně použitelnější! Ta čtečka JE fantastická, skvěle se čte a na ergonomii se zvyknout dá velice rychle. Navíc nejsou problémy s češtinou (u Sony to znamená vždy konverzi a často i nečitelnost obrázků apod.). Obal jsem už taky objednal, světlo skoro nepotřebuji, dá se (na rozdíl od Sony) číst i v šeru (moje lampička určená původně pro Sonku je tedy plně dostačující). A stažení knížek na pár kliknutí je fakt skvělé (i zdarma u gutenberg.org nebo z Palmknih nebo se dají prostě nahrát někam na web v azw a mám vše co potřebuji). Navíc zdarma internet ocením hlavně při cestách do ciziny, na email na Seznamu i na Gmail se dostanu krásně. Prostě jsem spokojen a nemám pocit, že jsem „downgradoval“. Ideální by byl e-ink od Kindlu, podpora češtiny jako v kindlu

  13. Xlendi

    cena jako v Kindlu a hardware jako Sony. Ale to bychom chtěli moc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *