CX-10 koptérka za čtyři stovky – první dojmy

Zveřejněno 13. 11. 2014 v rubrice RC Modely

CX-10Koptérka CX-10 od firmy Cheerson patří mezi nejmenší prodávané koptérky. U nás je k mání za cenu okolo jednoho tisíce korun. Pokud ale nakoupíte chytře v Číně, vyjde vás v závislosti na převodním kurzu dolaru přibližně na čtyři stovky s dopravou zdarma. Risknul jsem to a jednu objednal. Včera dorazila a za ty peníze nemá konkurenci.

CX-10

Při procházení internetu a vybírání vánočních dárků pro naši početnou rodinku mi padlo do oka propagační video s koptérkou Cheerson CX-10. Ideální dárek pro synovce, řekl jsem si a začal zjišťovat reference jak na koptérku samotnou, tak i na server Banggood.com. Ten nejenže ji má v nabídce za výbornou cenu, ale jako jediný z obchodů, na které jsem při svém pátrání narazil, nabízí možnost výběru módu vysílače. Příležitostným pilotům to může být nejspíš jedno, ale proč se trápit s plynem na druhém kniplu, než jste zvyklí, že ano.

Reference byly kladné, majitelé koptérky na diskuzních fórech nešetřili chválou, obchod se zdál být spolehlivý, všechny náhradní díly bez problémů k dispozici a hlavně, za 400 korun? Nebylo co řešit. Jenom jsem si musel asi týden počkat, než byla k dispozici dočasně vyprodaná koptérka s vysílačem v MODE 1. Původně přislíbený termín odeslání 21.10.2014 se podařilo splnit a včera mi balíček po 22 dnech přistál na stole v kanceláři.

CX-10-Complete

Fotografie jsou fotografie, ale když vidíte koptérku CX-10 v reálu, první co vás napadne je, že je opravdu malinkatá a přesto působí docela robustně. Žádný křehký drobeček, který se při prvním nárazu do překážky rozloží na prvočinitele. Podobně je na tom vysílač, který je sice menší, ale nemáte-li ruce jako lopaty, nebudete s ním mít problém. Kniply jdou příjemně ztuha a bez vůlí. Stěží odhadovat, jak se do budoucna vykloktají, ale minimálně prvních pár desítek letů stále drží.

https://www.youtube.com/watch?v=HoOH2nKElzE

Zajímá-li vás, jak koptérka létá, mrkněte na přiložené video. Kromě klasického poletování umí i looping. Nabízí tři úrovně stabilizace/citlivosti (30%,50%,70%) mezi kterými se přepíná stisknutím kniplu kolmo dolů při zapnutí vysílače a navolenou citlivost poznáte podle počtu pípnutí. Na obalu je uvedený doporučený věk 14+ a myslím že právem.

Tedy pokud nechcete, aby to dopadlo jako u našeho souseda, který svému 5 letému klukovi koupil takový ten malý vrtulníček s věkovým omezením 10+ a byl nadšený, jak ho synátor zvládá. Ten si vrtulníček vždycky postavil na stůl, dal na vysílači plný plyn, vrtulník se vyřítil plnou rychlostí ke stropu, narazil do něho a odrazil se náhodným směrem zpátky do místnosti a tak stále do kola. Chudák vrtulníček. A koptérka CX-10 je překvapivě citlivá a neposedná i při té nejvyšší stabilizaci.

Manuál je napsaný pověstným jazykem Engrish, který občas vůbec nedává smysl, ale naštěstí je v něm hodně názorných obrázků. Před prvním letem připojte koptérku dodávaným USB kabelem k počítači a počkejte, až červená led dioda na USB konektoru zhasne – baterie je nabitá. Nejprve zapněte koptérku a až poté vysílač. Plynový knipl dejte z nulové pozice do plné a zpět. Pokud je vše OK, měla by se na vysílači rozsvítit zelená ledka a můžete začít s koptérkou poletovat. Na jedno nabití vydrží ve vzduchu přibližně 6 minut a doba nabíjení z PC USB portu je 15-18 minut.

CX-10 LED

Pod každou vrtulkou je led dioda. Přední jsou modré, zadní jsou červené. Pro snadnější rozpoznání, kde je při létání předek koptérky, je dobré si koupit náhradní sadu barevných vrtulek za cca 35 korun. Jinak to s náhradními vrtulkami není třeba nijak zvlášť přehánět, neboť jsou dostatečně pružné a pevné a jejich zničení není jen tak. Navíc v balení jsou 4 náhradní vrtulky přiložené.

V mém případě stačilo jenom lehce dotrimovat a vylítat asi 5 baterek, než jsem ji dostal „do ruky“. Tvrdě jsem přitom narážel na podvědomý zvyk z létání s letadly, kde když se něco se*e, jednoduše stáhnete plyn a počkáte, jak to všechno dopadne. Tady to dopadne vzápětí a vždycky tvrdě na zem. Za zmínku také stojí její „wow“ efekt, kdy po testovacím poletování v kanceláři si ji hned někteří kolegové objednali (prý pro svoje děti). To známe, náš synovec má také prozatím smůlu. Objednal jsem mu novou a tuhle mu sprostě zabavil.

Na takové to domácí poletovaní byste stěží hledali lepší hračku. A zkuste si představit závody ve více lidech například kolem stolu ve vaší oblíbené hospodě. A to všechno za 400Kč. No nekupte to ;-)

Signature
Seznam všech článků o koptérce CX-10 na PiNa.cz

Přečteno 62 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

40 komentářů u „CX-10 koptérka za čtyři stovky – první dojmy

  1. Honza

    Ahoj Martine, díky za tip. Objednám si 2, jenom se chci zeptat, jak je to s baterkama. Dají se snadno vyměnit? že bych si koupil pár do zásoby a místo nabíjení lítal s další. Honza

  2. PiNa

    Honzo,

    baterka je uvnitř koptérky a snadná výměna není možná. Je potřeba nejdřív odšroubovat 4 křížové šroubky a koptérku rozebrat. Mám zkušenost, že mi hračky z Číny dosluhují dříve, než odejdou baterky, proto poslední dobou náhradní baterie nekupuji.

    Martin

  3. Radek

    Ahoj Martine,inspirativní-je možné ji provozovat v Mode4?díky R.

  4. PiNa

    Ahoj Radku, to netuším, k dispozici pouze MODE1 a MODE2.

  5. Michal Vrzák

    Ahoj klucí, neví někdo kolik kusů je možné objednat, aby balíček nezabavili celníci?
    Předem dík za odpověď.

  6. PiNa

    Michale, pokud by platilo pravidlo, že bez DPH a cla je to při dovozu ze zemí mimo EU pouze za 22Euro (pokud se částka poslední dobou nezměnila), potom jenom jednu. Ale posílají z Číny přes Švédskou poštu a prý úplně v pohodě i při mnohem vyšší ceně.

  7. Petr

    jen pro info- objednáno již měsíc a stále nic…

  8. PiNa

    Kolegové a známí, kteří si ji objednali kolem 13.11. ji obdrželi tento týden. Chce to trpělivost, pošta nestíhá.

  9. Dafid

    Tak objednáno 17.11 a dnes doručeno.

  10. Jirka

    Objednáno 20.11 a 12.12 doručeno čp. :-)

  11. David V

    Objednáno 13.12 – 2 kusy (v jednom balíku) a dnes doručeno ČP. A bez cla a výpalného :-)

  12. Roman

    Prosim kde doporučíte objednat..Děkuju!

  13. PiNa

    Roman: Jak je uvedené v článku, kupoval jsem ji tady. Můžu jenom doporučit.

  14. rtep

    Ahoj Martine. Přestoře jsem dlouho razil zásadu: nikdy žádnou koptéru, tak jsem se taky nechal zlákat a 21.11. objednal. Už jsem myslel, že z toho nic nebude, ale dorazila 19.12. Díky za dobrý tip.

  15. Honza

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, přišla mi Cx 10 a před prvním nabitím létala, pak jsem se mrknul jak to vypadá uvnitř, trochu srovnal kablíky k motorům abych mohl nasadit ochranný rám a a dal ji nabít…teď pořád bočí na jednu stranu a nevím co s ní.
    Prosím o radu.

  16. Fredy

    Zdravím Martine, dneska mi dorazila CX-10.
    Mám prosím 2 dozazy:

    1) Svítí mi stabilně při propojení pouze červená ledka,ale CX-10
    je podle mně plně ovladatelná?
    „Pokud je vše OK, měla by se na vysílači rozsvítit zelená ledka a můžete začít s koptérkou poletovat“

    2)Jak mám rozumět funkci(jak stabilazece vlastně funguje) – víz Váš odkaz?
    „Nabízí tři úrovně stabilizace/citlivosti (30%,50%,70%) mezi kterými se přepíná stisknutím kniplu kolmo dolů při zapnutí vysílače a navolenou citlivost poznáte podle počtu pípnutí.“

    Moc děkuji za odpověď.Fredy.

  17. PiNa

    Honza: Zkusil bych ji ještě jednou rozebrat a složit „lépe a radostněji“. Pokud „utíká“ stále na jednu stranu, tak je potřeba zkusit zkalibrovat akcelerometr podle pokynů v návodu. Pokud bude „utíkat“ k jedné straně i nadále, mělo by pomoct zkusit ji zkalibrovat na šikmé ploše, která bude „utíkání“ kompenzovat. Takhle se to dělá i u větších koptér.

  18. PiNa

    Fredy: Už ji doma bohužel nemám – daroval jsem ji synovcovi. Co si ještě pamatuji: po zapnutí koptéry (první) a vysílače (druhý) na vysílači svítí červená LED. Je potřeba stáhnout plyn, potom ho přesunout na maximum a opět ho stáhnout do nuly. Pípnutí a měla by se rozsvítit zelená LED a v tu chvíli je to OK a dá se létat.

    Čím větší stabilizace, tím hodnější letový projev. Při nejnižší stabilizaci (tři pípnutí) se dají s koptérkou dělat loopingy.

  19. Dibla

    Zdravím, koupili jsme si s kamarádem dvě + dvoje další vrtulky. Vše došlo v pořádku za 15 dní. Obě skvěle létají! Je to super hračka, můžu doporučit! :-)
    Děkuju!

  20. Milan

    Loopingy dělá při jakékoliv stabilizaci.

  21. Součis

    Zdravím, také jsme ji s kamarádem již obdrželi ale u ztácí se signál. Když se pomalu přidává plyn tak v polovině se motory zastaví a musí se ubrat a  přidat plnej plyn aby koptera vzlítla. Nesetkal se stím někdo?

  22. PiNa

    Součis: Natočte závadu na video a zkuste reklamovat, BG oprávněné reklamace uznává a obratem řeší.

  23. rudi

    z návodu ani krátké praxe jsem zatím nepochopil ty tlačítka. dá někdo radu? a mám taky problém se synovcem, prostě musí počkat, přijde jiná :-D

  24. Petr

    Včera jsem úplnou náhodou objevil tuto recenzi. Celou noc mi to nedalo, a hned ráno v práci jsem si musel jednu koupit (413,-Kč !!! poštovné zdarma !!!) . Jen bych chtěl vědět, odkud jste si to nechali poslat. Na banggood je možnost CN(čína) nebo UK. Samozřejmě jsem si toho všiml, až potom co jsem si ji objednal, a zajímalo by mě, kdy mi tak cca dorazí.

  25. PiNa

    Za cenu 413,-Kč je to z Číny – dodání cca 2-3 týdny. Ze skladu v UK je cena přes 500Kč.

  26. Vojtech

    Chci se zeptat jestli lze na tomto vebu nakupovat na dobirku! !:) mne to neslo!! :(

  27. Vojtech

    A jeste jestli by mi letala quadcoptera z RCking kdyz je tam za nazvem napsano pnp??

  28. PiNa

    Ahoj Vojto,

    na dobírku se v zahraniční moc dobře nakupovat nedá. Navíc je to i o hodně dražší než u nás. Pokud tedy zahraniční web nenabízí možnost platby COD (Cash on delivery), máš smůlu a dobírkou to nejde.

  29. Vojtech

    aha no jen ze me se to moc nechce platit predem!! :) ja pak nevim jestli mi to vubec dojde!! :( a co potom s tim kdyz je s tim neco spatne!! :(

  30. PiNa

    To máš jednoduché, pokud nechceš platit předem, potom máš jedinou možnost a to si koptérku koupit tady v Čechách od překupníků za minimálně dvojnásobnou cenu, kterou bys zaplatil v Číně. A pokud s ní bude něco špatně, s reklamací stejně moc dobře nepochodíš, protože to nebude klasický nákup v obchodě.

    To už máš opravdu lepší koupit si ji přímo v Číně. Riziko, že s ní může být něco špatně, tu samozřejmě stále je, ale z vlastní zkušeností vím, že oprávněné reklamace řeší v pohodě – stačí problém natočit na video a buďto ti rovnou pošlou novou, nebo tu špatnou pošleš zpět a potom ti pošlou novou.

    Z nedodání bych strach neměl, neznám nikoho, komu by balíček z BG.com nedorazil. Pokud ji opravdu hodně chceš, nebál bych se toho a koupil ji tam.

  31. Vojtech

    moc dekuji.. :) hodne pomohlo!! :)

  32. Vojtech

    tak jsem obednal rovnou 4.. :) tak doufam ze vazne dojdou.. :) a ze budou v pohode!! :)

  33. luka

    vrtulky jedou na plný obrátky ale nevzlítne a proč je na vrtulkách B3 A4??

  34. Miroslav

    @luka: Čísla 1 až 4 u vrtulek nehrají roli, hlavní jsou písmena A a B. Musíte mít dvě A křížem k sobě a dvě B křížem k sobě. Jestli máte dvě A na jedné straně, pak není divu, že se točí, ale nevzlétne. :)

  35. Tom

    Dobrý den,
    koptérku jsem koupil a pokouším se ji zkalibrovat, aby při stoupání jen stoupala a neuhýbala do stran/dopředu/dozadu. Ale stále se nedaří. Vždy po nabití zkalibruji a snažím se kompenzovat, ale při pomalém stoupání se stále pomalu pohybuje na některou stranu. Dá se vůbec vyladit, aby v bezvětří „stála na místě“ nebo to u takovéhle hračky není možné?

  36. Martin

    Měl jsem to stejně. Ani za boha se mi nedařilo koptérku vyladit tak, aby létala rovně. Stále někam uhýbala, respektive uhýbala stále na jednu stranu. Řešení je kupodivu velmi snadné, stačí při kalibraci tu stranu, na kterou uhýbá, malinko podložit a zkalibrovat. Vyzkoušet a případně podložit víc, nebo trochu ubrat. U mě to chtělo několikrát opakovat, než létala jako z praku.

  37. Martin

    Napsal jsem to blbě. Podkládat se musí druhá strana. Ta, ne kerou to nezatáčí, aby došlo ke kompenzaci a ve výsledku koptérku letěla rovně a nikam neuhýbala.

  38. Tom

    Díky, ale teď mám nějaké pochroumané vrtulky, takže to nemůžu ověřit. Navíc už po vzlétnutí jaksi poskakuje. Doufám, že jsem pádem z asi 4-5 metrové výšky na asfalt něco uvnitř neporouchal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *