Posprejovaný raketoplán Buran 1.02 Ptička

Zveřejněno 31. 5. 2021 v rubrice Krátké Zprávy

Buran 1.02 Pticka

Kanál „Odpusť nám, Juriji“ v chatovací aplikaci Telegram zveřejnil fotografie ruského raketoplánu Buran 1.02 Ptička, který byl v místě svého uložení, v opuštěném hangáru na kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu, neznámými vandaly pomalován graffiti. Agentura Roscosmos o incidentu údajně věděla již v dubnu, ale rozhodla se o něm pomlčet a nápisy přemalovat.

Buran 1.02 Pticka

Nasprejovaná fráze „Doletěli jsme“ se běžně používá jako sakrasmus ve významu „naše vozidlo se porouchalo“, nebo obecněji „stalo se něco špatného“. V tomto případě odkazuje na stav ruského kosmického průmyslu a na raketoplán Buran jako jeho symbol.

Buran 1.02 Pticka

Text „Než se člověk vydá ke hvězdám, musí se naučit žít na Zemi“ pravděpodobně naznačuje, že pro cestu ke hvězdám je nejprve potřeba vyřešit ruské státní a společenské problémy.

Raketoplán Buran 1.02 byl vyrobený v roce 1988 a do vesmíru nikdy neletěl. Po rozpadu Sovětského svazu se stal majetkem Kazachstánu a nyní ho vlastní soukromá firma. Místo aby byl vystavený v některém z muzeí letectví a kosmonautiky, tak utěšeně chátrá v opuštěném hangáru, do kterého se v roce 2015 dostal fotograf Ralph Mirebs a zveřejnil velmi smutné fotografie zobrazující tehdejší stav hangáru a uložených raketoplánů. Prohlédnout si je můžete například na serveru Gizmodo.

Přečteno 310 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *