The Commodore 64 Book – 1982 to 199X

Zveřejněno 23. 4. 2008 v rubrice Aplikace a Hry

CommodoreS 8 bitovým počítačem Commodore C64 jsem prožil hezkých pár let svého života. Kromě bezpočtu hodin strávených před klasickou televizní obrazovkou u těch nejúžasnějších her a programů, jsem jeho prostřednictvím poznal i pár mých nejlepších přátel. A tak, když jsem narazil na knihu mapující herní historii tohoto počítače, neváhal jsem ani chvilku.

Nejprve krátký pohled do minulosti. Když si dnes vzpomenu, jak jsem byl tenkrát, před téměř dvaceti lety, zklamaný, že právě získaný počítač není Atari 800XL (ten jsem znal, neb jej měl můj spolužák), ale jenom nějaký Commodore 64, musím se pousmát. Časem se totiž ukázalo, že z dostupných osmibitů byla „šedesátčtyřka“ technologicky nejvyspělejší, a ne náhodou se stala s  více než dvaceti miliony prodaných kousků nejprodávanějším počítačem všech dob.

Commodore 64 nabídl nepřeberné množství her s parádní grafikou, zvukem a navíc přátelskou demo scénu se stovkami crackerských a codérských skupin z celého světa, jejichž členové dokázali původní hardware vyždímat až za hranice jeho předpokládaných možností. Bude-li čas, zkusím se ke svému osmibitovému období ještě vrátit. Určitě bude o čem psát.

C64C64

Ale zpět ke zmíněné knize. Jejím autorem je Andrew Fisher, nezávislý novinář a recenzent, který svými články a recenzemi v osmdesátých letech přispíval do všech předních herních časopisů. Na 246 stranách se mu podařilo shromáždit a chronologicky setřídit na 230 her, které se zapsaly zlatým písmem do herní historie.

C64C64

Každé hře je vyčleněna jedna stránka. Kromě základních informací: kdo hru naprogramoval, kdo hru vydal, jaké recenze v době svého vydání sklidila, pár típnutých obrazovek a fotografie přebalu krabice, zde naleznete také celou řadu zákulisních informací a samozřejmě i popis toho, o co v té které hře vlastně šlo. Dnes to zní dozajista úsměvně, ale v té době internet tak, jak jej známe nyní, neexistoval a pirátské kopie her se šířily na disketách, v drtivé většině případů bez jakéhokoliv manuálu a přijít na to, co je vlastně účelem některých her, nebylo vůbec jednoduché.

Andrew Fisher odvedl pořádný kus práce a je to znát. Po grafické i obsahové stránce nelze téměř nic vytknout. Kvalita tisku i barevné podání típnutých obrazovek je velmi dobrá. Jenom mi chvíli trvalo, než jsem si zvykl na poněkud netradiční formát knihy – jedná se o paperback a v posteli se nečte úplně nejlépe :-). Hry jsou roztříděny do 13 kapitol podle data vydání. Jednotlivé kapitoly odděluje stránka s mnohdy zákulisními informacemi z historie C64. Předmluvu napsal Jeff Minter a o korekturu se postaral Andrew Rollings.

Vzhledem k tomu, že cena byla uvedena v librách (17,99), předpokládal jsem, že HiiveBooks sídlí v Anglii. Jak se ale ukázalo po zaplacení prostřednictvím PayPalu, platba odešla do Ameriky. Z té taky za pár dní dorazila tlustá obálka (automaticky deklarovaná jako dárek) a v ní, pečlivě zabalené v bublinkovém přebalu, dva výtisky této knihy.

Při jejím pročítání jsem se ve vzpomínkách vrátil o pěkných pár let zpět. Stačilo pohlédnout na típnuté obrazovky a z paměti začaly vyplouvat pocity a vzpomínky, o kterých jsem si myslel, že jsou dávno zapomenuté. Už jenom kvůli tomu to rozhodně stálo za to. A pokud patříte mezi retro fandy a/nebo bývalé majitele C64, potom by tato knížka neměla uniknout vaší pozornosti. Ale pozor, počet výtisků je omezený, tak s objednávkou příliš neváhejte.

Signature
Související odkazy:
The 8bit Philosophy – Commodore 64 Symphony

Přečteno 56 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

13 komentářů u „The Commodore 64 Book – 1982 to 199X

  1. Marcus de Tycho

    Tak už ji mám taky. Nicméně jsem na doručení čekal více než měsíc. Také jsem byl překvapen, že mi přišel potvrzovací mail, že kniha bude doručena US Postal service. Objednal jsem si jen jednu knihu, na doručence jsem měl napsáno documents a hodnotu 20 dolarů, tudíž to prošlo bez cla a českého dph (které mne často trápí podstatně více). Knížka je jedním slovem nádherná. A těch vzpomínek. Dokonce mne pár her , které jsem neznal, tak zaujalo, že si musím sehnat emulátor a ty hry a zkusit je. Jinak už mám rok ten DTV joystick obsahující „náhražku c64“, ale bylo to velké zklamání.

  2. PiNa

    Koukám, že jsme na tom hodně podobně. Taky jsem pár her vůbec neznal, a taky jsem hned začal shánět použitelný emulátor. Svou 64ku jsem s komplet příslušenstvím (kazeťák, 2x floppy, 50kazet, 600 floppy disket, x joystiků, atd.) před pár rokama věnoval kamarádovi, který 8bit počítače sbírá. Dodnes si nejsem jistý, zda jsem neudělal chybu. Ale radost měl velikou, to je pravda :-)

  3. rybajda

    Trash,moje oblíbená skupina,ty cracker a Mateus hudební génius

  4. MORON

    Tady se mluvi o TRASH a ja u toho nejsem. Kdysi jsem delal grafiku :-). Hele co se nekdy videt????

  5. PiNa

    MORON: Obávám se, že není moc reálné. Všichni jsme sice na Facebooku, ale tohle období je už dávno za námi a život běží dál.

  6. Moron

    No to je jasnyyyy. Realne je to, co clovek chce a jde za tim. S Mateusem uz jsme preddomluveni na pivku :-)

  7. Jirka VK

    To je setkání po letech – Pina of Trash. Bylo mi asi 15, když se ke mě dostalo tvoje intro k hacku a přes editor strojového kódu jsem si ho ukradl a text přepsal na svojí propagaci tehdejšího obvyklého způsobu distribuce her :-) :-) :-) … a protože jsem nepotřeboval toho textu tolik a neuměl jsem zeditovat počet zobrazovaných textových stránek, tak jsem tenkrát do té poslední jen napsal DÍKY PINA OF TRASH ZA INTRO :-) … jó to byly časy … ještě, že už je to promlčený :-)

  8. PiNa

    Ahoj Jirko, díky za komentář. Promlčené to už určitě bude ;-)
    S tím mým programováním to taky nebyla žádná sláva. Jenom základy ve strojáku, občas mi poradil 2H a hudbu zařídil Mateus.
    Naprosto souhlasím, že to byly úžasný časy. M.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *