Instalace 2.4 GHz modulu XPS do vysílače MC-22

Zveřejněno 5. 4. 2008 v rubrice RC Modely

XPS + MC-22Obliba technologie 2,4GHz postupně vzrůstá a prozatím nejrozšířenějším zdá se být univerzální řešení firmy XPS, které v Evropě pod označením IFS prodává firma Graupner. Vladimír ‚Drobek‘ Kusý mi poslal popis a fotografie svého zapojení modulu XPS do MC-22.

Rád bych se podělil o vlastní zkušenost s aplikací XPS modulu do MC-22. V MC-22 je ještě méně místa než v MC-22s. Modul jsem vyndal z krabičky, do rádia vyrobil pomocnou desku s 5ti pinovým konektorem, kterou jsem umístil na mostík mezi ovladače – ten je uchycen 4 šroubky na kovové šasi. Na této pomocné desce je modul přilepen oboustrankou. Anténní kabel jsem zakoupil nový – delší ( cca 80 Kč ). Tato deska je propojena s další pomocnou deskou u VF modulu, na které jsou konektory zapojeny tak, aby byla možnost přepojit 35 nebo 2,4GHz a nebo dokonce mít oba systémy funkční.

XPS + MC-22

Anténu mám na přední straně v místě přepínačů až na kraji, aby byla co nejdále od původní antény. Zabudování XPS modulu jsem konzultoval se specialistou na elektroniku, konkrétně na Graupnera. Nakonec u něj bylo rádio přeměřeno, zkontrolováno a vše funguje na 100%.

XPS + MC-22

Ještě k mému zapojení. Na základní desce je 5ti pinový napichovací konektor který je tištěným spojem propojen na opačnou stranu desky, kde je napájen propojovací kabel s pomocnou deskou. Napichovací konektor je zapojen: na foto bráno směrem od vysílačových baterií 1 – S – SIGNÁL, 2 – V – NIC ( původně stab. napětí na VF díl ), 3 – B – 9.6V NAPÁJENÍ, 4 – G – MINUS PÓL, 5 – A – NIC ( původně anténa ).

XPS + MC-22

Ta písmena jsou na XPS modulu natištěna u konektoru. Na původním 35 VF dílu ( také stejný směr zapojení, tedy od baterií ) 1 – S, 2 – G, 3 – B, 4 – V – ( to je červený drát a ten se do XPS nezapojuje!) Na procesorové desce MC-22 zleva doprava: 1 – V, 2 – B, 3 – G, 4 – S. Vše je svedeno na tištěný spoj na pomocnou deku s 4 pinovými konektory ( z důvodu dokonalého spojení – 4tý pin je slepý ).

XPS + MC-22

Vladimíra Kusého zastihnete na fóru MojeHobby.cz pod přezdívkou DROBEK.

Signature
Související články:
Instalace 2.4GHz modulu DSM2 do vysílače FX-18

Přečteno 114 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

1 Komentář u „Instalace 2.4 GHz modulu XPS do vysílače MC-22

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *