Knuffingen Airport – největší nejmenší letiště

Zveřejněno 19. 12. 2011 v rubrice Zajímavosti

Knuffingen AirportNejvětší funkční model letiště na světě je od letošního května k vidění v Hamburku v rámci expozice Miniatur Wunderland. Jeho výroba trvala dlouhých šest let a stála více než 3.5 milionu Euro. Nabízí 30 letadel (od Cessny až po Airbus A380), která pravidelně startují a přistávají a 90 vozidel, která se automaticky pohybují okolo vzletových a přistávacích drah.

Knuffingen Airport

Model Knuffingenského letiště se rozkládá na celkové ploše 150 čtverečních metrů. Letiště samotné zabírá 125 čtverečních metrů. Předlohou bylo letiště v Hamburku, které je od uvedení do provozu v roce 1911 nejstarším provozovaným letištěm na světě. Tvůrci si dali opravdu záležet a jejich smysl pro nejmenší detaily je až neuvěřitelný.

Knuffingen Airport

Všechna pohyblivá vozidla jsou vybavena IR senzory, jejichž prostřednictvím komunikují v reálném čase s řídící jednotkou. Proto není problém v zájmu co nejvěrohodnější simulace měnit dynamiku pohybu v průběhu jízdy, zapínat/vypínat jejich osvětlení a podobně. Použití IR technologie navíc umožňuje mnohem přesnější sledování aktuální pozice pohybujících se vozidel, která mezi sebou mohou mít při pojíždění mnohem menší vzdálenosti bez nebezpečí kolize.

Jak je vidět na přiloženém videu, podobnost s opravdovým letištěm je na první pohled téměř k nerozeznání. Proto příliš nepřekvapí, že výroba této miniatury trvala 150.000 hodin a neméně impozantní je i soupis použitých součástí: 15.000 figurek, 6.000 stromů, 75 budov, 100 zahrádek, 4.500 stojících aut, 90 jezdících aut, 1000 metrů železnice, 40 lokomotiv, 600 vagónů, 70 návěstidel a 150 výhybek. Osvětlení zajišťuje 40.000 LED diod, provoz řídí 6 počítačů a obslužný tým čítá 82 lidí. Denně letiště odbaví 180 letů.

Expozici Miniatur Wunderland naleznete na adrese Kehrwieder 2-4 v Hamburku v Německu. Vstupné pro dospělé stojí 12Euro a za dětské vstupné zaplatíte 6Euro. Provozovatelé expozice se snaží pro všechny návštěvníky zajistit co nejlepší podmínky, proto je maximální počet návštěvníků omezený. Chcete-li se tedy vyhnout čekání ve frontě na vpuštění do areálu, kupte si vstupenku na internetu, se kterou vás do areálu pustí přednostně.

Signature
Související odkazy:
Video: Airbus A380 na letišti Praha Ruzyně
Povedené momentky letadel
Biggin Hill Airshow 2009 – fotografie
Aviation – výběr z Airliners.Net

Přečteno 160 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

2 Komentáře u „Knuffingen Airport – největší nejmenší letiště

  1. Marek

    jo, jo, viděl jsem to poprvé asi před dvěma měsíci a je to fakt naprostá pecka-paráááda !!!

  2. Pepa_z_Depa

    Moc pěkné, škoda že je to tak daleko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *