Video: Mistrovství světa F5B 2002

Zveřejněno 12. 3. 2009 v rubrice RC Videa

VideoTak, jako mají rádiem řízené větroně královskou soutěž F3B, mají i elektrolety svou soutěž F5B, ve které mezi sebou bojují piloti s modely až po okraj napěchovanými kilowatty. Dnešní video zachycuje soutěžní let Wolfa Fickenschera s jeho Raketenwurmem na mistrovství světa F5B v roce 2002.

Úloha vzdálenost, která je na přiloženém videu zachycena, se létá se mezi bázemi vzdálenými 150m, přičemž každý průlet báze je signalizovaný zvukovým znamením od bázových rozhodčích. Vyhrává ten pilot, který se svým modelem stihne v čase 200 vteřin od odhození modelu nalétat nejvíce průletů. Za každý průlet obdrží 10 bodů. Počet zapnutí motoru (stoupání) je omezený na 10 a všechny průlety mezi bázemi musí být uskutečněny s vypnutým motorem.

Protože při stoupání pilot spotřebovává čas, který by jinak mohl použít na průlety, jsou současné modely vybaveny pohony s příkonem okolo 4kW, aby tento čas byl co nejkratší. Zájemce o podrobnější informace o této finančně velmi náročné soutěži lze odkázat na výborné stránky F5B-UK.

Signature
Související odkazy:
Video: Raketenwurm 2b palubní video

Přečteno 31 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

4 Komentáře u „Video: Mistrovství světa F5B 2002

  1. Honza

    Moc hezký ale stary video. Vyvoj sel hodne dopredu, ze dnes musi byt limitery aby se z toho nestalo raketovy modelarstvi ;-))))

  2. Argo

    No,v tomto článku je trochu nepřesnosti-nevyhrává pilot s největším počtem průletů.Celý let se skládá ze dvou úloh A + B.A=200 sec a nalétat co nejvíce průletů mezi bázemi A a B,které jsou od sebe ve vzdálenosti 150m .Okamžitě po uplynutí 200 sec se začíná měřit 600 sec v úloze B.Motor se může zapnout kdykoliv,ale za 1 sec motoru se odečítá 1 bod.Přistání se hodnotí 30-20-10 body za zastavení v kruzích 10-20-30 m.V průměru se spotřebuje na 10 min.let kolem 4-8 sec.záleží na počasí.Ale jsou piloti,kteří nalétají 10 min.i za O sec.motoru.Limiter se začal používat povinně od minulého roku.Výsledkem je snížení max.počtu průletů na průměr kolem 44.Povoleny jsou pouze Lipolky 4-6 S.Odběr ve špičce bývá přes 300A.Pokud by měl někdo zájem,kategorie F5B nebo F5F létat soutěžně,poskytnu a pomohu jak informacemi,tak praktickými zkušenostmi.Létám střídavě F5B a F5F přes 15 let.Šéftrenér F5B.

  3. Martin

    Ono vždycky, když se někdo něčemu chce věnovat soutěžně na špičkové urovni, musí pro to vynaložit nemalé prostředky. A je potom jen otázkou, zda sežene sponzory nebo ne. Bohužel o modely obecně není až tak velký zájem, jako třeba o cyklistiku, kdy jedno top kolo stojí víc než dva kompletně vybavené speciály F5B. Cyklisté mají ale své sponzory, takže to až tak drahé nevypadá. Navíc si myslím, že tahle kategorie není o nic dražší než většina ostatních F5/F3/F4 kategorií.

  4. Argo

    Souhlasím.Škoda,že se u nás této kategorii nevěnuje více pilotů-v tomto roce se sice začíná blýskat na časy….na Contest 2009 v F5F se kromě mne chystají Kostka a Faltičko.Přidá se někdo další ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *