FPV PropAway – aneb vrtule mimo záběr

Zveřejněno 24. 9. 2010 v rubrice RC Modely

FPVPokud na svém FPV modelu nemůžete z nějakého důvodu snímací kamerku umístit tak, aby točící se vrtule nezasahovala do jejího záběru, potom by vás mohl zajímat zajímavý projekt PropAway, který umožňuje přizpůsobit otáčky vrtule snímací frekvenci kamery a tím vrtuli „zastavit“ a to dokonce v horizontální poloze.

Jeho autorem je chlapík, skrývající se za přezdívkou flip flap, který své řešení postavil na procesoru PIC18F1320. Použitý algoritmus udržuje konstantní rychlost a fázi (natočení vrtule) a to i externím vlivům navzdory – například při větru.

Pořízené video představuje výsledek několikatýdenního programování a slouží jako demonstrace funkčnosti navrženého algoritmu. Nerozhodí jej ani snaha o ruční přibrzdění motoru, či vložení papíru do dráhy vrtule.

Já osobně bych si raději pro FPV pořídil model s tlačnou vrtulí, než abych podstupoval takováto muka. Ale je potřeba zmínit, že PropAway je pouze malou kostičkou ve velkém projektu, na němž nyní flip flap pracuje. Tímto projektem je virtuální FPV kokpit generovaný v reálném čase na PC.

Signature
Související články:
FPV Video – Praha z výšky v HD
FPV Video – Fly low, life’s short
FPV Racer Demo – analogový Wipeout
FPV létání v termice se supy hnědými v HD

Přečteno 3 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *