Kontrast barev u modelů větroňů

Zveřejněno 5. 1. 2011 v rubrice RC Modely

Kontrast Barev

Při volbě barevného provedení větroňů hraje důležitou roli dobrá viditelnost zvolených barev. Přiložená, deset let stará tabulka, jejíž autorem je Pierre Rondel – vítěz Viking Race 2010 a současný mistr Francie v kategorii F3F – může být dobrým vodítkem při výběru těch nejvhodnějších barviček. Nezapomeňte ale na to, že od 300m výše jsou všechny barvy černé a na spodek křídla nedávejte jednolitou bílou ani modrou. Optimální barevnou kombinací se jeví červený vršek a černý spodek, který zaručuje dobrou viditelnost dokonce i ve chvíli, kdy letíte se svým větroněm přímo proti sobě.

Přečteno 273 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

8 komentářů u „Kontrast barev u modelů větroňů

  1. Pavel Krištof

    Nejsem si jistý že je to optimální kombinace.V dálce a výšce bude špatně rozpoznatelný vršek a spodek modelu,vše bude tmavé.Ja měl problém rozpoznat jak model vlastně letí.

  2. PiNa

    Jak napsal svého času Michal Vágner na RCManii: Pro litani ve velkych vzdalenostech jsou opravdu nejlepsi takovy barvy, jako ma Dalibor na Vikingovi E Race (vrsek cervena, spodek cerna). Tmava silueta je videt vzdy, nekdy vyborne, nekdy trochu hur, ale pokazde to je pouzitelne. Bila (svetla) je nekdy videt vyborne, ale obcas je temer neviditelna.
    Pruhy na spodku ti jenom rozbiji a zmensi tmavou plochu a viditelnost je pak horsi.

  3. Dalibor

    Měl jsem možnost to porovnat. První Bílo/červený Viking byl vidět tak nějak normálně. Ale při pokusech o kilometrové výstupy to bylo o oči.
    Při záletu Vikinga Race mi právě první trkla mnohem lepší viditelnost. Zálet proběhl za naprosto jasné oblohy a ve 450 metrech jsem měl model perfektně čitelný. Nejvíc se to projevuje při potopení dolů, kdy model má naprosto minimální viditelnou plochu. Tam tmavé barvy jasně vedou.

  4. JS

    To Pavel: Můžeš upřesnit jak daleko je „v dálce“, přibližně kolik metrů?
    J.

  5. m.v.

    2 JS: Pro J-ckare je „daleko“ vic jak kilometr ;-)

  6. Dalibor

    re: m.v
    To taky, ale pampeliškáři mají o třičtvrtě metru větší rozpětí :-)

  7. Pavel Krištof

    Měl jsem model z vrchu celý červený a ze spodu celý tmavě modrý.Dělalo mi to obrovské problémy s orientací modelu.
    Po výměně středu kde je z vrchu bílá a ze spodu jsou dva bílé pruhy se viditelnost hodně zlepšila.
    Foto zde: http://lomcovak.cz/rcvn/2010/10/ha-6ms/

  8. Dzordzik

    V tomto souhlasím s Pavlem. Celá tmavá spodní strana mě osobně taky dělá problém a pouze modrá je na spodek katastrofa. Černá nic moc, široké, velmi kontrastní pruhy nebo pruh dole mi vyhovuje a nahoře rozhodně tmavá a tím míň červená barva být nesmí. Na SSL se nám s jardou hodně osvědčila sytá oranžová, na obloze, slunné i „cloudy“ vyloženě řve a nikdy jsem neměl nejmenší problém poznat co je nahoře a co dole. naopak, když se začala tmavě modrá ztrácet, přešel jsem půlvýkrutem do klesání a oranžová mi model „rozsvítila“. Tady je to schéma dobře vidět shorazdola.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *