Dell XPS M1530 a vadné Nvidia GPU

Zveřejněno 27. 9. 2008 v rubrice Ze života

XPS M1530Začátkem letošního července vyšlo najevo, že některé z NVIDIA GPU čipů grafických karet pro notebooky mohou mít problémy s přehříváním. Bohužel se ukázalo, že se tento problém potenciálně týká i mého notebooku. Pustil jsem se tedy do jeho zátěžového testování a nakonec došlo i na telefonát do firmy Dell.

Na celý problém jsem přišel úplně náhodou. Při pročítání zahraničního diskusního fóra, kde jsem hledal informace o tom, zda je možné u XPS M1530 nahradit Visty instalací Windows XP (klasický formát a reinstalaci nelze použít, neboť Windows XP neobsahují správný ovladač pro SATA disk), mne zaujalo velké množství příspěvků u threadu „Teplotní problémy NVIDIA GPU“.

Zde jsem se dočetl, že celý problém spočívá v tom, že postižené čipy se z důvodu nevhodného návrhu a špatné technologie výroby přehřívají, což časem může vést k jejich poškození. Postiženy by měly být pouze mobilní GPU nižších výkonnostních segmentů (G84/G86), což bohužel znamená, že se tento problém týká i mého notebooku, který je vybavený grafikou M8600GT. Podrobnější informace v češtině o celé kauze naleznete například na serveru cdr.cz.

O jaký problém se tedy jedná? Vadné GPU se přehřívá. Při dosažení vysoké teploty přechází do IDLE režimu a chladne. Po poklesu teploty přejde na plný výkon a po chvíli opět dosahuje vysoké teploty a tak stále dokola. Při hraní her, nebo při intenzívním zatěžování GPU se toto projevuje poklesem jeho výkonu a nepravidelným škubáním obrazu. Tento režim čipu samozřejmě nesvědčí a po čase může odejít úplně. Mezi příznaky jeho nadcházejícího úmrtí patří: vícenásobný obraz, náhodné znaky a/nebo čáry na monitoru, případně žádný obraz.

Při kterémkoli z uvedených příznaků vám Dell bez dalších otázek vymění celý motherboard. Situace však není vůbec jednoduchá, o počtu potenciálně vadných GPU se spekuluje a NVIDIA přesné číslo tají. Jisté je pouze to, že podle vyjádření Dellu se tento problém týká pouze notebooků vyrobených před srpnem letošního roku.

Co dělat, pokud se ještě příznaky neprojevují a vy nemáte tušení, zda právě váš notebook měl tu smůlu, že je osazený vadným čipem? Můžete si stáhnout některý z programů pro testování stability grafické karty (šikovný nástroj při přetaktovávání GPU). Já jsem vyzkoušel Video Card Stability Testrthdribl (DX9 Real-Time High-Dynamic Range Image-Based Lighting). Teplotu odečítal freewarový CPUID Hardware Monitor a během několikahodinového totálního zatížení nepřekročila teplota GPU 83 stupňů. Což je docela dobrý výsledek, neboť postižené čipy při maximální zátěži hravě překračují 100 stupňů. Mezní teplota se pohybuje okolo 120 stupňů.

Pro klid duše jsem ještě zvedl telefon a zavolal na technickou podporu Dellu, nahlásil service tag mého notebooku (toto je super, nepotřebujete žádný doklad o koupi, stačí pouze service tag) a vyslechl si ortel: „Ano pane, u Vašeho notebooku je poznámka „NVIDIA Issue“, tudíž můžete mít vadné GPU, ale také nemusíte. Ke dvouleté NBD záruce na celý notebook tu proto máte ještě rok záruky navíc pouze na GPU. Také Vám doporučuji, nainstalovat si nejnovější BIOS A09, který má již vylepšený management chlazení.“

Dobrá i špatná zpráva zároveň. Instalace nového Biosu samozřejmě nic neřeší. Nezbývá mi proto, než doufat, že během tří let by se vadné GPU projevilo. Sice hry téměř nehraju, ale čas od času nějaký ten zátěžový test pro klid duše udělám.

Signature
Související články:
Dell XPS M1530 – můj nový mazlík

Přečteno 23 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

9 komentářů u „Dell XPS M1530 a vadné Nvidia GPU

  1. Dalibor

    Problém je,že nemusíš hrát hry…stačí i video.U stolních PC je ten problém taky..jenže morální úmrtnost GPU je mnohem kratší než fyzická úmrtnost.Takže i když se problém týká de fakto všech N-vidií na jádře G90..u stolních to problém není..

  2. Petr

    Martine, být Tebou, tak pro klid duše nechám ten board vyměnit. Stačí zavolat na technickou podporu, nahlásit závadu, uvést jeden z příznaků a druhý den tam máš technika s novou deskou. Nikdo se Tě na nic nebude ptát ;o)

  3. PiNa

    Díky všem, popřemýšlím o tom. A nakonec i na ty XPa nejspíš dojde :-)

  4. lolek

    Ahoj
    Grafika ti stále funguje OK? Jinak, jak je natom tento NB s hlučností při kancelářské práci?
    Díky

  5. PiNa

    Ahoj, grafika stále funguje, s novým biosem A12 notebook není vůbec slyšet, respektive jenom šustí HDD a zlehka se točí větráček u CPU. Plánuju výměnu HDD za SSD, potom nebude téměř vůbec slyšet.

    V mezičase jsem měnil LCD, u kterého odešel podsvit, úplně jednoduché to nebylo, ale nakonec se zadařilo. Budu-li mít čas, napíšu článek. Bude to rozhodně zajímavé čtení ;-)

  6. lolek

    Tak s tím hlukem mě to příjemně překvapilo, protože jsem slyšel názory, že je tento NB s GF8600m gt, prý „hučící pekárna“ :)
    Tedy mi to ještě nedá a pokud dovolíš, ještě bych se tě rád zeptal na toto:
    – jak je na tom z teplotami(kanc. práce)?
    – přehraje 1080p videa plynule?
    – podporuje 5.1 zvuk?

    Jinak stím „vadným“ LCD to bylo asi nepříjemně překvapující(zvlášt u DELLu)…
    jinak na článek budu určitě zvědavý :)

  7. PiNa

    Když jede grafika naplno, větráček jede taky naplno, ale hučící pekárna to určitě není. Teploty jsou úplně v pohodě, navíc pokud ho koupíš teď, tak už bude mít dobrou grafiku a žádný problém nehrozí. 1080p video přehrává v pohodě a zvuk 5.1 záleží na tom, jakou zvukovkou si ho necháš osadit. Já na něm přehrávám pouze MP3 a FLACy v klasickém stereu, takže na toto ti neodpovím.

  8. pitro

    ja tu mam podobny pruser zapnem notebook v pohode ide ale nezobrazuje nic na obrazovke co by ste mi poradili ????

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *