FPV větroň pro výpravu do Antarktidy

Zveřejněno 7. 1. 2013 v rubrice RC Modely

Aero Master FPVS prosbou o radu a pomoc se na mne obrátil pan David Kulich, který v průběhu roku 2014 plánuje expediční výpravu plachetnicí do Antarktidy a rád by našel někoho, kdo by mu vyrobil FPV model elektrovětroně s náležitou výbavou pro vyhledávání živých zvířat v okruhu 15-20km. Pokud modelařině a FPV rozumíte, může to pro vás být zajímavá příležitost.

Na první pohled celkem jednoduché zadání, které by nebylo problém splnit pro podobný úkol například na Šumavě. Vezmete-li však v úvahu, že expedice proběhne sice v letním období, ale i tak se teploty mohou přiblížit až k -20 stupňům, jde veškerá legrace stranou. Navíc si pan Kulich stanovil dodatečné podmínky, které by model větroně měl splňovat, čímž již tak obtížné zadání posunul až na hranici nemožného.

Model elektrovětroně by měl být vybavený full HD kamerou s optickým přiblížením, natáčením a stabilizací s nahráváním na paměťovou kartu a doplňkovou infra termo kamerou. Start z ruky, přistání na hladinu moře (vodotěsný). Minimální dosah FPV 15-20km, čím více tím samozřejmě lépe (ideálně 40km) – legislativní omezení nehraje vzhledem k cílové destinaci roli. Ovládání z pracoviště na palubě lodi, přenos video signálu, létání po navolené trase podle GPS a pár dalších drobností. Maximální prioritou je samozřejmě spolehlivost.

Model by měl sloužit k úspoře moto-hodin u velkého vrtulníku, který bude mít expedice k dispozici pro vyhledávání a filmování živých zvířat. Proto by v krajní nouzi měla stačit pouze náhledová video kamerka doplněná o infra termo senzor. Kvalitní video se pořídí z kamery zavěšené pod vrtulníkem.

Na návrh a výrobu je k dispozici více něž rok času.

Pokud se v dané problematice dobře orientujete a máte rádi výzvy i vážný zájem se na vývoji tohoto netradičního FPV modelu podílet, napište mi, obratem vám na pana Kulicha zašlu spojení.

Signature
Seznam všech článků o FPV na PiNa.cz

Přečteno 8 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

1 Komentář u „FPV větroň pro výpravu do Antarktidy

  1. sss

    tak úlohu treba zadať rovno TBS

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *