Po dvou letech přichází PiNa.cz v2.0

Zveřejněno 15. 3. 2021 v rubrice Tyto stránky

Wordpress Když jsem před bezmála dvěma lety zde na webu uveřejnil příspěvek o tom, že mám téměř hotovou novou šablonu a že dalšímu pokračování mého blogu stojí v cestě pouze nutná aktualizace opravdu archaické verze redakčního systému WordPress, ani v nejmenším jsem netušil, že mi záhy život do skoro všech mých plánů hodí pořádné vidle.

Že mě psaní na web, koníčky a celkově všechno ostatní přestane bavit.

Trvalo to dlouho, souhlasím. Chuť na další psaní je ale zpět a nyní už vám můžu prozradit, že jsem minulé dva týdny po večerech ve vzácných chvílích volného času (ten home office je z časového hlediska ještě náročnější než sezení v kanceláři) ladil novou šablonu a připravoval migraci na nejnovější verzi redakčního systému. Mým velkým obavám navzdory vše nakonec proběhlo celkem v pohodě.

Přechod z verze 2.3 na nejnovější WordPress 5.7 obnášel několik desítek aktualizací a konverzí databáze, trval asi 6 hodin a dvě „bílé obrazovky smrti WordPressu“ jsem rychle vyřešil obnovou ze zálohy. Štěstí přeje připraveným, ale když se mi WordPress kousl poprvé, byly to pořádné nervy, co vám budu vyprávět.

Podobné to bylo s přechodem na HTTPS. Poskytovatel hostingu, u kterého běží tento web, naštěstí podporuje bezplatné SSL certifikáty vystavené neziskovou autoritou Let's Encrypt. Stačilo si o něj zažádat, ručně opravit nezabezpečené prvky a vynutit si přístup na web pouze přes HTTPS. Firefox sice jako jediný stále hlásí hlásil, že některé prvky jsou nezabezpečené, ale jejich nalezení a opravení je bylo už to nejmenší.

O něco horší je to se starým obsahem. Ten byl původně vytvořený pro užší šablonu a pro některé funkce využíval dnes již neexistující pluginy. Aktuální situace je taková, že se obsah některých příspěvků nezobrazuje správně. Fotografie nejsou vystředěné a vložená videa se nezobrazují vůbec – opraveno, všechna Vimeo a YouTube videa se již zobrazují. Pro začátek opravím alespoň ty nejnavštěvovanější příspěvky, aby se zobrazovaly korektně a časem možná opravím i ty zbývající. Nebo možná také ne. Udělám za minulostí tlustou čáru a zaměřím se pouze na nové příspěvky.

Veškerý předchozí obsah (1309 příspěvků a 4296 komentářů) je k nalezení v Archivu. Stačí rozkliknout požadovaný rok a vybrat si z chronologického výpisu požadovaný příspěvek za jehož názvem je v závorkách uvedený počet komentářů a název rubriky. Pokud víte, co přesně hledáte, můžete použít vyhledávání s ikonou lupy v hlavičce webu.

Ukazuje se, že úspěšná migrace na nejnovější verzi redakčního systému a nasazení nové šablony je pouhý začátek. Bude potřeba zredukovat jednotlivé rubriky, vytřídit štítky, opravit nefunkční odkazy, sladit velikosti a typy fontů, doplnit zamýšlené nové vychytávky jako například medailonky autorů, související články, slider pro „featured“ příspěvky, galerii pro zobrazování fotografií a mnoho dalšího.

Je toho opravdu hodně, co mě ještě čeká, ale těším se na to. Zachovejte mi, prosím, přízeň a buďte shovívaví k nedostatkům, na které nyní určitě narazíte.

Díky,

Signature

Přečteno 615 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

7 komentářů u „Po dvou letech přichází PiNa.cz v2.0

  1. Mti.

    Juchu. :-) Tak preji, aby elan vydrzel. Dodavat dostatek obsahu je ponekud vytrvalostni disciplina a casto jeden nakonec padne.

    Ehm… upgrady databaze by mne zajimaly, bo mi ve wordpressu „visi“ tabulky jeste s 8bitvym kodovanim (ale ulozenym UTF-8 textem) a upgrade to neustoji. Konci to nejakym zdvojenym prekodovanim a cist se to nasledne neda… sem system vcetne db zatim nechal puvodni. (taky sem nadsene sahal do zaloh :-D )

  2. jap

    Také přeji hodně elánu a těším se na další příspěvky z širokého okruhu témat :-)

  3. Martin Pilny Autor příspěvku

    Mti: Díky a máš samozřejmě pravdu. Jenom čas ukáže, jak to půjde. K té aktualizace WP. Já přecházel z naprosto archaické verze 2.3.1, takže přesně v souladu s tím, co jsem se někde na netu dočetl, jsem prováděl postupné aktualizace až na tu poslední 5.7. Po každé dílčí aktualizaci bylo potřeba se zalogovat jako administrátor a automaticky proběhla aktualizace databáze. Naštěstí nebylo potřeba instalovat všechny verze, ale z každé větve (Branch) jenom tu první. Údajně by mělo jít přeskočit z verze 3.7 rovnou na 5.0, ale raději jsem to nezkoušel, poctivě všechno postupně nainstaloval a povedlo se.

  4. Jiří Panáček

    Ahoj Martine,
    popravdě jsem už dlouho přemýšlel co se s tebou stalo. Jsem nadšený vidět tě zpět. Na web jsem pravidelně chodil. Dnes mi však jeho návštěva vykouzlila úsměv na tváři. Pina je zpět :)
    Ať se ti daří, Jirka Panáček aka Warhawk

  5. Martin Pilny Autor příspěvku

    Ahoj Martine,
    popravdě jsem už dlouho přemýšlel co se s tebou stalo. Jsem nadšený vidět tě zpět. Na web jsem pravidelně chodil. Dnes mi však jeho návštěva vykouzlila úsměv na tváři. Pina je zpět :)
    Ať se ti daří, Jirka Panáček aka Warhawk

  6. Petr Sysala

    Ahoj Martine,
    ať se ti daří, píše a hlavně pevné zdraví.
    Petr

  7. Martin Pilny Autor příspěvku

    Petr Sysala: Díky Petře, překvapil jsi mě (příjemně). Také Ti přeji jen vše dobré a v dnešní době hlavně to zdraví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *