Kindle 3 – příčina restartů a zatuhávání odhalena

Zveřejněno 23. 12. 2010 v rubrice Ze života

Amazon Kindle 3Patříte-li mezi nešťastné majitele Kindle 3, kterým se čtečka náhodně restartuje, zatuhává, nebo se chová jakkoliv jinak podivně, potom pro vás mám dvě dobré zprávy. Ta první je, že nejste sami. Je vás hodně. Opravdu hodně. A ta druhá, že s největší pravděpodobností se tato „závada“ dá velmi snadno odstranit.

Má to však jedinou podmínku, musíte mít svoji čtečku v koženém obalu od Amazonu. Že to nedává smysl? Na první pohled určitě ne. Jak by přece mohl kožený obal zapříčinit nestandardní chování elektronického zařízení, že ano. Přitom s originálním koženým obalem od Amazonu s LED osvětlením uživatelé žádné problémy nehlásí. Zato hodně majitelů Kindle 3, kteří si ke čtečce pořídili kožené pouzdro od Amazonu za necelých 35USD, pravidelně zápasí s náhodnými restarty a zatuháváním Kindle 3. Po vyjmutí čtečky z pouzdra problémy jako mávnutím kouzelným proutkem zmizí.

Kindle 3 Restart

Amazon sice jakoukoliv spojitost či zodpovědnost za vzniklé potíže odmítá, ale pokud se ozvete, vrátí vám peníze s dovětkem, že tým jejich inženýrů se této záležitosti věnuje. No, není to úplně nutné, neboť příčinu již odhalil Alex Giziz, CEO z firmy Connectify. Na svém blogu zveřejnil příspěvek odhalující, že za vzniklé potíže mohou kovové háčky, na kterých čtečka v pouzdru drží. Doplnil jej fotografiemi a po pár hodinách ho z neznámých důvodů stáhl. V tuto chvíli ho tam již nenajdete. Naštěstí stále platí, že co internet jednou schvátí, to už nenavrátí.

Kindle Restart

V případě pouzdra s LED osvětlením jsou tyto háčky zlaté a současně slouží jako kontakty pro napájení zabudovaného světla z baterie čtečky. U obyčejného koženého pouzdra jsou kupodivu oba háčky spolu propojeny a jako izolace je použita barva, která se po nějaké době odře a napětí začne protékat i přes obal, což způsobí jeho pokles a následně nestabilní chování Kindle 3. K ověření své teorie Alex Gizis použil obyčejný voltmetr.

Pokud vaše čtečka vykazuje podobné příznaky, vyjměte ji z obalu. Pokud obtíže zmizí, můžete obal u Amazonu reklamovat, nebo si ho snadno „opravit“ sami. Stačí na háčky nanést odolný bezbarvý lak na nehty, který vydrží mnohem více než jakákoliv barva. Případně si můžete za pár korun koupit kožený obal, který používá „bezpečný“ způsob uchycení Kindle 3.

Signature
Seznam všech článků o Kindle 3 na PiNa.cz

Přečteno 152 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

23 komentářů u „Kindle 3 – příčina restartů a zatuhávání odhalena

  1. smain

    Problém se zatuháváním a restarty mám taky. Vyzkoušel jsem už všechno možné, ale tohle by mě tedy fakt nenapadlo. :-) Na pár dní Kindle z obalu vyndám a uvidíme…

  2. PiNa

    Franta: Diky za odkaz. Dave v popisu videa taky pise, ze amazonacky pouzdro bohuzel nema, takze jeho mythbusting video neni uplne koser. Kazdopadne zajímavý postreh v komentarich je ten, ze nektere Kindle 3 ctecky muzou mit skryty problem, ktery se objevi po „instalaci“ kozeneho neosvetleneho pouzdra od Amazonu. Kazdopadne pokud nekomu Kindle 3 zlobi a po vyndani z pouzdra od Amazonu zlobit prestane, tak to tak proste je :-)

  3. PiNa

    Franta: Nová pouzdra od Amazonu jsou od listopadu vybavena plastovými háčky. Proč asi? Kamarád, který si koupil Kindle 3 v září i s obalem, tak mu po třech měsících začala Kindle 3 zatuhávat. Nijak často, ale štvalo ho to. Minulý týden ji z obalu vyndal a světe div se, je po problémech. Háčky měl samozřejmě kovové, přetřel je lakem na nehty a má (zatím) klid.

  4. Kvaker

    Mohu jen potvrdit zatuhávání u pouzdra za 35USD, které v mém případě bylo hodně časté. Manželka si manikůru nechává dělat, takže bezbarvý lak na nehty nemá a nezbylo než zvolit jiné, prozatímní řešení. Stáhl jsem háčky slabou gumičkou k sobě a Kindle přilepil k pouzdru oboustranou lepící páskou – zamrzání okamžitě přestalo. Díky moc za článek, ušetřil mi dohady s reklamací Kindle – soudného člověka by opravdu nenapadlo, že zamrzání má příčinu v mizerně navrženém pouzdru.

  5. Mirek

    Když jsem si ten článek přečetl, tak se mi ulevilo. Koupil jsem si originální pouzdro a poslední tři dny jsem měl s náhodným restartem a zatuháváním velké problémy. Jednou mi zatuhl dokonce uprostřed náhodného restartu. Nosím Kindle neustále v báglu a přičítal jsem divné chování nízkým teplotám. Pravda je, že pokud je Kindle studený, tak listování je podstatně pomalejší a během překreslování stránky je na obrazovce patrný rozsypaný čaj.

  6. franta

    PiNA: jasne, on taky nerika, ze to je na 100%, ale jestli jste se dival na to video, tak nekde ke konci tam proste spojuje uplne vsechmo mozny a porad to bezi :) … ale to tak byva … nekdy je chyba v kodu, nekdy spatny navrh, nekdy vadna soucastka a nekdy to neni ani jedna z predchozich moznosti a stejne to nefunguje … :)

  7. Láďa

    Také se mi stalo, že čtečka zatuhla a to nepoužívám žádný obal, zkoušel jsem různě dlouho držet Power tlačítko a nic se nedělo. Nakonec jsem volil metodu oprav si sám. Nehtem jsem pomalu sundal zadní víko a ejhle jaké překvapení, začaly se na mne sypat šroubečky, které drží základní desku, ty co nebyly vypadlé, tak držely jenom silou vůle. Dalším krokem bylo povolení baterie, tzv.tvrdý reset, znovu namontování dotažení všech šroubků a čtečka opět šlape. Zadeklování už není žádný problem.
    P.S. Ne všechno se soudruhům v USA povede na 100%

  8. Majo

    Riešenie je presne opačné ako by sa dalo predpokladať. Háčiky na krytu treba obrúsiť a zbaviť náteru. Toto riešenie som našiel niekde na foru na amazon.com a úspešne odskúšal. Chyba súvisí nejako s elektrostatickou energiou.

  9. Vlado

    Poslední dobou mi Kindle též neskutečně zatuhávalo. Vypnul jsme ho a když jsem ho chtěl za hodinu zapnout, tak nic … Pomohl jen tvrdý restart. S časem se frekvence zasekávání zvyšovala. Mám též pouzdro za 40 USD. Poslední týden mám Kindle z pouzdra vyndanej a ještě ani jednou se nezaseknul. Takže taky díky za tip … :-)

  10. Honza

    Já na ty háčky dal ze všech stran tenkou izolepu…snad to bude fungovat, Kindle zatím jede OK.

  11. Vlado

    Tak ještě aktuální info k mé „story“ s obalem a háčky. Když jsem háčky na mém obalu proměřoval ohmmetrem, tak tam nebylo vůbec nic. Absolutně nevodivé. Jak někteří z vás radili, nalakoval jsem je pro jistotu bezbarvým lakem. Mezitím byl Kindle více jak 2 týdny z pouzdra a běhal bez problémů. Dnes ráno jsem dal Kindle do pouzdra a když jsem ho vyndal v práci, už byl zatuhlej :-( Tak jsem dospěl k názoru, že problém (aspoň v mém případě) nebude, že by se něco elektricky zkratovalo, ale spíš že háčky něco vevnitř zmáčknou mechanicky a to způsobí že čtečka zatuhne.

  12. PiNa

    Vlado: Tak potom je jediným možným řešením (pokud se nechceš v Kindle 3 vrtat) obal, ve kterém je Kindle 3 uchycený „jinak“. Třeba ten kožený, o kterém jsem psal. A původní obal poslat zpátky Amazonu, mám pocit, že při oprávněné reklamací (což je tento případ) Amazon částečně hradí i zpětné poštovné.

  13. Vlado

    No uvažuju tady o tutom obalu.
    Zatím nosím Kindle v obalu volně nezacvaknutej.

  14. Nasranek

    To pouzdro z Dealextreme mám a jsem s ním spokojenej

  15. fraktik

    @Vlado – pokud nepomaha zaizolovani, pak bych zkusil naopak vodivost zvýšit ;-)

  16. BenX

    Ahoj všichni, tímto jsem si prošel také, jednou reklamoval, pouzdro jsem si nechal a peníze mi okamžitě vrátili. Zkusil jsem koupit znovu a zase ten samý problém. Ale to už jsem věděl, že je to tím pouzdrem, proto znovu reklamoval, opět vrátili peníze. Upravil jsem si to tak, že jsem na háčky dal zatím z nouze normální látkovou mašličku a to evidentně pomohlo, od té doby je klid.

  17. txo

    Izolování kovových háčků je problematické. I ten nejlépe otěruvzdorný lak se na nich časem odře. Lepší řešení je sundat pomocí plastové karty (staré kreditky) zadní stěnu Kindle 3. Odšroubovat plastovou kostičku (drženou čtyřmi šrouby) do které zapadá horní háček pouzdra. Kontakty na spodku kostičky přelepit tenkou elektroizolační páskou a kostičku vrátit na místo. Přerušení elektrického obvodu světla provedené tímto způsobem je zcela spolehlivé (izolace pod kostičkou není nijak mechanicky namáhaná. V případě potřeby lze sejmutím izolační pásky obnovit původní stav. Před prováděním této úpravy doporučuji shlédnout na You Tube nějaké video ukazující jak se sundává zadní stěna (video popisující „vnitřek“ Kindle 3 nebo video o výměně baterie).

  18. Jana

    Dobrý den, problem se zatuháváním Kindle 3 mám stejný, jako v předchozích příspěvcích, ale pozdro požívám od pořízení kindle sice taky kožené, ale s uchycením kindle v rozích čtyřmi gumičkami(nebo co to je :)), takže obalem to nebude, navíc zatuhávání nepřestalo ani po vyjmutí z obalu. Poradími někdo, co tedy s tím? Děkuji.

  19. Standa

    Ahoj můj kindle mi pravidelne zamrzá od zacatku a zádné pouzdro nepoužívám. Ale to takovým zpusobem ze někdy nepomáhá ani tvrdý restart a zařízení se kousne i při spouštění
    Pak zatvrdne i na několik hodin.

  20. Radek

    Ahoj, měl jsem stejný problém – a řešení bylo nečekané – uvolněné šroubky uvnitř čtečky. Víc o tom píšu na odkazu na článek na můj blog. Snad to někomu pomůže. Už dřív jsem mimochodem řešil i trabl s obalem a update firmwaru, nic ale dlouhodobě nepomohlo.

  21. Martin

    Ahoj, Můj Kindle3 se roznemohl teď. Sice už má na to věk, ale protože je to chování podobné tomu co popisujete, tak si říkám jestli mezi tím někdo další nepřišel s podobnou zkušeností a případně i s řešením.
    Pouzdro používám s poutky v rozích a né s háčky do otvorů. Baterii už jsem měnil před rokem a vyřešila problém s baterií (očekávaně) každopádně nová je celkem v kondici. Bohužel začalo zlobit něco jiného, co nevím jak řešit.
    Občas se kindle zasekne při startu, občas v režimu uspání najednou začne blikat zeleným světlem a na nic nereaguje. Když takto zatvrdne, nepomáhá podržet vypínač libovolně dlouho, nejde nabít (jen vždycky pár sekund svítí orabžově a pak zhasne (udělá to i při plné baterii i při polovybité) Když baterii vyndám úplně, chvíli počkám a vrátím ji, tak se to občas rozběhne, občas ne. Firmware mám poslední co se pro můj model a sérii uvolnil. Šroubky mám dotažené, nic nevypadá poškozeně, někdy vydrží několik týdnů fungovat, někdy se zasekne čtyřikrát za týden…..
    Protože to vypadá na nějakou balanitu a protože se mi nechce vyhodit jinak funkční věc, ke které mám už za ty roky vztah, tak se pídím po řešení. Nemáte někdo něco?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *