Amazon Kindle – prodeje předčily očekávání

Zveřejněno 25. 12. 2010 v rubrice Ze života

Amazon Kindle 3Když v srpnu letošního roku uvedl Amazon na trh nejnovější generaci čtečky elektronických textů Kindle označovanou jako Kindle 3, snad jenom Jeffrey P. Bezos ve svých nejoptimističtějších představách očekával, že se bude prodávat až tak dobře. Aktuální prodeje Kindle čteček totiž předčily všechna očekávání mnoha renomovaných analytiků.

Podle dvou lidí, kteří mají přístup k firemním informacím o prodeji čteček Kindle, jich letos Amazon dohromady prodá více než 8 milionů kousků. Což je minimálně o 60% více, než kolik předpovídali renomovaní analytici. Ti na dotaz společnosti Bloomberg odhadli, že by měl letos Amazon prodat v průměru 5 milionů čteček Kindle.

Amazon Kindle 3

Oproti předchozímu roku, kdy jich prodal „pouze“ 2.4 milionu, je současných 8 milionů velmi slušný nárůst. Amazon tak na trhu čteček elektronických textů zvětšuje svůj podíl mnohem rychleji, než se původně očekávalo. Samozřejmě k velké nelibosti firem Sony Corp. a Barnes & Noble Inc.

Potvrzuje se tak předpoklad, že poptávka po jednoúčelových čtečkách poroste navzdory skutečnosti, že Apple uvedl v dubnu na trh svůj multimediální tablet iPad, od kterého si hodně sliboval i na poli čtení elektronických knih. Přestože jich od dubna do září prodal téměř 7.5 milionu kusů a i nadále se prodávají velmi slušně, tato skutečnost se na rychle roustoucích prodejích čteček Kindle nikterak nepodepsala.

Na „vině“ je s největší pravděpodobností Kindle 3 s neodmítnutelnou cenou 139USD za WiFi verzi a 189USD za verzi s bezplatným 3G připojením k internetu. Kindle DX s největším displejem se prodává za 379USD.

Analytici předpokládají, že do roku 2015 vzroste trh s elektronickými publikacemi v Americe až na úctyhodných 2.8 miliard dolarů. Jenom čas ukáže, zda budou mít tentokrát pravdu. Jisté však je, že Amazon si z této částky ukrojí poměrně velkou část.

Signature
Seznam všech článků o Kindle 3 na PiNa.cz

Přečteno 3 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *