FPV létání v termice se supy hnědými v HD

Zveřejněno 17. 6. 2010 v rubrice RC Modely

Aero Master FPVFPV (First Person View) Piloting, neboli řízení modelu z vlastního pohledu za pomoci bezdrátové kamery se stává stále populárnějším. Připevníte-li na takovýto model HD kamerku GoPro HD Hero, máte šanci získat záběry, které ještě nedávno nebylo možné pořídit. Jako například tento záznam z létání v termice se supy hnědými nad pohořím La Cabrera.

Autorem následujícího videa je Montiel Roberto a toto bylo natočeno v lokalitě Seirra de La Cabrera poblíž Madridu ve Španělsku na jižní stěně pohoří La Cabrera za dokonalých termických podmínek. Pohodlně se usaďte, uvařte si třeba kávu a kochejte se. Něco takového jste ještě neviděli…

Jak se sami na vlastní oči přesvědčíte, termika byla až na hranici oblačnosti a následující průlet skrze mraky, to byla opravdu síla. Bez FPV by nejspíš o model přišel, ale s FPV to nebyl vůbec žádný problém. Po výletu z oblačnosti se objeví titulek nebádající ke kochání se nádherným výhledem s upozorněním, že na levé straně se nachází vodní nádrž El Atazar a na pravé straně obrovský žulový lom Carrbera.

Aero Master FPV

Základem použitého FPV systému je oblíbený (mezi FPV nadšenci) elektrovětroň Aero Master od firmy Aeronaut s rozpětím 2.5m a tlačným pohonem vybavený motorem AXI 2820/10 s třílistou vrtulí 9×7 a řízený vysílačem MC-24.

FPV kamera DX-201 ovládaná dvěma servy je doplněna o OSD/Autopilot systém od Range Video 3. generace. Záznam signálu z FPV kamery si můžete prohlédnout na přiloženém videu. Pilot jej buďto vidí ve speciálních brýlích vybavených LCD displejem, nebo na LCD panelu umístěném například na stativu jako tomu bylo v tomto případě. O HD záznam z letu (1280×720, 60fps) se postarala kamera GOPro HD Hero.

Stavba modelu zabrala autorovi téměř celý týden. Po několika testovacích letech jsou jeho závěry následující. Ovládání je bezproblémové a Aero Master je hodný a snadno čitelný model. Přestože snese rychlost okolo 100km/h, nejlepšího kluzu dosahuje mezi 40-60km/h. Vzhledem k zátěži, kterou FPV systém představuje, je dost znát absence brzdících klapek. Toto lze částečně kompenzovat oběma křidélky nahoru (spoileriony) a přimixovaným potlačením výškovky.

Plně naložený model se vyznačuje trochu horší směrovou stabilitou, což lze přičíst na vrub relativně velkému čumáku a nadměrně velké boční ploše trupu ve střední části. Za dobrých termických podmínek autor videa strávil na 30 vteřin motoru ve vzduchu celé 4 hodiny.

Download “Aero Master FPV - fotografie”

Aero_Master_FPV.zip – Staženo 8704 × – 985,56 KB

Stáhnout si také můžete archív 12 fotografií zobrazujících výbavu modelu a úpravy, které musel jeho majitel provést. Vše doplněno o podrobné popisky. Bohužel ve španělštině. Osobně si na překlad netroufám, ale za pomoci překladače od Googlu a s notnou dávkou fantazie a představivosti alespoň zjistíte, o čem je řeč.

Signature
Související články:
FPV Video: The Summer Of 2010
FPV Video: New York City v HD
Video: FPV Proximity Flying
Video: FPV doprovod větroně ASH-31
Video: FPV rekord – 43.54km
FPV Video – Praha z výšky v HD
FPV PropAway – aneb vrtule mimo záběr
FPV Video – Fly low, life’s short
FPV Racer Demo – analogový Wipeout
Video: FPV adrenalinové létání v Alpách v HD
Hotliner Nike 2 + kamerka GoPro HD + CRASH!
F3F Vento s HD kamerkou GoPro HD na palubě

Přečteno 115 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

11 komentářů u „FPV létání v termice se supy hnědými v HD

  1. Tomáš

    Taková varianta pro jedince, co se bojí na padák a chtěj si polítat a pokochat se kopcema v okolí

  2. Dalibor

    Velmi zajímavé je to nastavení antény na 4m délky. Už při videu mi napadlo, bože to má 35MHz rádio takový dosah? Asi ano, když se anténa přijímače nastaví na správnou délku…
    Jo odhad výšky jak profrčel těmi mraky je min. 1200m nad zemí.

  3. Neshi

    Tak to lítání vypadá super. Ten záběr jak ho míjí ta skupina ptáků je neskutečný.

  4. Honza

    Nádhera, super scenérie, doporučuju pustit v HD přímo na Vimeu přez celou obrazovku. škoda že to HD není na tom LCD, ale ta doba přijde :-)

  5. Dzordzik

    Tuším, že když Lomcovák testoval a srovnával dosahy 2,4 a 35MHz od Graupnera, tak dosah byl stejný, někde na hranici 2-2,3km při přímé viditelnosti. To už ale model dávno není očima vidět. Pro FPV nadšence je to ale docela zajímavý údaj.

  6. PiNa

    Na AMPERFESTu Ivan Hořejší ukazoval low cost FPV rešení s video signálem přenášeným do klasické TV. Jako technologické řešení to bylo celkem zajímavé, ale v našich podmínkách a s fádní scenérií Nesvačil to nakonec byla docela nuda ;-)

  7. Lindbergh

    Naprosto úžasný video. Před lety na paraglidingu jsem mohl akorát fotit, ale když se člověk dostane takhle vysoko, je to nejúžasnější pocit, co jsem kdy v životě zažil. Člověk si skoro myslí, že je bůh a že všechny problémy jsou někde hluboko pod ním… Fakt nádhera!

  8. horejsi

    No … krajinou kolem Nesvacil se jisty doktor kochal.
    Na predvadeni mame par minut, za tu dobu se nestihne letet nad Konopiste.
    Obycejny televizor se nam pro predvadeni „outdoors“ nejlepe osvedcil. Na obrazovce PC neni videt nic, ani po nastaveni maxima jasu. Pripojit se ovsem muze cokoliv, az 4 vystupy soucasne.
    Nase videokamera ma 420 radek, Spanel pouziva 540. Jinak jsou obe reseni po technicke strance nejspis totozna. Pro stabilizaci pozivame system Co-Pilot II, zapojeny nezavisle na telemetrii.

  9. Dalibor

    Důležité je na co!!! Ten Španěl použil FPV na to, aby věděl kam letí. Samotné video pro hnusné zimní večery je natočené FulHD kamerou :-))
    Zatím mají FPV nepublikovatelný obraz, nedá se na to koukat :-))
    Ale jako prostředek na navedení AUV na cíl … super. Jsem zvědav, kdy bude tyto hračky kupovat Al-kajda pro děti na hraní…:-))
    Stejně když se nad tím člověk zamyslí, jaké technologie jsou dostupné, na hraní, je to až neuvěřitelné, jak rychle vše pokročilo.

  10. Jarda

    Ahoj všem, nevíte kde koupit kamerku dx201? Díky za info. Jarda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *