Konec 2.4GHz na Slovensku?

Zveřejněno 15. 3. 2012 v rubrice RC Modely

Jeti DuplexZdá se, že na Slovensku již není možné legálně ovládat RC modely moderními vysílači pracujícími na frekvenci 2.4GHz. Telekomunikačný úřad Slovenské Republiky totiž vydal nová všeobecná povolení, která se dotýkají i frekvencí pro ovládání RC modelů a provoz v pásmu 2.4GHz povolený není.

Konkrétně se jedná o nové povolení č. VPR – 15/2012 nahrazující staré povolení VPR 03/2001. Povolené frekvence jsou nyní pevně dané a o ovládání modelů v pásmu 2.4GHz není ani zmínka. Za porušení tohoto povolení může Telekomunikační úřad udělit pokutu až 1.5 milionu Euro. Kromě tohoto došlo i ke specifikaci frekvencí vyhrazených pouze pro letecké modely, jedná se o pásmo od 34,995MHz do 35,225 MHz, přičemž šířka jednoho kanálu je 10kHz. Rovněž je výslovně zakázané provádět na stávajících vysílačích změny, které by měnily technické parametry udávané výrobcem. Zdroj: 1rcmodelklub.sk

Přímo se nabízí otázka, zda se podobné regulace časem dočkáme i u nás. V porovnání s tímto omezením je nově vyžadovaná registrace majitelů s modely, jejichž hmotnost přesahuje 20kg, v některých případech i žádanou změnou. Že bych pro jistotu s nákupem Futaby ještě chvilku počkal? ;-)

Signature
Seznam všech článků o 2.4GHz na PiNa.cz

Přečteno 17 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

6 komentářů u „Konec 2.4GHz na Slovensku?

  1. ddano007

    Chlapci, nerobte paniku, skuste si precitat,ktore vseobecne povolenie tento dokument nahradza…

  2. Dalibor

    A i kdyby…jak asi by chtěli ouřadové v tom bordelu co na 2.4GHz je–identifikovat řízení modelu…:-) Humorná představa.

  3. Martin

    Stacilo aby prisli niekam na letisko alebo kopec a predstavu by mali.. Kazdopadne si tiez nemyslim, ze je to vyslovene stop pre nas ale nepaci sa mi to kam to smeruje..

  4. Dzordzik

    Já myslím, že i kdyby to nebyl zákaz zařízení na 2,4GHz, což pochybuji, protože jde o veřejné pásmo, tak úplně stačí další body:

    -Rádiové zariadenia prevádzkované na základe tohto všeobecného povolenia nemajú právo na ochranu pred rušením od rádiových zariadení oprávnených používať uvedené frekvencie

    – Na rádiových zariadeniach je zakázané vykonávať akékoľvek elektrické alebo mechanické úpravy, ktoré by mohli zmeniť ich technické vlastnosti zaručené výrobcom. K rádiovým zariadeniam je zakázané pripájať externé zosilňovače alebo externé antény, ktoré neboli určené výrobcom rádiového zariadenia.

    – takže v každém případě už není možné vysílače předělat z 35 nebo 40MHz na 2,4 v žádném případě mimo modulů vyrobených přímo výrobcem TX a jak je to s 2,4 netušíme. Podle mě se toto nařízení takových TX, které tak už byly vyrobené vůbec netýká a mohou být provozovány normálně, protože co není zakázáno je povoleno, není-liž pravda.

  5. JirkaA

    Lidi nedělejte bouři ve sklenici vody. Je to úplně stejně legislativně ošetřeno jako u nás. Taky máme dvě Všeobecná oprávnění ČTU, jedno řeší RC v MHz pásmech, druhé řeší obecně datová zařízení v GHz pásmech. Na Slovensku ani u nás se ve vztahu k RC ovládání na 2,4 GHz NIC NEZMĚNILO, jde o naprosto zbytečnou paniku vzniklou nepochopením problematiky.

  6. Dalibor

    Navíc myslím, že budou mít jiné starosti…až to Fico vezme do ruky :-) :-):-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *