Amazon Kindle 3 – výměna baterie

Zveřejněno 8. 9. 2010 v rubrice Ze života

Amazon Kindle 3Životnost spotřební elektroniky dnes není valná a nemalou měrou k tomu přispívá i napevno zabudovaná baterie, kterou si sám uživatel nevymění, a která během pár let zaručeně odejde a celé zařízení vezme s sebou. Kindle 3 bohužel není výjimkou, ale díky těm odvážnějším z nás se ukazuje, že to s výměnou baterie nemusí být až tak zlé.

Kindle 3 Battery

EDIT 03-02-2016: Výměnu baterie u čtečky Kindle jsem již podstoupil. Jak na to, si můžete přečíst v samotném článku.

Napájení čtečky Kindle 3 zajišťuje Li-Ion baterie s kapacitou 1750mAh. Tato baterie je napevno připevněna k tištěnému spoji a běžný uživatel si ji bohužel nevymění. Objevili se již majitelé Kindle 3, kterým po pár dnech užívání baterie odešla a následně museli svoji čtečku reklamovat. Spekulovalo se o tom, zda Amazon vadnou baterii v rámci záruky vymění a čtečku pošle majiteli zpět, nebo zda reklamace řeší metodou kus za kus.

Z následujícího vyjádření centra pro podporu zákazníků Amazonu vyplývá, jak to ve skutečnosti je:

Zdravíme,

u první generace naší čtečky Kindle nebylo téměř vůbec potřeba provádět výměnu baterie, proto jsme se rozhodli, že tuto baterii nebude mít zákazník možnost vyměnit. A naše druhá i třetí generace Kindle má již baterii zabudovanou uvnitř a tuto není možné od čtečky oddělit.

Pokud se během základní roční záruky setkáte s problémem s baterií v Kindle, žádáme vás o vrácení vadné čtečky, abychom vám mohli zaslat zcela novou ve stejném modelu. Standardní roční záruka pokrývá vady materiálu a zpracování a vztahuje se tedy i na vadné baterie.

Podrobné znění záručních podmínek naleznete na této stránce.

Těšíme se opět na viděnou,

Váš Amazon tým

Takže, pokud se během prvního roku objeví problémy s baterií, můžete být v klidu, Amazon se o vás postará a v rámci reklamačního řízení vám zašle čtečku novou. Co ale dělat v případě, když vám baterie odejde po záruce, ať už stářím nebo poruchou? Budete muset Kindle 3 vyhodit a pořídit si novou?

Amazon Kindle 3 Open

Myslím, že tento katastrofický scénář nehrozí. Pár statečných jedinců Kindle 3 již „kuchlo“ a kromě různých forem hackování (např. sériové linky) se tudíž také ví, jaká baterie Kindle 3 nabíjí. Je to již zmíněná baterie Li-Ion, kterou dneska za pár korun vyrobí kdejaký Číňan. Baterie je sice svým způsobem specificky tvarovaná, ale vzhledem k počtu prodaných kusů Kindle 3 (Amazon nestíhá vykrývat objednávky a stále je na back-orderu) to může být časem poměrně lukrativní záležitost.

Pro získání přístupu k baterii je potřeba odstranit zadní kryt Kindle 3, který kromě 4 úchytů po obvodu drží i na dvou úchytech na tištěném spoji. Na obrázku jsou tyto úchyty orámovány bílými čtverečky. Pro získání přístupu k baterii je potřeba odstranit zadní kryt Kindle 3, který kromě 4 úchytů po obvodu, drží i na dvou úchytech na tištěném spoji. Na obrázku jsou tyto úchyty orámovány bílými čtverečky. Při troše šikovnosti tento jednoduchý úkon zvládne téměř každý. Odšroubování šroubků, které drží baterii, bude také otázkou pár vteřin. Nakonec tedy zbývá už jen počkat na chvíli, až se 3rd party baterie pro Kindle 3 objeví v čínských online shopech.

Pokud nad nákupem této čtečky stále ještě váháte z důvodu vestavěné baterie, můžete své obavy hodit za hlavu a Kindle 3 si objednat. Určitě budete spokojeni, a pokud se někdy v budoucnu objeví problémy s baterií, půjdou vyřešit.

Signature
Seznam všech článků o Kindle 3 na PiNa.cz

Přečteno 241 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

7 komentářů u „Amazon Kindle 3 – výměna baterie

  1. ToC

    Moc to nechápu.

    V první části píšete že baterie je napevno zabudovaná k tištěnému spoji a běžný uživatel si ji bohužel nevymění.
    V závěru pak že k výměně stačí šroubovák.

    Tak jak to tedy je? Bude potřeba pájet?

  2. PiNa

    Máte pravdu, napsal jsem to trochu nepřesně. Podle fotografií to vypadá, že baterie je plug-n-play. Bežný uživatel se do demontáže Kindle 3 sám dobrovolně určitě nepustí. Podle ohlasů v diskusích není odstranění zadního krytu bez poškození úplně jednoduché. Každopádně, když už je kryt odstraněný, výměna baterie by měla být v pohodě. Pájet nebude třeba. Podmínkou samozřejmě je, že někdo začne tyto speciálně tvarované baterie pro Kindle 3 vyrábět a prodávat.

  3. km

    Počítám, že nebude dlouho trvat a baterku vám vymění v každém druhém servisu mobilů.

  4. Andrej

    Zkusil jsem to a odstránil jsem zadný kryt na svém Kindle 3 podle návodu v sekci „Co se skrývá uvnitř“. Je potřeba uvolnit západky na stranách pomocí nože a opravdu to není nic těžké (na krytu ale zůstaly malé rýhy po noži).
    Baterka je připevněna dvěma šroubkama a bez problémů jsem ji odšrouboval (je potřeba hodinárský šroubovák). Není potřeba pájet (jsou tam pružinové kontakty, které jsou pouze přitlačené o desku plošných spojů).

  5. Fox

    2 km : nerekl bych ze kazdy je ochoten platit 500 a vice za vymenu baterie, rozumej jen prace.

  6. irena

    bohužel mi baterie přestala fungovat za pul roku,celou noc nabijím a po přečtení dvou stranek je vybita,koupeno v alze kindl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *