Nikon D80 – špinavý senzor

Zveřejněno 21. 7. 2008 v rubrice PiNa Fotografuje

Spinavy senzorDigitální zrcadlovku D80 mám již déle než rok a posledních pár měsíců měním objektivy relativně často. Při výměně se snažím dobu bez objektivu udržovat minimální, a protože jsem si prachu na fotografiích zatím nevšiml, domníval jsem se, že senzor mám čistý. Jen tak „z hecu“ jsem si tedy udělal testovací snímek oblohy s clonou f22 a nestačil jsem se divit.

Na první pohled to nevypadalo až tak zle, ale po doporučeném aplikování funkce „auto level“ v Capture NX vyšla najevo nemilá pravda. Senzor je plný prachu, možná i pylu a bude nutné jej vyčistit.

Servis Nikonu tuto službu sice nabízí v rámci záruky 10x zdarma a na počkání, ale v diskusních fórech se dají najít příspěvky o tom, jak „kvalitně“ technici na Kodaňské v Praze senzory čistí. Proto jsem se rozhodl, že si senzor raději vyčistím sám.

Pod vlivem různých doporučení jsem měl velký strach z jeho poškození při čištění, ale poté, co jsem se dozvěděl, že vlastní senzor D80 je ukrytý pod ochranným sklem, ztratil jsem poslední zábrany a jdu do toho. S rostoucím počtem mých objektivů se mi tato dovednost bude v budoucnosti určitě hodit.

Na internetu se dají nalézt spousty návodů a doporučení jak senzor vyčistit za pomoci různých utěrek, štětečků i chemikálií. Nyní mne čeká nelehký úkol, vybrat funkční a nepříliš drahé řešení. Máte-li ověřený způsob, jak senzor zrcadlovky vyčistit, podělte se prosím v diskusi pod tímto příspěvkem. Předem velké díky.

 

neviditelny text

Související články:
Nikon D80 – špinavý senzor II.
Nikon D80 – špinavý senzor III.

Přečteno 59 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

6 komentářů u „Nikon D80 – špinavý senzor

  1. Marty84

    Ja pouzivam Sensor Swabs s cistici kapalinou. Jsou drahy, ale funguje to.

  2. awe_cz

    Ahoj, ja osobne cistim tekutinou a „sterkami“ z makofoto.cz (je to metylalkohol tusim)…

  3. Matej

    ahoj… ja pouzil sice jen dvakrat ale uspesne taky ten metylalkac z makofoto. :)

  4. Petr

    Hmm, díky za připomenutí že by to u mé už pár let staré D70 asi taky chtělo vyčistit… jenže na to stále nějak není odvaha nějak na ten čip hrábnout :-(

  5. StepanS

    Než začnete čip matlat hadříkama stěrkama a buhví čím, zkuste čip nejdřív jen vyfukat vzduchem z foukacího balónku. Tělo vždycky dám „čumákem“ k zemi, sklopím zrcadlo a vyfoukám..vždy to 100% pomohlo.

  6. PiNa

    StepanS: To bylo první, co jsem po tomto testovacím snímku udělal. Tento týden dorazil Giottos XXL balónek a ofouknul jsem senzor, co se dalo, ale protože je tam „špína“ stará přes rok, drží jako přibitá. Něco málo se mi podařilo odstranit, ale stále je tam toho ještě dost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *