Kindle Fire – konkurence iPadu? Ale kdeže!

Zveřejněno 30. 9. 2011 v rubrice Zajímavosti

Kindle FireAmazon ve středu představil celkem čtyři nové produkty z produktové řady Kindle – novou generaci čtečky Kindle, Kindle Touch, Kindle Touch 3G a tablet Kindle Fire. Největšímu zájmu se samozřejmě těšil tablet Kindle Fire, který mnohá média pasovala téměř na zabijáka iPadu.

Na první pohled vypadá tablet Kindle Fire velmi zajímavě. Za necelých 200 dolarů získáte krabičku, na které můžete brouzdat internetem, psát maily, poslouchat hudbu, sledovat své oblíbené filmy, číst knihy a především časopisy. Tedy činnosti, na které původní čtečka Kindle 3 buď hardwarově nestačila (například sledování filmů), nebo je sice zvládala, ale jednoduše to nebylo ono (například čtení časopisů v PDF). Třešničkou na dortu jsou tisíce her a aplikací a podpora cloudového ukládání obsahu přímo u Amazonu.

Kindle Fire

Mohlo by se tedy opravdu zdát, že Kindle Fire může pro iPad od Applu, jehož základní verze stojí 499 dolarů, představovat vážnou konkurenci. Jenomže zatímco s iPadem získáváte za své peníze celkem univerzální zařízení, v Kindle Fire si koupíte především technologicky ořezaný prohlížeč obsahu, který Amazon poskytuje. Amazon se dozajista nechce stát výrobcem hardwaru, na kterém podle prvních ohlasů dokonce tratí 50 dolarů na kuse, ale prodej vlastního a levného tabletu bere jako nový distribuční kanál pro prodej položek z jeho rozsáhlého multimediálního archívu. Na Kindle Fire se nedá nazírat jako na plnohodnotný tablet za pár dolarů, ale pouze jako na levné zařízení maximálně uzpůsobené pro nákup a konzumaci obsahu Amazonu s několika funkcemi navíc.

Kindle Fire sice využívá operační systém Android, ale pouze jeho druhou a navíc ořezanou verzi s grafickou nadstavbou Amazonu. Tabletový Android 3.x Honeycomb se nekoná. Z hlediska hardwaru se Kindle Fire od iPadu liší až příliš. Zásadní rozdíl vidím ve velikosti displeje. Každý, kdo zkusil desetipalcový displej u Ipadu, by se k sedmipalcovému IPS displeji vracel jen stěží. Při „pohovkovém“ využití nehraje nižší hmostnost Kindle Fire související s jeho menšími rozměry zásadní roli. Vzhledem k absenci kamery a fotoaparátu nebude možné využívat oblíbené aplikace podporující rozšířenou realitu. Chybějící mikrofon znemožňuje například volání přes Skype. Také chybí 3G pro pohodlné připojení k internetu (v místech bez WiFi) a tak bychom mohli pokračovat s GPS a Bluetooth modulem. Jak to bude s gyroskopem a 3D akcelerometrem z doposud zveřejněných informací také není jisté.

Kindle Fire

Velkou neznámou zatím také je, zda Amazon umožní budoucím majitelům tabletu Kindle Fire konzumaci obsahu i od konkurenčních firem. Jisté je, že se s krabicovou verzí tabletu do Android Marketu nepřipojíte. Zda půjde přehrávat vlastní obsah (hudbu, filmy, knihy, časopisy) také není jisté, neboť Kindle Fire nemá slot na paměťovou kartu a veškeré přenosy dat budou probíhat buď bezdrátově, nebo přes synchronizační program v PC.

Podle vyjádření technika Amazonu, firma neplánuje žádná bezpečnostní opatření zamezující instalaci upraveného firmwaru. Nejspíš spoléhá na to, že svou nabídkou obsahu, her a aplikací z vlastního AppStore uspokojí i ty nejnáročnější uživatele, kteří nebudou mít potřebu poohlížet se po obsahu někde jinde. Smutnou pravdou ale je, že již nyní Android Market nabízí celou řadu zajímavých programů, které u Amazonu v AppStore nenajdete. Náležitě upravený firmware umožňující přehrávání vlastního obsahu, konzumaci obsahu třetích stran a nakupování na Android Marketu by částečně vyřešil některé ze zmiňovaných omezení. Hlavní hardwarové omezení dané pouze 8GB interní paměti pro uložení dat sebelepší firmware bohužel odstranit nedokáže.

Kindle Fire

Z výše uvedeného je patrné, že přirovnávání tabletu Kindle Fire k iPadu není správné. Podobné přirovnávání proběhlo i po ohlášení první verze čtečky Kindle 3. I tenkrát se mluvilo o tom, jak Kindle iPadu zavaří, ale čas ukázal, že zatímco iPad byl je a bude plnohodnotný tablet, v případě čtečky Kindle 3 se jednalo pouze o čtečku, která iPadu nemohla navzdory velmi příznivé ceně konkurovat.

A podobné je to i nyní v případě Kindle Fire. Rozdíly mezi oběma zařízeními již nejsou tak výrazné jako v případě Kindle 3, ale zatímco iPad stále zůstává plnohodnotným tabletem, Kindle Fire je technologicky ořezané, cenově dostupné zařízení primárně určené pro konzumaci obsahu distribuovaného Amazonem. Jako takové zákonitě nemusí být špatné, ale myslím si, že je cílené na jinou skupinu zákazníků, než pro které je určený iPad od Apple. Zákazník, který si Kindle Fire zakoupí, není ten samý zákazník, který by si jinak koupil iPad, tudíž Apple o nic nepřichází a o nějaké výraznější konkurenci nemůže být řeč.

Signature
Seznam všech článků o Kindle 3 na PiNa.cz

Přečteno 6 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

1 Komentář u „Kindle Fire – konkurence iPadu? Ale kdeže!

  1. PCHe

    IMO konkurence z hlediska technickyh parametru to neni. Konkurence z hlediska toho, ze muze iPadu sebrat marketshare se teprve ukaze.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *