Thermal Scout – variometr chudého pilota

Zveřejněno 14. 6. 2012 v rubrice RC Modely

Thermal ScoutPokud jste zkoušeli se svým větroněm létat v termice, nejspíš již víte, že bez potřebných zkušeností to není vůbec nic snadného. Technika naštěstí pokročila a spokojíte-li se s berličkou v podobě variometru pro RC modely větroňů, výrazně zvýšíte pravděpodobnost vašeho úspěchu. Máte-li navíc hlouběji do kapsy, potom je Thermal Scout pro vás to pravé.

Termika

Létat dlouhé minuty a někdy i hodiny v termice, přeskakovat z jednoho stoupáku do druhého, to je snem snad každého majitele RC větroně. Má to však jeden velký háček. Stoupavé termické proudy pouhým okem neuvidíte a naučit se číst vzduch tak, abyste místo hledání pověstné jehly v kupce sena startovali na jistotu, to vyžaduje bezpočet hodin praxe a zkušeností. A i tak nebudete mít jistotu, že se vždy trefíte, protože termika se nedá v tom pravém slova smyslu naučit. Pokaždé bude jiná a to je také to, co je na ní tak krásné a přitažlivé. Jakmile vás chytne a nepustí, potom si na svůj první vytočený stoupák budete pamatovat ještě hodně dlouho.

RC Variometer

Zde se otevírá prostor pro modelářské variometry, které na základě změny atmosférického tlaku akustickým signálem ve vysílačce pilotovi na zemi indikují, zda jeho model stoupá, nebo klesá. Pilot tak má přehled o tom, zda vlétl do stoupavého proudu teplého vzduchu, jak se mu daří jej vytáčet, nebo zda se již nachází v klesavém proudu studeného vzduchu, který stoupák obklopuje. Poté již stačí umět s modelem zalétnout plochou zatáčku a variometrem nalezené stoupáky si náležitě užít.

Thermal Scout

Ceny plnohodnotných modelářských variometrů se pohybují řádově v tisících korun. V současné době nejnadupanější vario SkyAssistant se u nás prodává bez koruny za šest tisíc. Máte-li hlouběji do kapsy, můžete si místo variometru pořídit zařízení Thermal Scout od Winged Shadow Systems, které alespoň do začátku vario za mnohem příznivější cenu částečně nahradí.

Thermal Scout

Thermal Scout o velikosti menší poštovní známky váží pouhých 3.6g a zapojuje se mezi servo směrovky a její kanál v přijímači (červený konektor) v modelu tak, jak je vidět na přiloženém obrázku. Navíc ještě vyžaduje jeden volný kanál (černý konektor) nejlépe s přepínačem pro zapnutí/vypnutí. Stejně jako variometr i Thermal Scout obsahuje čidlo s elektronikou vyhodnocující změnu atmosférického tlaku (změnu výšky modelu). Práh detekce stoupání modelu je od výrobce nastavený na 16.5cm/s. Pokud je rychlost stoupání vyšší, rozhoupání modelu zamáváním směrovkou pilota upozorní na to, že se právě nachází ve stoupavém proudu vzduchu. Technologie Flight Filter by měla eliminovat falešná hlášení, která může způsobovat například „kniplová termika“ (stoupání způsobené přitažením výškovky).

Při startu větroně je Thermal Scout vypnutý, po vystoupání do potřebné výšky (výstřelem z gumicuku, nebo použitím motoru) jej stačí přepínačem na vysílači zapnout a vydat se hledat termiku – například létat „esíčka“ přes celou oblohu bez zbytečných zásahů do řízení a pozorně sledovat model. Při průletu dostatečně silným stoupákem se model zakývá. V tuto chvíli je potřeba Thermal Scout vypnout a snažit se stoupák vytočit. Pokud si nebudete jistí, zda jste stále ve stoupáku, krátkým zapnutím si to můžete snadno ověřit, případně nalézt jeho hranice a střed, kde to nejvíce nosí.

Toto zařízení je možné použít jak u klasické směrovky (ocasní plochy do kříže), tak i u motýla (ocasní plochy do V). U motýla se Thermal Scout zapojí mezi přijímač a jedno servo motýla. Velikost výchylek signalizujících stoupák se dá snadno nastavit.

Od verze 2.1 umožňuje Thermal Scout pracovat v režimu, kdy prostřednictvím doplňkového kabelu s RC filtrem převádí výstupní PWM signál na napětí (čím vyšší rychlost stoupání, tím vyšší napětí), nebo na akustický signál, pro další zpracování v systémech s telemetrií (FrSky, Hitec, Spektrum). V těchto systémech jej lze používat jako jednoduchý variometr.

Je více než jasné, že se jedná o zařízení určené především začínajícím pilotům RC větroňů, kteří se s termikou teprve seznamují. Jako takové funguje velmi dobře. Praktické zkušenosti potvrzují, že se s jeho pomocí dá celkem snadno zmapovat vzduch v okolí letiště (nalézt generátory termiky, místa kde to pravidelně nosí) a vytočit nejeden silnější stoupák. Vzhledem k nastavenému prahu detekce stoupání na rychlost 16cm/s Thermal Scout nereaguje na slabší bubliny. Také není možné nastavit poláru modelu, nehlásí dosaženou výšku, neloguje data a ani nepřenáší telemetrii jako například již zmiňovaný SkyAssistant. U „hračky“ za necelých 45USD to však nikdo ani nečekal.

Signature
Související odkazy:
Nastavení modelu termického větroně
Nastavení modelu termického větroně II.
Nastavení výchylek modelu MiniCorado E

Přečteno 230 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *