Základní pravidla pro létání s dronem – video

Zveřejněno 19. 4. 2016 v rubrice RC Modely

No Drone Australský Úřad pro bezpečnost civilního letectví (CASA) v rámci osvětové kampaně „Bezpečné nebe pro všechny“ zveřejnil animované osvětové video, ve kterém shrnuje základní pravidla pro provoz dronů, kterými by se měli jejich majitelé bezpodmínečně řídit. Ve videu nechybí miminka, záchranná služba a ke slovu se dostanou i mimozemšťané.

O tom, že regulace bezpilotních prostředků především v blízkosti letišť je nutná, svědčí i událost z tohoto týdne, kdy ve Velké Británii kapitán letadla A320 společnosti British Airways při přistávání na letišti Heathrow srazil prolétávající dron. Výčet konfliktních situací pouze z Velké Británie za uplynulý rok dle BBC:

27. září – sblížení Dornier 328 na vzdálenost 15 metrů během přiblížení
13. září – Boeing 737 minul po vzletu dron ve vzdálenosti 5 metrů
13. září – Embraer 170 během přiblížení minul neřízený balón o 120 metrů
22. září – Boeing 777 po vzletu minul dron ve vzdálenosti 25 metrů
30. září – Airbus A319 př přiblížení minul dron ve vzdálenosti 10 metrů
28. listopadu – Airbus A321 minul dron o 30 metrů

Nezbývá než věřit, že zveřejněné informační video spolu s propagačními letáky upozorňujícími na nutnost dodržování základních pravidel při létání s drony alespoň částečně přispějí k tolik potřebné osvětě mezi novopečenými majiteli bezpilotních prostředků. V opačném případě na jejich nezodpovědné chování můžeme jednou doplatit všichni.

Signature

Přečteno 12 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *