DIY kabel pro sluchátka AKG K702

Zveřejněno 24. 11. 2013 v rubrice Hudba & MP3

AKGSluchátka AKG z modelové řady K70x (K701, K702 a Q701) patří bezesporu mezi sluchátka s nejlepším poměrem cena/výkon a především pro poslech klasické hudby, jazzu a akustických nahrávek obecně byste v odpovídající cenové hladině stěží našli lepší. Jejich již tak dobrý zvuk můžete navíc výměnou původního kabelu posunout o poznání dál.

Současně je třeba podotknout, že tato sluchátka patří mezi ta s nejvyššími nároky na sluchátkový zesilovač. Bez něho se s jejich zvukem budete jenom trápit. Hrubé výšky s umělohmotným nádechem a extrémní nedostatek basů to jsou nejčastější symptomy „podvyživených“ sluchátek K70x. Na to, že byste je připojili přímo k MP3 přehrávači, nebo mobilu, rovnou zapomeňte. Aby zazářila v celé své kráse a podala maximální výkon, potřebují výkonný sluchátkový zesilovač. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit zesilovač C2C od Audio-GD, all-in-one řešení Reference 10.32 také od Audio-GD a do třetice zesilovač HYPA 1 od tuzemských CustomWorks. Všechny tři si s K702 hravě poradí, ale samozřejmě existují i další.

AKG K702

Pokud již výkonný zesilovač máte, můžete kvalitu reprodukovaného zvuku zvýšit výměnou původního sluchátkového kabelu za kvalitnější. U modelu K702, který má odnímatelný kabel je to „piece of cake“ proces, v případě sluchátek K701 jde o poněkud náročnější záležitost. Kabel je napevno a bez mechanického zásahu minimálně do jedné sluchátkové mušle to nejde.

Nový kabel ke sluchátkům si samozřejmě můžete koupit již hotový, ale počítejte s tím, že si za něho náležitě připlatíte. Například za 3 metry oblíbeného Canare Fat Pipe pro K702 zaplatíte 249USD plus poštovné, plus DPH a výpalné České Poště. Náklady na pořízení DIY kabelu vyjdou na zlomek této ceny. Čímž se konečně dostáváme k jeho výrobě. V případě sluchátek K702 budete potřebovat sluchátkový jack 6.35mm, mini XLR zásuvku a pár metrů kabelu.

K702 Gotham Cable

Při výměně svého kabelu jsem nechtěl nic ponechat náhodě a na doporučení známého z Malaysie jsem vsadil na osvědčené řešení a přes internet pořídil profesionální jack Neutrik s označením NP3X-B (5.43 Euro – Mouser), tří pinovou mini XLR zásuvku Switchcraft s označením TA3FLX (6.50 Euro – Mouser) a 2 metry mikrofonního kabelu GAC-2 10408 přímo od Gothamu. Metr vyšel na 1.90 CHF a poštovné za expresní doporučené psaní stálo 15.50CHF. Levnější způsob dopravy Gotham bohužel nenabízí. I proto jsem vzal ještě 2m StarQuad GAC-4/1 11001 kabelu pro případ, že by se mi jeho zvuk líbil a K702 bych nevratně předělal na symetrická sluchátka.

AKG K702 DIY CableAKG K702 DIY Cable

Kabel Gotham má průměr 5.4mm, což je o 2mm více než průměr původního kabelu. Šroubovací kabelová průchodka konektoru Neutrik je z gumy a širší kabel jí projde bez sebemenších problémů. Zapojení je následující: špička jacku – levý kanál – hnědý vodič; prstýnek – pravý kanál – bílý vodič; košilka – zem – stínění.

AKG K702 DIY CableAKG K702 DIY Cable

U zásuvky Switchcraft mini XLR je potřeba otvor ve šroubovací kabelové průchodce zvětšit přibližně o 0.5mm. Materiál připomíná bakelit a vystačíte si se špičkou ostrého nože, nebo vrtákem. Jednotlivé piny konektoru jsou očíslovány a zapojení je následující: pin 1 – zem – stínění; pin 2 – pravý kanál – bílý vodič; pin 3 – levý kanál – hnědý vodič. Pájecí plošky jsou opravdu miniaturní, ale při troše šikovnosti se to dá zapájet na první pokus. Před našroubováním kabelové průchodky je potřeba nejprve odstřihnout (odlomit) přibližně polovinu kovové části sloužící pro uchycení kabelu, jinak průchodku nenašroubujete.

AKG K702 DIY Cable

Porovnání původního a Gotham kabelu: rozdíl je patrný na první pohled. Stejně tak byla patrná i změna ve zvukovém podání po zapojení sluchátek s novým kabelem do Reference 10.32. Přiznám se, že jsem byl hodně skeptický, neboť na kabely jsem do té doby vůbec nevěřil. V nejlepším případě jsem čekal stěží postřehnutelné zlepšení, ale realita mě velmi mile překvapila. I bez zahoření se zvuk stal o poznání pevnějším, ztěžkl a byl více „průrazný“. Přibylo basů a jejich kvalita se zlepšila ve všech ohledech. Separace nástrojů a množství detailů sice zůstaly beze změny a výšky ustoupily lehce do pozadí, ale sluchátka se s novým kabelem stala více muzikální a současně neutrálnější. Těžko se to popisuje, musí se to slyšet na vlastní uši. Na kabel za pár stokorun změn až dost.

Psychoakustika v kombinaci s nekritickým očekáváním může být velmi zrádná, ale i po pěti týdnech změna stále trvá a navíc díky odnímatelnému konektoru lze kdykoliv provést porovnání s kabelem od AKG. Výsledek je však stále stejný a návrat k původnímu sluchátkovému kabelu už vůbec nehrozí.

Signature

Přečteno 372 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

12 komentářů u „DIY kabel pro sluchátka AKG K702

  1. dalibor

    A když na to připájíš CYKY 16mm/2 tak basy udělají díru do zdi :-) :-)

  2. Dzordzik

    něco takového jsem chtěl taky dodat :-) Otázka je, kde se ještě pohybuje hranice, kde má smysl za do určité míru subjektivní zlepšení investovat. Na to musí být člověk audiofil aby dal za kabel k hluchátkům x set korun. Ale proč ne, člověk se musí něčím bavit, tak proč ne audiem.

  3. PiNa

    Jiříku, při vší úctě, pokud o něčem nic nevíš, tak raději komentáře nepiš. Kdyby sis to přečetl pořádně, všiml by sis, že většinu té ceny tvoří konektory a poštovné. Samotné 2 metry kabelu přišly na 80Kč, což je zlomek oproti profesionálním kabelům. Navíc vliv kabelů na kvalitu reprodukce není subjektivní záležitost. Zvláště u sluchátek je to hodně znát a člověk nemusí být audiofil, aby to poznal.

    Stačí se podívat například na populární kabely od Toxic Cables, které hrají výborně a nestojí balík. Viz vlákno se zkušenostmi jejich uživatelů na Head-Fi, které má přes 357 stránek. Stejně jako u Vikinga 2 je čekačka na ty nejlepší kabely cca 7-8 měsíců, proč asi?

  4. radek h.

    ahoj
    musím ti poděkovat za článek a typ na kabel.mám podobný,naprosto se ztotožnuji s tvým porovnáním oproti původnímu kabelu.zvuk razantnější,důraznější.výšky hladké.celkový posun ve zvuku pro mne poznatelný.hudba jako celek působí více realisticky.posloucháno se zesilovačem hypa1 a samozřejmě s k702 na uších.

  5. Robert

    Bohuzial…Vymena kablu zvuk nijako nevylepsi…Je to len placebo efekt. :) Dokazane meraniami….nie subjektivnym pocitom uzivatelov. Ked natankuje clovek 98 miesto 95 tak tiez citi rozdiel ale na brzde nameras zlepsenie v radoch desatinach %. Tym ale nechcem povedat ze vymena kabla je blbost, urcite nie, vo vsetkych parametroch prekonava originalny, ale zvuk to lepsi proste nebude mat a hadat sa mozete zbytocne.

  6. PiNa

    Roberte, díky za příspěvek. Docela Ti rozumím, měl jsem to stejné až do chvíle, kdy jsem ten kabel vyměnil. Může to být dané tím, že obecně u AKG sluchátek kabel za moc nestojí. „Expectation bias“ lze klidným svědomím vyloučit – je to kabel doslova za pár korun. Ta změna je tak výrazná, že to slyšela a velmi podobně popsala i moje žena, která o nějakém vlivu kabelů na výsledný zvuk nikdy neslyšela ;-) Díky konektoru se dají kabely snadno porovnávat a výsledek byl i po několika měsících stále stejný.

    Hádat se není třeba, přešel jsem na HD800 a zatím jsem s původním kabelem spokojený a K702 s dedikovaným zesilovačem používám už jenom při sledování filmů na televizi ;-)

  7. Petr Kunc

    Zdravím se zájmem jsem si přečetl Váš článek a návod na výrobu kabelu
    k sluchátkům Akg K-702 které také ke své spokojenosti vlastním s sluchátkovým zesilovačem Casea Lyra digital Mk-II chci se jenom zeptat našel jsem tento podobný kabel který jste použil i Vy nabízí ho tento český dovozce:https://www.kreatek.cz/gotham-audio-cables-gac-2-black-100.html zda je ho možno také použít k tomuto účelu a nebo jiný jsem v tomto oboru laik tak se raději ptám člověka se zkušenostmi děkuji za radu a odpověď,

  8. PiNa

    Petr: To bude ten samý. Základem je typ GAC-2, ta další čísla už určují jenom barvu, nebo návin.

  9. Petr Kunc

    Díky tak to zkusím pořešit.

  10. Jiří

    Zdravím, měl bych dotaz, nedá se ten XLR konektor splašit někde jinde? úplně se mi nechce dávat 500 za poštovné. Nebo nedá se to poslat na pobočku v Brně?

  11. PiNa

    Jiří: Pokud vím, tak se položky z Mouseru, když jejich výsledná cena nestačí na zaslání zdarma, dají nakupovat s cca 10 denním zpožděním od Maus Electronics z Brna za normální poštovné asi 100Kč. Ceny mají stejné jako Mouser v USA a objednává se pod stejnými objednávacími čísly.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *