Neu 1527 s HD převodovkou – 9kW mazlík

Zveřejněno 9. 11. 2012 v rubrice RC Modely

Neu MotorsJeště před pár lety byl 1kW něčím neskutečným a členství v elitním kW klubu bylo vykoupeno minimálně jednou výplatou. Dnes se již nad 2kW příkonem nikdo nepozastaví. Nejlepší borci tahají ze svých závodních brusů ve špičkách i 6.5kW. Ale 9kW, to jen tak někdo nemá (smajlík). Včera mi od Steva dorazil motor do nové hračky a je to tedy pořádný macek.

Neu 1527/1Y/S/6.7HDNeu 1527/1Y/S/6.7HD

Obrázek malého motoru v perexu je pouze ilustrativní. Neu 1527/1Y/S/6.7HD je ve skutečnosti pořádný kus železa. Ostatně se o tom můžete přesvědčit na vlastní oči na přiložených obrázcích (kliknutím si je zvětšíte). Spolu s HD převodovkou – průměr hřídele 8mm – váží úctyhodných 769g. Špičkově sice zvládne 9kW, ale jeho provoz se plánuje někdo okolo hranice 6kW.

Neu 1527/1Y/S/6.7HDNeu 1527/1Y/S/6.7HD

S největší pravděpodobností je jedná o jediný exemplář v ČR. Jeho menší bratříčky – Neu 1521 – používá v tandemu napřímo bez převodovky například Petr Haleš ve svých Powerboats, které při délce 115cm a příkonu cca 12kW létají po vodní hladině rychlostí 150-180km/h.

Neu 1527/1Y/S/6.7HDNeu 1527/1Y/S/6.7HD

Jako obvykle nový motor nejprve poputuje do Rakovníka na zátěžové testy a měření. Tentokrát se bude měřit na testovacím stolku venku, neboť jak se Dalibor včera večer nechal slyšet: „Docela se bojím, aby mi to neurvalo prkýnko“.

Regulátor již dorazil, vrtule je také k dispozici, ale ještě chvíli se bude čekat na trámec s kuželem a potom to vše vypukne…

Signature
Seznam článků o motorech NEU na PiNa.cz

Přečteno 25 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

11 komentářů u „Neu 1527 s HD převodovkou – 9kW mazlík

  1. Dalibor

    Pro začátek tam bude vrtulka 24/12 a 12S něco lipol. Mělo by to baštit cca 130A, což je 6kW příkonu. Tak se uvidí. Bude to tahat něco o velikosti hodně metrů a hmotnosti cca 20kg :-)

  2. Radim

    Vy nás chcete napínat, tak do toho klidu pokládám onu zásadní otázku, do čeho to bude?

  3. PiNa

    Radime, bude to do letadla ;-) Bohužel spousta věcí je ještě ve fázi vývoje a podobně, takže podrobnosti (zatím) nejsou veřejné. Ale až to bude, tak se o tom určitě dozvíš.

    Původně jsem o motoru ani moc psát nechtěl, ale když jsem ho včera vybalil z krabičky, poklesla mi čelist. To je prostě maso a nefalšovaný kilowaťácký p-o-r-n-o, o které bylo potřeba se podělit ;-)

  4. Dalibor

    Když se povede!!! A to potrvá ještě dlouho, tak to bude mít skoro 7 metrů rozpětí. Víc neřeknu. Je to běh na dlouhou trať a technicky dost složité.

  5. Marcel

    Zkusím si dát jedna a jedna dohromady. Podle některých dřívějších indicií bych si tipnul měřítko 1:3 a krásné bílé křídla. :-)

  6. Dalibor

    Psal jsem technicky složité :-) Což motor v čumáku není :-)

  7. petr

    Dalibore, že by to přeci jen bylo samokřídlo? Nebo to budeš sklápět do trupu.

  8. Dzordzik

    Orchidej necelých 7m, pohon klapákem. Víc se zatím nechce aby se vědělo.

  9. Mira

    To jsem zvedavy, jestli se podari i to prohnuti kridel … V kazdem pripade se tesim na podrobnosti :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *