Supraphon Online – ve FLACu a bez DRM

Zveřejněno 22. 2. 2012 v rubrice Hudba & MP3

Supraphon Online

Zdá se, že i u nás je konečně možné celkem rozumně nakupovat hudbu online. Alespoň tu českou od vydavatelství Supraphon. O tom, že se Supraphon rozhodl prodávat nahrávky na internetu jsem se dozvěděl až z blogu Tomáše Hrubého. Je to pochopitelné, domácí hudební scénu až na vzácné výjimky vůbec nesleduji. Po prvním nákupu mi nezbývá, než s Tomovou recenzí souhlasit. eShop Supraphonu je velmi příjemným překvapením. Široká a stále rozšiřovaná nabídka, ve které se snadno orientuje, rozumné ceny, nahrávky i ve FLACu a překvapivě bez DRM. Co více si přát. Něco by se určitě našlo, třeba první českou kvadrofonní nahrávku – kultovní album Variace od Orchestru Josefa Vobruby z roku 1974 – ve FLACu, to by byla paráda. Možná se i dočkám, naděje tu nyní je.

Přečteno 30 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

7 komentářů u „Supraphon Online – ve FLACu a bez DRM

  1. thr

    Jen naokraj – malinko jsem svou recenzi učesal a místy doplnil (hlavně připomínky) a pošlu odkaz na článek i do Supraphonu – rovnou se tím ověří, jak jsou komunikativní :-) Pokud bude reakce zajímavá, tak dám vědět…

  2. PiNa

    Dneska ráno jsem napsal na podporu, kdy a zda vůbec se Variace objeví v nabídce a do 4 hodin od odeslání mailu mi dorazila odpověď, že album v nabídce mají za 86Kč ve FLACu. Nejspíš chybička vyhledávacího algoritmu, protože na dotaz Variace, Vobruba není žádný hit.

  3. thr

    Ahoj, já reakci dostal také a mimo jiné slibují, že v dohledné době ve vyhledávání budou řešit, to, co jsem trochu kritizoval, tedy nemožnost hledat podle původního data vydání atd. Takže se asi hledání bude lepšit…
    Jinak reakce byla slušná a naznačuje, že to opravdu myslí vážně, na recenzi tedy nemám co měnit a pozitivní vyznění potvrzuji :-)

  4. PiNa

    Vobrubu už tu mám. Kvalita super, ani lupnutí, maximální spokojenost. Platba z RB trvala 19 minut a jenom jsem jim doporučil, aby při koupi celého alba soubory v archivu zipovali přímo v adresářích např. [interpret – název alba – rok -MP3/FLAC]. Přeci jenom rozbalování více desek koupených současně může být docela opruz. Ale to už jsou opravdu jenom drobnosti. To podstatné – hudba – nemá chybu :-)

  5. Ota

    Zkušebně jsem koupil 5 alb ve flac. Platba normálním převodem z běžného účtu proběhla do 24 hodin. Kvalita vypadá dobrá, skladby jsou základním způsobem otagovány. Velkým zklamáním je přiložený obal, jde pouze o přední stranu (CD, LP), takže nějaké podrobnosti o albu si musíte hledat jinde sami a jinde… no a tam jsou obvyle i celá alba a zadarmo. Každý průměrný „alternativní“ zdroj je po této stránce na vyšší úrovni a nabídne často velice komplexní informace k albu. O ceně nemá smysl diskutovat, je příliš vysoká na to, aby nastal nějaký masový prodej.

  6. PiNa

    S chybějícím obalem souhlasím. Myslím, že by se v tomto mohli inspirovat u HDTracks, kde součástí každého alba je i komplet booklet v PDF.

    Místa, kde je možné sehnat CZ/SK alba zadarmo, sice existují, ale kvalita i nabídka je velmi různorodá. Většinou jsou to CBR MP3 128kbps z pochybných kodeků. O FLACu je možné si jenom zdát.

    Já bych Supraphon Online nezatracoval, kritizovat je vždy to nejjednodušší. Mě osobně je jejich přístup sympatický, snaží se, GUI je funkční, nabídka slušná a bez DRM. Zda je cena příliš vysoká, to je hodně subjektivní: pro někoho možná ano, pro někoho možná ne. Sami musí vidět, jak hodně jimi zvolená cena táhne a pokud ne, tak ji náležitě upravit.

  7. Aleš

    Ahoj, kvalita super, člověčenstvo ze Supraphonu je komunikativní, ale jak už psal Ota, obal je katastrofa: předek je ořezán a zadek je automaticky vygenerován, takže u některých alb chybí i kusy názvů skladeb…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *