The 8bit Philosophy – Commodore 64 Symphony

Zveřejněno 2. 10. 2008 v rubrice Hudba & MP3

C64The 8bit Philosophy je čtyřiceti minutový dokument od Shining Vision, který se věnuje hudebníkům z Commodore C64 a současným remixérům nadčasových skladeb, které na tomto počítači vznikly. Chris Huelsbeck, Rob Hubbard, Allister Brimble, Reyn Ouwehand a pár dalších zde hovoří o svém vztahu k této osmibitové legendě a o tom, jak jim tento počítač změnil život.

O tom, že C-64 je mojí srdeční záležitostí, jsem psal již zde. Melodie, které spatřily světlo světa díky jeho zvukovému čipu, mne provázejí celý život. To, co v očích rodičů bylo nesmyslné pípání a bručení, mi znělo jako rajská hudba a ty největší fláky jsem tenkrát dokázal poslouchat celé hodiny. I dnes si čas od času poslechnu pár nejoblíbenějších SIDů v jejich původní podobě a často se vracím k jejich MP3 remixům.

Pro představu, co se dalo tenkrát před dvaceti lety vymáčknout z pouhých tří hlasů, mrkněte na toto video z YouTube, na kterém je jedna z mých nejoblíbenějších skladeb – Comic Bakery Loader Tune, jejímž autorem je Martin Galway. I dnes zní zatraceně dobře a není divu, že stále patří mezi jednu z nejčastěji remixovaných skladeb vůbec.

The 8bit Philosophy

Ale zpět k dokumentu od Shining Vision. Když jsem na něj při svém brouzdání narazil, neváhal jsem ani chvilku a hned si téměř dvě giga velký soubor stáhl (torrent). Po jeho shlédnutí mohu spokojeně konstatovat, že to rozhodně stálo za to. Nejen že jsem viděl, jak dnes vypadají a co dělají hudební hrdinové z mého osmibitového dětství, ale dozvěděl jsem se, co pro ně C-64 znamenal a stále znamená.

Při sledování jejich vyznání mi došlo, že jsme na stejné lodi. Že patříme mezi generaci, kterou Commodore 64 doslova uhranul. Ať již to byly jeho zvukové možnosti, neskutečně hratelné hry, nebo jenom stejně postižení kamarádi budující demo scénu, kterou se žádnému dalšímu počítači nepodařilo překonat. A především, že na hodiny, dny, týdny a měsíce čistého času stráveného před blikající obrazovkou televize se nezapomíná ani po tolika letech.

Signature
Související články:
The Commodore 64 Book – 1982 to 199X

Přečteno 6 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

2 Komentáře u „The 8bit Philosophy – Commodore 64 Symphony

  1. Vzduchoplavec

    Safra, to budu muset stahnout! Tvorbou her jsem se jeste do nedavna lehce prizivoval viz:

    http://www.rakeingrass.com

    A tyhle skaldby to je proste nostalgie,jako remen a uz kolikrat jsem si rikal, jak vlastne vypadaji Huelsbeckove a Hubbardi nazivo.

  2. rybajda

    I love TOM Collection music :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *