F3X Viking E Race (4kW) – HD palubní video

Zveřejněno 2. 1. 2011 v rubrice RC Videa

VideoMinulý týden zasvětil Dalibor natáčení palubního videa ze svého nejrychlejšího 4kW oštěpu na planetě. První den si zapomněl zapnout kamerku. Druhý den sice něco natočil, ale byla mlha, oblačnost končila ve 200m a video nestálo za moc. Třetí den se nakonec při -10C zadařilo. Počasí vyšlo luxusně, kamerka nezklamala a stoupání 50m/s kolmo stojí za to.

Viking E Race

Od chvíle úspěšného záletu Dalibor přemýšlel o natočení palubního videa HD kamerkou Contour 1080p. Na rozdíl od předchozího Vikinga E, u kterého kamerku připevnil na polystyrénový držák před náběžnou hranu křídla, u Vikinga Race si dal záležet a do trupu v místě těžiště zalaminoval matky pro přichycení držáku kamerky. Toto řešení je aerodynamicky přívětivější, dostatečně robustní a kamerku lze velmi snadno přenastavit na přední/zadní pohled.

Viking Race Temp

Jasně modrá obloha, slunečno – ideální počasí pro natáčení videa. Nebyl sice takový mráz jako při záletu, ale teplota se držela na stále velmi slušných -10C. Než Dalibor smontoval Vikinga a probrodil se sněhem na plochu, baterky v modelu vychladly. I tak stačily na stabilních 50m/s v kolmém stoupání z ruky. Při lehkém rozjezdu z nich Dalibor dokonce vymáčkl úctyhodných 58m/s. To vše s brzdou v podobě kamerky na trupu. Bez ní by mohla být rychlost ještě tak o 2m/s vyšší. Bavíme se o modelu s rozpětím 3m a letovkou 2940g.

Při odběru 100C z 2200mAh baterií se nedala čekat dlouhá životnost. Takže ani nepřekvapilo, že po desátém letu se baterie 6S-2200mAh Turnigy Nanotech 45/90C nafoukly a následně se odporoučely do bateriového nebe. Svou roli mohlo sehrát i mrazivé počasí. Každopádně při jejich ceně 900Kč za pack to naštěstí nebyla žádná tragédie. Extrémní výkony vyžadují oběti, tak to bohužel bylo, je a bude.

Viking E Race - 5S

Dalibor k tomu dodává: Trošku jsem přehodnotil, jestli má smysl, dál se kochat 50m/s, ale za cenu velmi rychlé likvidace pohonné baterie 6S-2200. Myslím, že ne. Vždy je tu možnost, do modelu baterku dát a rekordní výkony si užít, ale pro běžné létání je to zbytečné. Testnul jsem zatím jen staticky místo 5S místo 6S. A sice je to o 1200W méně, ale pořád je to hodně. 3kW na takové to pohodové polétání v pohodě stačí.

V létě se ukáže, jak je to s maximální rychlostí a životností 6S baterie doopravdy. Na Daliborovo maximalistické řešení v podobě regulátoru CC Ice 150 Lite a baterie 7S-2200, které by dalo přibližně 6kW a stoupání rychlostí maximálně 65m/s, zatím bohužel neexistují dostatečně pevné vrtule, které by takovéto zatížení vydržely.

Signature
Související odkazy:
F3X Viking E Race (4kW) – zálet
F3X Viking E – HD palubní video ze Senomat
F3X Viking E – HD palubní video z Rakovníka
Vikingové v Nesvačilech na Amperfestu 2010
Video: 2.5kW F3X Viking E – zálet v HD
F3X Viking E Dalibora Štěrby
Video: 2.5kW F3X Viking E – zálet – delší verze

Přečteno 107 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

27 komentářů u „F3X Viking E Race (4kW) – HD palubní video

  1. juraj

    Dúfam, že na jar alebo cez leto sa dočkáme aj kombinovaného videa – záznam z lietadla plus kamera zo zeme a bude z toho zase nejaká pekná letná náladovka, ako v prípade Big Ceres E a jeho summer flight :) Držím palce a teším sa.

  2. Dalibor

    re Juraj

    Možná. Ono je to trošku víc náročné na techniku, čas a logistiku.
    Kamera, kterou má kamarád Klobouk, se rozhodně běžně mezi lidmi nevyskytuje a točit to rádoby oukej kamerkami, to nemá smysl se s tím trápit. Takže když se najde čas, hlavně u Michala (Klobouka), možná bude. Jedině mi napadá, že bych ukecal bráchu, aby si kameru za 3000 ojro koupil :-)

  3. Tomas

    Zajimave video, cekam az se pustis do stavby zase ze dreva jak jsi rikal, mozna se neco priucim =).

    Muzes prosim zjistit jaka sila je kladena na motyl pri tech vykrutech jak delas? Jde to videl pri pohledu kamery na motyla pod plynem jak se hybe. Jde mi o predstavu sil pusobicich na motyla kdyz rikas ze trup je betonovej?

  4. Radim

    Pěkná hračka, škoda toho oparu, jiak by to bylo perfekt. Zima je na hovko, už aby bylo jaro. Nebudou ty 3kW málo, Antone Pavloviči? Aby tě to potom ještě bavilo :-))

  5. Dalibor

    re..Tomas
    Neznám postup, jak změřit ty síly, co tě zajímají. Ono by to zajímalo i výrobce, ale že bych ověsil model tenzometrama a logovací jednotkou (kterou někdo musí vyrobit), to si nedokážu představit. Taky by to někdo musel zaplatit. Zaplatíš to?

  6. Dalibor

    re..Radim
    Z logu otáček je vcelku vidět, že na 4S to půjde lehce okolo 40m/s a to zase tak daleko od 50 není. Ono tady šlo nejenom o rekordní F3B-E, ale taky o zachování původních vlastností. A v létě lovím termiku … takže to málo nebude :-)

  7. Dalibor

    Jo Martine, probírali jsme s Jirkou Sodomkou tu diferenci mezi otáčkami – tzn podle stoupání vrtule a otáček, by to nemělo tak rychle stoupat. Respektive, mělo by se to pohybovat okolo 46m/s. Ale opakovaný záznam ze SkyAssistanta přesto ukazuje stabilních 50m/s a špičkově víc. A je jedno jestli je trup uzavřený, nebo je otevřený. Když tak tady je ten výřez z logu. A tady je ten max climb. Jo a Jirka má teorii proč tomu tak je,ale je to i na mně složité :-) Třeba ti to popíše někdy sám …:-)

  8. Tomas

    Predstava byla upevnit trup proti pohybu a na motyla tlacit vahou az do priblizneho ohnuti jak je na videu. Mozna si to predstavuju jednoduse (ono jde hodne veci delat jednoduse =)) a neni to objektivni, ale za pokus to stoji.

  9. Dalibor

    Re Tomas…to není špatný nápad…zkusím .

  10. petr

    Dalibore, bude video z air show ? Vzdyt to nemusis strihat.

  11. Dalibor

    Bude…:-) Vím, že je to dlouho, ale práce moc, práce moc
    PS: když to nesestříhám, tak to má 8GB

  12. Dzordzik

    Kluci, díval jsem se na to video pozorně a jestli jsem se díval dobře, tak v 1:03 mi to silně připomínalo počátek flutteru. Dali, nechceš Vikinga potrápit rozjetím na vysokou rychlost a po sobě sérii levý/pravá/levá zatáčka a podívat se na to co ten motýl při tom dělá?

  13. Dalibor

    Jiříku můžeš být naprosto v klidu. To je průlet pouze z výšky 337 metrů. Už jsem letěl podstatně rychleji. A vůbec nejrychleji letěl zákazník, co má taky Vikouše. Ten ho v Alpách rozjel na 330km/h. On má výhodu … finance … takže se naprosto nebojí. Jinak těch průletů zažil starší Vikouš za minulou sezonu nepočítaně a v pohodě.

  14. Radim

    Dalibore, jelikož jsem zhnilý vyhledávat info o tom optočlenu, co máš mezi reglem a příjmačem, ptám se: řeší to problémy s nízkou úrovní napětí signálu u příjmačů futaba? Zesiluje ho předpokládám na „normální“ úroveň? Díky

  15. Jirka

    Je správné, a ostatní by si z toho měli vzít příklad, že Dalibor dbá na dodržování předstartovních úkonů. (Pravý dolní roh v 0:19)

  16. Radim

    Ještě k tomu měření/vážení, myslím že to je hovadina, kde to chcete měřit? Na ploše, na konci, o čem to bude vypovídat? Podle mě se klepe už i ta kamera, resp. reaguje na přetížení a naklání se, určitě tam nedrží absolutně stabilně.

    Jak píše George Chosé, jediné co pro to éro bude smrt je flutter, a to kdy nastane nikdo nezměří, bude to záviset na proudění kolem toho kormidla, okolních podmínkách (turbulence, prudká změna směru proudění), vhodnému způsobu ovládání, vůlích a zásadně na rychlosti. Pokud by se měl eliminovat, nezbývá než je staticky vyvážit. Ono udělat 330 po větru, nebo proti, bude dost zásadní rozdíl…

  17. JS

    Drobné kmitání ocasu během celého letu je dáno pružností materiálu i celé konstrukce. Při použití vysokopevnostních materiálů lze velikost kmitů zmenšit, ale ne bohužel zcela odstranit. Největší kmitnutí ocasu je při zapnutí motoru, což může způsobit gyroskopický moment pohonu, nebo turbulentní větřík od vrtule o rychlosti 180km/h, nebo oboje.
    Je vidět, že celá konstrukce je schopna zatlumit flutter již v počátku – pokud to flutter opravdu je.
    J.

  18. Dalibor

    re.Radim

    Ten optočlen tam není kvůli nízké úrovni signálu, ale kvůli naprosté separaci regulátoru od ostatního systému. Při těchto výkonech se hraje na jistotu a každá sebemenší maličkost, co vylepší instalaci, je výtaná. Nedá se zajistit 100% spolehlivost, ale je povinností, pro to udělat co nejvíc.

  19. Dalibor

    re..JS
    Gyroskopický moment, i když je nastavená rampa náběhu pohonu na 0.6s, je obrovský. Když na zemi držíš jen jednou rukou trup a dáš plný výkon, nemáš model. Nedá se to udržet. Nevěřil bych, že boční síla je tak velká, že vykroutí okamžitě trup z držící ruky.

  20. Radim

    Dalibore, ptám se v souvislosti s problémy které mám se starší řadou 14K příjmačů je to myslím řada FS. Ta má ještě nízkou úroveň signálu. Tohle by mohlo být jednoduché řešení. Je mi jasné, že ty jsi šel po odrušení a asi i BECu, nikoli reakci reglu na signál.
    Doposud jsem neměl problémy ,ale loni jsem náhodou přehodil ve dvou érech HS-ko za FS-ko a problém byl na světě. U FS-ka nechodily dvě funkce, kde jsou serva na V-kabelech. Teď tomu moc nechci věřit.

  21. Jenik

    Ahoj Dalibore. Jen jsem se chtěl zeptat jak ten Ice Lite 100 snáší ty vysoké proudy. Mám podobný pohon do své nové elektry 2,45m: Kontronik KIRA 600-30 6,7:1 – 6S 2600mAh – 17×13″ – Ice Lite 100. Dle Motocalcu by to mělo brát 150A. Díky

  22. Dalibor

    Ahoj Jeniku

    Ice jsou za poslední roky regly, které nadchnou. Ano, zvládají to naprosto perfektně. Samozřejmně chce to rozum a 110% přetížení musí trvat jen velmi krátký čas. Tzn stoupání a pak alespoň chvilku prodleva na dochlazení reglu. Vše je samo závislé i na okolní teplotě. V zimě si toho můžeš dovolit víc :-) Ale výhoda např Lite je, že se ochlazuje velmi rychle. Výrobce s impulzním režimem při mohutném přetížení i počítá. Jinak by v menu reglu nebyl poslední limit omezování proudu na 170A (je nastavitelné přes Castle Link). Já to mám nastavené ještě za roh (Limiting disable) :-)

  23. Jenik

    Děkuji. Jak budu mít letové video (koncem jara), tak něco pošlu. Zatím dělám na kopytech a formách.

  24. PiNa

    Dalibore, na F5B fóru v UK jsem se dočetl, že tajný recept na dlouhodobější výdrž baterek při extrémních proudech zní, vybíjet maximálně 75 procent kapacity a nikdy víc. Potom baterky „v pohodě“ přežijí téměř celou závodní sezónu.

  25. Lenicka1313

    Já jsem s kamerkami podobného typu velice spokojená. Již několik měsíců jednu mám ve svém autě a mám mnohem jistější pocit. Jsem ráda, že jsem si jí koupila. Takže pokud váháte, přestaňte, nejistým řidičům zvedne sebevědomí a je opravdu hodně situací, kdy vám může zachránit krk:)

  26. Ivo Heinz

    Dobrý den,zaujaly mě Vaše stránky, prosím Vás o radu, chtěl bych si pořídit z modelu letadla, jak z větroně tak z kabiny modelu letadla záběry HD kamerou,určitě máte zkušenosti s různými typy kamer, můžete mi prosím poradit s kamerou /typu Hero3, Drift…apod/, nebo jinou s kvalitním záběrem, děkuji Heinz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *