New Big ARCUS 8m od Hmodel

Zveřejněno 12. 5. 2012 v rubrice RC Modely

New BIG ARCUS 8mZačátkem letošního května Radim Horký (Hmodel) úspěšně zalétl svůj nejnovější výtvor, kterým je větroň Big ARCUS s impozantním rozpětím 8m a váhou až 25kg. Poprosil jsem Radima o pár slov o jeho novém modelu a došlo i na video z kamerky GoPro HD umístěné na křídle tohoto kompozitového krasavce a na fotky od Iva Makového.

Nového Arcuse v měřítku 1:2,5 jsme zalétali na počátku května a zatím vše nasvědčuje bezproblémovému průběhu. Model vychází tvarově ze svého předchůdce Duo DiscusX a ideově se blíží spíše svému celkem úspěšnému bratříčkovi o rozpětí 6,6m. Zkušenosti z provozu Arcuse 6,6m se hojně uplatnily při návrhu profiláže, celkové konstrukci, ale hlavně jsme prakticky otestovali, co ještě model snese a kde jsou konstrukční hranice, za které se již není radno vydávat ve snaze maximalizovat výkony.

New BIG ARCUS 8m
Klinutním na fotografii se dostanete do fotogalerie modelu

Nový Arcus má rozpětí 8m, hmotnost prototypu, který nebyl kompletně dokončen se pohybuje těsně pod 20kg. V konečné fázi bude model ještě osazen výklopným pohonem firmy JK- Klapptriebwerke na 10 článků Li-po a kapacitě 5-8 A/h. Hmotnost bude kolem 25 kg a tudíž bude pro létání v CZ nutná certifikace na UAV, ve zbytku „zatím normální“ Evropy bude provoz samozřejmě bez potíží.

Pro potřeby certifikace je model osazen dvěma příjmači Futaba 7008, rozvod energie kontroluje Powerbox Competition SRS napájený dvěma dvoučlánky Li-po 4000 mAh. Serva jsem zvolil MKS, pro celý model jich je kolem 20ks od DS 6125 až po DS 767 a ovládají osmi-klapkové křídlo, brzdící štíty, ventily vodní zátěže (cca 8kg), VOP, SOP, zatažitelný podvozek, brzdu kola, vlečný háček, vyklápění motoru.

Radim Horký – Hmodel

Související odkazy:
Video: Austria – RC model větroně s rozpětím 15m

Přečteno 80 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

6 komentářů u „New Big ARCUS 8m od Hmodel

  1. Dalibor

    Monumentální mašina…
    Monumentálně mastná…
    Radim je šikulka….

  2. Vašek Ch

    Tak tohle by se mi fakt nevešlo do auta :-)

  3. mcl

    Perfektní !!! Aerovleky vůbec je super záležitost.

  4. Blade954

    Tak to je vymakana strojovna! Vsechna cest panove…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *