Hainburg 1991 – archivní F3F video

Zveřejněno 21. 4. 2017 v rubrice RC Videa

Video Takoví jsme byli, aneb 26 let staré archivní video ze soutěže F3F pořádané na svahu Braunsberg poblíž Hainburgu v Dolním Rakousku v roce 1991. Při pohledu na jedny z prvních F3F brusů se jen stěží dá ubránit shovívavému pousmání. Parádní ohlédnutí za počátky závodního svahového létání.

Pro porovnání jsem níže přiložil i video zachycující aktuální světový rekord. Jeho držitelem je Lukas Gaudatz, který v roce 2015 při Mistrovství Rakouska v F3F zalétl s Pitbullem doposud nepřekonaný čas 24,10s.

Ten rozdíl je až neskutečný. 1000 metrů (10×100) za 24,10 vteřiny představuje průměrnou rychlost lehce nad 149km/h. Neuvěřitelné ;-)

Signature
Seznam všech článků o F3F na PiNa.cz

Přečteno 39 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

1 Komentář u „Hainburg 1991 – archivní F3F video

  1. thr

    Tedy označit rok 1991 za „počátky“ je dobrý fór, vždyť se velmi podobně létalo minimálně od 70tých let…
    Modely zas tak špatné nebyly a pokud foukal silný vítr, tak by výsledky zas tak úsměvné nebyly. Typickou „svahovkou“ tehdy bylo něco jako náš Démon, tedy modely o rozpětí 2500-2800mm postavené hodně „šutrově“, hmotnost klidně 3,5 kila. Při dobrých podmínkách to vůbec nebylo pomalé, 25s sice tehdy bylo jen snem, ale i docela hodně pod minutu se létalo dost běžně. Výkony ale dost padaly při horších podmínkách, přijde mi, že na videu to asi byla právě tato situace.

    Jinak možná nějaký pamětník doplní, ale podle mě právě období kolem 1991 bylo tím, kdy se i na svazích začaly objevovat kompozitové modely, vzniklé o něco dříve pro F3B. Postupně začali piloti objevovat, že moderní F3B už na základní hmotnosti něco přes 2kg za „Démony“ nezaostává a po naložení je o slušný kus dále, což výkony dost zvedlo a po nějaké době se zase zpětně začaly oddělovat modely určené primárně na svah…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *