Pomůcka pro výrobu kabelů s MPX konektory

Zveřejněno 25. 6. 2015 v rubrice RC Modely

Kopie MPX konektorůZelené MPX servo konektory se mezi modeláři těší velké oblibě. Využití mají široké, ale nejčastěji se používají pro pohodlné spojení servo kabeláže mezi křídly a trupem, kde nahradily původně používané devítipinové konektory D-SUB (kanony). Při výrobě většího počtu kabelů se bude určitě hodit šikovná pomůcka pro zrychlení fixace připájených vodičů.

Zelený MPX konektorZelený MPX konektor

Základem je vyfrézovaná forma z duralu odpovídajícího tvaru, do které se nejprve vloží zelený MPX konektor (pozor na jejich kopie) s připájenými vodiči. V tomto případě se jedná o formu pro dokončení napájecích kabelů. S drobnými úpravami ji lze použít i pro fixaci MPX konektorů se servo kabely.

Zelený MPX konektorZelený MPX konektor

Tvar formy je navržen tak, že ji lze využít pro MPX „maminku“ i „tatínka“. Žlábky ve formě slouží ke snadnějšímu vytlačení vzduchu a odvedení přebytečného lepidla. Po vložení kabelu se obě části formy sešroubují k sobě a na řadu přijde nejdůležitější krok.

Zelený MPX konektorZelený MPX konektor

Do otvoru v horní části se přiloží tavná pistole a do formy se vtlačí tavné lepidlo. Po jeho zchladnutí zbývá formu rozdělat, kabel se zafixovaným konektorem vyjmout a odstranit přebytečné lepidlo. Hotovo. O co složitější je výroba takové formy z duralu, o to jednodušší je její použití. Při kusovém množství se to nevyplatí, ale vyrábíte-li kabely s MPX konektory pravidelně a ve větším množství, úspora času bude znát.

Alternativou by mohla být forma vytištěná na 3D tiskárně. Problém s teplotou by nebyl – tavné lepidlo „taje“ při teplotě 130-150 stupňů a ABS materiál pro 3D tisk se zpracovává při teplotách o 100 stupňů vyšších. Otázkou by byla separace ABS materiálu a lepidla. To by chtělo vyzkoušet.

Signature
Seznam všech článků o konektorech MPX na PiNa.cz

Přečteno 549 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

3 Komentáře u „Pomůcka pro výrobu kabelů s MPX konektory

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *