Amazon Kindle 3 – jak změnit šířku okrajů

Zveřejněno 12. 9. 2010 v rubrice Ze života

Amazon Kindle 3Čtečka Kindle 3 má z výroby nastavené okraje zobrazované knihy na 40 pixelů na každé straně. Toto nastavení nelze změnit v žádném z dostupných menu ani změnou nastavení okrajů při konverzi textu do MOBI formátu například v programu Calibri. Změnit se ale naštěstí dá, jenom je to trochu složitější. Jak na to? To se dozvíte uvnitř.

Přestože Kindle 3 v menu s úpravou stylu textu a písma (po stisknutí tlačítka Aa) nemá možnost nastavit šířku okrajů čtené knihy, je možné tento parametr upravit ručně v souboru preferencí. Tento soubor se jmenuje reader.pref a nachází se v adresáři system/com.amazon.ebook.booklet.reader.

Kindle 3 Prefs

Vzhledem k tomu, že tento adresář je skrytý, musíte po připojení Kindle 3 k počítači, nastavit v menu Windows umožnění zobrazení skrytých a systémových souborů a adresářů. Nebo použijte některý z manažerů souborů (já používám Total Commander), které také umí zobrazit skryté soubory a adresáře.

Dříve, než se pustíte do editace tohoto souboru, ukončete rozečtenou knihu a stisknutím tlačítka Home se vraťte na hlavní stránku Kindle 3. V opačném případě by nastavení textu rozečtené knihy přepsalo vámi provedené změny.

Kindle 3 reader.pref

Nyní otevřete soubor reader.pref v textovém editoru a změňte červeně označené položky. Jedná se o parametry LINE_SPACING – udává šířku rozestupu jednotlivých řádků a HORIZONAL_MARGIN – určuje šířku okrajů. Hodnoty si můžete změnit podle vašich potřeb. Mne osobně nejvíce vyhovuje LINE_SPACING=1 (0 nemá na řádkování vliv) a HORIZONTAL_MARGIN=16.

Po provedení editace soubor uložte a překopírujte jej do čtečky. Vaše nové nastavení řádkování a okrajů se projeví až po restartu.Kindle 3 odpojte od počítače a na hlavní stránce stiskněte tlačítko Menu a vyberte položku Settings. Opět stiskněte Menu a vyberte položky Restart. Hotovo.

Kindle 3 MarginKindle 3 Margin

Pro představu, jak se nové nastavení projeví na rozložení textu, se podívejte na přiložené fotografie (kliknutím zvětšíte). Vlevo je původní stav a vpravo je již text naformátovaný podle nového nastavení. Chcete-li mít na displeji ještě více textu, vyberte v menu (po stisknutí tlačítka Aa) Typeface: Sans Serif.

Signature
Seznam všech článků o Kindle 3 na PiNa.cz

Přečteno 78 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

25 komentářů u „Amazon Kindle 3 – jak změnit šířku okrajů

  1. Pitrsonek

    Tak to je nádhera, už se těším jak mi K3 dorazí. Teď se učím na zkoušku tak by se hodil na skripta, lepší než si to číst na LCD.

    Chci se zeptat ty máš jen verzi s WIFI nebo i 3G? Váhám jestli kvůli tomu nezměnit objednávku, ale je to už celkem velký příplatek na verzi s 3g.

    Díky

  2. PiNa

    Já mám „jenom“ verzi s WiFi bez 3G a maximálně mi vyhovuje. Drtivá většina lidí u nás si stejně bude nahrávat knihy do Kindle 3 přes PC. Navíc jsem někde četl, že Amazon podporu 3G garantuje pouze v USA a to, že funguje i v Evropě může být dočasný „bonus“, nicméně je potřeba to brát jako neověřenou zprávu bez záruky.

  3. evilmind

    je tam i parametr na zarovnani do bloku? takhle jak to ctes ty, to by me asi to zarovnavani jen doleva docela iritovalo…

    jinak uz mi dnes Amazon pise, ze muj Kindle vyrazil na cestu… 8-)

  4. PiNa

    jo je, to je ten parametr „justification=full“, ale tu knihu jsem konvertoval z PDB a nejspis jsem to mel napevno nastavene se zarovnavanim doleva, protoze vcera jsem si na amazonu koupil prvni knizku a ta je zarovnana do bloku.

  5. Jirka

    Pokud používáte pro konverzi PDB -> Mobi program Calibre, doporučuji nastavit v Možnosti > Conversion > Common Options

    Text Justification: Justify text
    Input Character Encoding: Windows-1250

    a text bude krásně zarovnán do bloku.

  6. Pavel

    Jirka: Díky za tip, já to pořád hledal v Output options.

  7. 3sloni

    Podle mě mění šírku okrajů funkce schovaná v nabídce Aa pod poněkud zavádějícím názvem „Words per Line“, která nabízí tři možnosti. Zkoušela jsem i na knize, která není originálně od Amazonu, stažené ze stránek Městské knihovny Praha, a funguje.
    Jinak mám připojení 3G, jelikož se mi nechce hledat hotspoty a Kindle jsem si pořídila i kvůli tomu, že mě provází děs ze situace, kdy mi ve vlaku, nebo jinde mimo civilizaci dojde čtivo. A jsem s tímto maximálně spokojena i pro možnost prohledávat Wiki v případě nejasností s nějakou reálií v knize. Ze zpoplatnění přenosu přes mobilní síť mám ovšem taky obavy.

  8. PiNa

    3sloni: částečně máš pravdu, ale tato funkce má pouze 3 možnosti a okraje pouze zvětšuje. Když je chceš mít menší než původních 40 pixelů, je potřeba provést editaci souboru, tak jak je tu popsáno.

  9. lukaas

    tak nevím, kde dělám chybu, ale mám zvoleno zobrazování skrytých a syst. souborů a pořád nikde nevidím sloužku system a to ani když si zapnu TC. \zvolim si disk „kindle“ a mám tam jenom .active

  10. lukaas

    omlouvám se, ale omylem jsem to už odeslal…
    takže mám tam jen .active-control, audible, documents a music. Nic víc…žádný system…nevíte, kde dělám chybu?
    díky

  11. PiNa

    Nejspíš nemáš v TC povoleno zobrazovaní skrytých a systémových souborů. Nemusíš to nastavovat ve Windows, je potřeba si to zapnout v TC: Konfigurace/Nastavení/Zobrazení/ a hned první položka Zobrazení sk. a syst. souborů (pro experty) a mělo by to fungovat.

  12. stoural

    „Dříve, než se pustíte do editace tohoto souboru, ukončete rozečtenou knihu a stisknutím tlačítka Home se vraťte na hlavní stránku Kindle 3. V opačném případě by nastavení textu rozečtené knihy přepsalo vámi provedené změny.“

    Ano, to je presne to, co se pokrytec Hulan neobtezoval napsat, takze spouste lidi to vubec nefungovalo.

  13. lynch

    Jak prosim mam rozumet „…ukončete rozečtenou knihu…“m jak tohoto docilit ? Jakmile nejakou knihu nekdy otevru, pri dalsim otevreni se otevre, kde jsem to mel otevrene naposledy. Ono se to da nejak explicitne zcela zavrit ? Jak prosim ?
    Diky.

  14. PiNa

    Lych: Staci zmacknout tlacitko Home a dostanes se tak na hlavni obrazovku a je to.

  15. darius

    Ahoj díky moc za Tvoje praktické návody. Hlásím, že změna okrajů je provedena a čtení je luxusní. PS: K3 objednán ve středu odpo ccs 16 hod a v pátek 10:00 byl u mne. Radost spolupracovat…

  16. sed

    Preji pekny den, dekuji za podnetne stranky.
    Mam dotaz ke zmenseni okraju, udelal jsem dle navodu a stale se mi to vraci na vychozi hodnotu 40 (rozectenou knizku jsem zavrel). Cim to muze byt? Jen pozn. updatoval jsem fw na 3.0.3

  17. PiNa

    sed: je potřeba ukončit rozečtenou knížku a tlačítkem home se vrátit na titulní stránku a teprve potom upravovat zmíněný soubor, jinak se toto nové nastavení přepíše starým, které používá rozečtená knížka. Jiné úskalí by tam být nemělo.

  18. sed

    Omlouvam se za spam, byla to zavada mezi zidli a klavesnici. Neprocetl jsem se az k potrebe restartu.

  19. VM

    Zdravím všechny. Také se hlásím do rodiny K3.
    Nesdílím takový optimismus s dodáním – odešel z USA 3.11., 5. byl v Praze a dorazil až v pondělí s tím, že se tam objevili problémy zda proclít nebo ne. Koupil jsem s 3G a to podle UPS je moc – 210$. Když jsem jim říkal, že snad by měli počítat cenu bez dopravy, dovezli ho. Nemáte zkušenosti ? Mám se ptát celníků?
    Než jsem objednal 3G, myslel jsme, že má slot a dám si českou kartu. Takhle je to roaming AT&T za 0,99$/MB a asi to nemá smysl. Podle textu by ale mělo být surfování přes prohlížeč i tak zdarma. Pro jistotu jsem si na Amazonu nastavil limit na Personal content 0$.
    Ale důvod, proč se připojuji k diskuzi je, že jsem včera upgradoval z 3.0.2 na 3.0.3 Nevíte, kde se dá zjistit, co opravili a vylepšili – neviděl jsem žádnou změnu, kromě asi 4 restartů.

  20. PiNa

    VM: 3G od Amazonu je na Kindle 3 zdarma a to dokonce i v Evropě. Ale Amazon to nikde v obchodních podmínkách negarantuje, takze se to muze nekdy v budoucnu zmenit, ale zatim to slape. O novém firmwaru 3.0.3. jsem psal tady.

  21. VM

    Teď jsem se pokoušel najít informace o poplatcích, ale našel jsem jen, že doručování obsahu od Amazonu (knihy i časopisy) jsou celosvětově zdarma. Osobmní dokumenty zaslané přes vasejmeno@kindle.com jsou i pro USA placeny – 0,15$ za MB a mimo USA pro každého za 0,99$ za MB. zaokrouhluje se nahoru a počítá se individuálně za každý dokument. Mail může mít maximálně 50 MB a obsahovat max 25 dokumentů.
    Zasílání dokumentů přes vasejmeno@free.kindle.com je zdarma, běží přes WiFi a je omezeno na 5MB (DOC,PDF,JPEG a další).
    O surfování jsem zatím nic nenašel.

  22. seff

    Mě se líbí zarovnávání doleva. Jednoduchý návod, jak to přidat do menu „aA“.

    Nejdříve restartovat čtečku:
    MENU/SETTINGS/MENU/RESTART
    potom upravit soubor system\com.amazon.ebook.booklet.reader\reader.pref
    (třeba v editoru VIM)
    a přidat následující řádku:
    ALLOW_JUSTIFICATION_CHANGE=true
    uložit
    Opět restartovat čtečku
    MENU/SETTINGS/MENU/RESTART
    a v menu „aA“ se objeví možnost zarovnávat zleva nebo zalamovat na oba okraje. Některé knížky jsou ale natvrdo nastavené. Pomůže Calibre a přeformátování na left alignment.
    Můžete se přesvědčit třeba na Kindle manuálu.

  23. petr

    Jak probíhá placení dph po 1.4? Zkoušel už někdo objednávat z USA po tomto datu? DPH by se mělo platit kurýrovy při předání Kindle? Kupoval někdo Kindle DX? Tam by se mělo platit clo i dph?

  24. pmiros

    Zmenená šírka okrajov mi funguje výborne. Problém je po jail-breaku. Zmenšené okraje sú zapamätané, ale iba dovtedy, pokiaľ nezmením nastavenie „Slova na řádek“ cez klávesu Aa. Potom sú minimálne okraje nastavené naspäť na 40 bodov. Asi je to niekde v jail-breaku prednastavené. Nevie niekto poradiť? Našťastie pomôže opäť zmeniť parametre okrajov v súbore a reštart.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *