Riding the Booster – do vesmíru a zpět za 8 minut

Zveřejněno 25. 8. 2014 v rubrice Zajímavosti

Raketoplán DiscoveryPřestože se nikdo z nás v dohledné době do vesmíru zaručeně nepodívá, díky unikátnímu videu z dílny NASA se můžeme „svézt“ na SRB (Solid Rocket Booster), což je pomocný vzletový raketový stupeň na tuhé palivo, ke kterému byla připevněna kamera a jejíž fascinující záznam s náležitě vylepšeným zvukovým doprovodem toto video obsahuje.

Nadpis článku není zcela přesný, neboť SRB na rozdíl od raketoplánu dolétl pouze na hranici vesmíru. A zatímco raketoplán pokračoval dále, SRB sestoupil do atmosféry, přistál na padáku a po opětovném zprovoznění se vydával na další cestu. Vzhledem k nedávnému ukončení provozu raketoplánů toto vše již patří minulosti a video lze brát i jako velmi netradiční ohlédnutí za jednou ukončenou kapitolou dobývání kosmu.

V levém horním rohu běží čas od startu, v pravém horním rohu je údaj o aktuální rychlosti v mílích za hodinu (v km krát 1,6). Veškeré zvuky a ruchy jsou zcela autentické a pocházejí z mikrofonů připojených ke kameře umístěné na SRB. Na jejich vylepšení a zvýraznění se podíleli chlapíci ze Skywalker Sound od Lucas Arts (dnes již Disney). Se sluchátky na uších a s obrazem přes celou obrazovku je to silný zážitek. Takhle nějak měly vypadat kosmické scény ve filmu Gravitace ;-)

Signature
Související odkazy:
Start raketoplánu Discovery viděný z letadla
NASA zvažuje střílení raketoplánů do vesmíru
NASA: To nejlepší ze startů raketoplánů
Raketoplán Discovery – unikátní fotografie

Přečteno 7 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *