Jak funguje burza na Wall Street?

Zveřejněno 26. 10. 2008 v rubrice Ze života

Wall StreetKaždý den mi mailem chodí spousta různých legrácek a vtípků. Obvykle si je přečtu/prohlédnu a obratem smažu. Když mi ale dorazil tento mail, uložil jsem si ho. Byl krátký, výstižný a vtipný. Přemýšlíte-li nad tím, jak vlastně taková burza s akciemi funguje, potom odpověď naleznete uvnitř.

Kdysi dávno v jedné zapadlé indické vesničce oznámil vesničanům jeden muž, že vykupuje opice za 10$ za kus.

Vesničané věděli, že v okolí vesnice jsou spousty opic. Odešli tedy do lesa a opice začali chytat.

Muž vykoupil tisíce opic za slíbenou cenu 10$ za kus. Počet opic se ale snížil a vesničané je přestali lovit. Muž tedy oznámil, že opice vykoupí za 20$ a vesničané se opět vypravili do okolí a začali chytat opice.

Vzápětí počet opic ještě více poklesl. Vesničané je přestali lovit a vrátili se na své farmy. Muž tedy zvýšil cenu na 25$ za kus, ale i tak bylo velmi těžké vůbec nějakou opici chytit. Bylo jich již velmi málo.

Nyní muž oznámil, že bude opice vykupovat za 50$, ale bohužel musí odjet do města, takže zatímco on bude ve městě, bude jej zastupovat asistent, který bude opice vykupovat jeho jménem.

Zatímco byl muž ve městě, jeho asistent oznámil vesničanům: „Podívejte se na všechny tyto opice v kelcích, které od vás muž vykoupil. Já vám je prodám za 35$ a až se muž vrátí z města, můžete mu je prodat za 50$, tak jak vám včera slíbil.

Vesničané dali dohromady všechny své úspory a opice od asistenta koupili.

Po tomto obchodu vesničané již nikdy neviděli ani onoho muže, ani jeho asistenta, jen opice byly všude okolo, tak jako na začátku.

Vítejte na Wall Street!

Krátké, vtipné, výstižné. Za pozornost stojí také příběh muže jménem Andrew Lahde (bývalý správce a majitel hedge fondu Lahde Capital), který na probíhající finanční krizi dokázal až téměř neuvěřitelně zbohatnout a ve svých 37 letech odešel do „důchodu“. Na rozloučenou napsal otevřený dopis, ve kterém si nebere žádné servítky, a kde v posledním odstavci žádá o legalizaci konopí a marihuany. Pro pochopení celého příběhu je potřeba vědět, co jsou to hedge fondy a jak fungují.

Signature

Přečteno 197 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *