Delia Derbyshire – průkopnice techna z 60. let

Zveřejněno 22. 7. 2008 v rubrice Hudba & MP3

Pokud jste si, stejně jako já, mysleli, že mezi průkopníky elektronické hudby byli samí muži, jste na omylu. Mezi nejvýznamnější osobnosti v této oblasti patří žena. Jmenovitě Delia Derbyshire, která již začátkem šedesátých let minulého století složila hudební ukázku podobnou stylu Detroit Techno. Ten se však objevil až o tři dekády později.

Delia Derbyshire se proslavila na svou dobu stěží uvěřitelnou „cover“ verzí notoricky známého tématu z filmu Doctor Who od Rona Grainera z roku 1963. Dlouhou dobu nebylo známo, že jejím autorem je právě Delia, která se v BBC starala o výrobu hudebních podkladů k rozhlasovým dramatickým pořadům.

Delia Derbyshir

Po její smrti v roce 2001 se v podkroví jejího domu našlo přes 267 magnetofonových pásek s různými nahrávkami, z nichž jedna velmi nápadně připomíná hudební styl Detroit Techno z konce osmdesátých let. Jedná se o experimentální 40 vteřin dlouhou ukázku, kterou sama Delia uvedla slovy „Na toto zapomeňte, jedná se pouze o pokus“. Určitě by byla dnes překvapena, jak nadčasová nahrávka se jí tenkrát podařila pořídit.

Signature

Přečteno 5 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *