XPS – nový firmware 3.0

Zveřejněno 26. 1. 2009 v rubrice RC Modely

XPSPo mnoha měsících slibování a několika odkladech se koncem minulého roku majitelé XPS/IFS modulů konečně dočkali dlouho očekávané nové verze firmwaru 3.0, která kromě jiného měla umožnit plnohodnotné přeskakování mezi frekvencemi v případě zarušení. Jak to nakonec dopadlo?

To se dozvíme od Patase, který koncem roku poslal do USA balík plný XPS a IFS modulů na upgrade firmwaru a o výsledek se podělil na diskusi MojeHobby. S jeho svolením uveřejňuji následující text, který jsem na několika málo místech pouze lehce redakčně poupravil.

XPS Upgrade

Balík s XPS upgrady dorazil v pohodě. U modulů do vysílače vyměnili pigtaily a antény za nové, hardware modulů zůstal původní. Přijímače zůstaly rovněž beze změny, pouze přehráli jejich firmware. Kompletní upgrade 3 vysílačových modulů a 30 přijímačů vyšel na 30USD + poštovné do USA. Za zmínku stojí, že upgrade provedli i u IFS přijímačů s nálepkou Graupner a přelepili je na XPS.

Výhody nové verze:

1. bezesporu hlavně opravený hopping na rozprostřený po 16 kanálech
2. možnost více Rx v jednom modelu
3. měření a indikace slabé baterky po zapnutí Rx a například zakvedlání kormidly
4. mnohem rychlejší navázání spojení po zapnutí Tx a Rx

Nevýhody nové verze:

1. přetrvává citlivost na kvalitu Rx baterií – s tím nedělali nic a v podstatě je půlka nového manuálu popis, jaké používat baterky, jak je nabíjet atd.
2. indikace nízkého stavu Rx je pouze barvou ledky na Rx takže ji lze zkontrolovat jen před a po letu
3. telemetrie je řešena pouze pomocí modulu připojitelného k PC, z čehož vyplývá nutnost tahat na letiště notebook, nebo PDA, popřípadě studovat data doma. Jak je to s offline daty vlastně vůbec netuším a XPS nenabízí zatím ani senzory, a tak je to zatím jen cesta pro ty, co to opravdu potřebují.
4. ponechali i původní systém přenosu (alibi nebo kompatibilita), ale případné přepínání Tx pro staré a upgradnuté nové Rx je sice možné, ale totálně nepraktické a na poli těžko řešitelné.
5. upozornění v manuálu na to, že pro přenos na jednom kanále nelze v EU použít power lvl 5 tj. 100mW, neboť je to již mimo novou normu.
6. zcela opačný postup při bindování Rx

Takže lítám smířen s vlastnostmi nového XPS a čekám dva tři roky na 5Ghzový Tx s velkým dotykovým displejem zobrazujícím plnou telemetrii a hlavně zcela bez ulamovací antény ;-)

Toliko info od Patase, já pouze doplním, že pokud jste si pořídili IFS modul v některém z kamenných, či online modelářských obchodů u nás, potom vám možná přijde vhod informace, že upgrade firmwaru těchto modulů zajišťuje firma Hobby Team, výhradní zástupce Graupnera, která je hromadně zasílá do Německa.

Signature
Související články:
Video: Test 2.4 GHz RC systémů
XPS: Skočí, nebo neskočí?
2.4 GHz Futaba Fasst systém v tvrdém testu
2.4GHz modulární řešení ano či ne?

Přečteno 30 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

2 Komentáře u „XPS – nový firmware 3.0

  1. Jonny

    Nová verze firmwaru XPS/IFS je 3.0 !!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *