Nikon D500 – knihy, které by vám neměly chybět

Zveřejněno 13. 5. 2017 v rubrice PiNa Fotografuje

Nikon Dnešní fotoaparáty jsou natolik sofistikovaná zařízení, že jejich uživatelské manuály čítají obvykle stovky stran a i tak nepokrývají vše, co by měl jejich nový majitel znát. V případě zrcadlovky Nikon D500 má manuál 432 stránek, ale chcete-li z ní vymáčknout opravdu maximum, nezbude vám nic jiného, než se poohlédnout po dalších publikacích.

Možná to také znáte. Za těžce ušetřené zlaťáky si pořídíte nový moderními technologiemi napěchovaný fotoaparát. Po jeho vybalení z krabice ale původní euforii z nové hračky až nepříjemně rychle vystřídá rozčarování z nutnosti učit se nové funkce, nová menu, či nové ovládání. Čím sofistikovanější fotoaparát (a čím starší jeho uživatel), tím intenzivnější pocit rozčarování. A nový Nikon D500 je z tohoto pohledu sofistikovaný až příliš.

Knihou první záchrany je samozřejmě uživatelský manuál. Na základní seznámení sice postačí, ale podrobnější informace byste na jeho 432 stránkách hledali marně. Chcete-li Nikon D500 poznat do hloubky, získat odpovědi na všechny související otázky a vytěžit z něho maximum, musíte se poohlédnout jinde.

Complete Guide D500

Publikací, bez které se patrně neobejdete je Complete Guide to the Nikon D500 od dnes již legendárního Thoma Hogana, který přes 15 let vydává knihy věnované fotoaparátům firmy Nikon nahrazující jejich stručné návody. Za 29.99 dolarů získáte téměř 1000 stran informací a doporučení. Nikdo nezná D500 lépe než právě Thom Hogan. Díky jeho schopnosti srozumitelně a přehledně rozebrat možnosti (nejen) D500 do nejmenších detailů můžete s klidným svědomím zapomenout na všechny ostatní knihy věnované Nikonu D500, které ve většině případů pouze papouškují informace uvedené v uživatelském manuálu. Tato kniha je k dispozici pouze v elektronické podobě a lze ji objednat na stránkách autora.

Nikon D500, stejně jako násobně dražší Nikon D5, je vybavený nejmodernějším systémem automatického zaostřování, který nabízí 153 zaostřovacích polí včetně 99 křížových snímačů. Poskytnutá AF dokumentace od Nikonu však ponechává mnoho otázek bez odpovědí a přestože by se na první pohled mohlo zdát, že se od předchozích systémů příliš nezměnilo, opak je pravdou. Thom Hogan ve svém „kompletním manuálu“ věnuje systému automatického zaostřování přesně 35 stránek. Není to mnoho. Při pochopení i těch nejmenších nuancí AF u D500 mi velmi pomohla nejnovější kniha Steva Perryho – Secrets to the Nikon Autofocus System.

Secrets to the Nikon Autofocus System

Steve Perry fotografuje především Wildlife a na svém YouTube kanálu se pravidelně věnuje recenzím objektivů fotoaparátů a dalším s fotografováním souvisejícím tématům. Video zaměřené na jednotlivé režimy systému automatického zaostřování od Nikonu patří mezi jeho nejpopulárnější. K dnešnímu dni má bezmála 300 tisíc zhlédnutí. Proto na toto téma nedávno vydal již zmíněnou knihu, která za necelých 15 dolarů nabízí 450 stránek věnovaných AF systému zrcadlovek Nikonu včetně nejnovějšího systému u D5/D500. Kromě dopodrobna rozebraných technických aspektů jednotlivých verzí AF Nikonu v knize naleznete také bezpočet praktických příkladů, popis technik používaných pro bezchybné zaostření, doporučení pro konkrétní situace a také výčet důvodů, proč vaše fotografie nejsou ostré. K dispozici taktéž pouze v elektronické podobě a objednat si ji můžete na stránkách autora.

Mastering D500

Koncem loňského roku vyšla kniha Mastering the Nikon D500 od Darrella Younga. Tuto knihu nemám a nečetl jsem ji. Předchozí dvě knihy mi pro podrobné seznámení s Nikonem D500 bohatě stačí. Od stejného autora jsem ale měl knihu Mastering the Nikon D300. Přišla mi ještě o něco přístupnější široké veřejnosti než „kompletní manuál“ Thoma Hogana pro Nikon D300. Na konci každé kapitoly Darrell Young uvedl své doporučené či oblíbené nastavení doplněné o vysvětlení, proč to má nastavené právě takto. Lze předpokládat, že jeho nejnovější kniha bude sepsána ve velmi podobném duchu. Pokud tedy nemáte velké ambice svému novému Nikonu dokonale porozumět, ale jde vám především o jeho co nejrychlejší nastavení pro vaše potřeby a fotografické situace, možná by tato kniha pro vás mohla být to pravé. K mání jak v papírové (44.95 dolarů), tak i v elektronické (35.99 dolarů) verzi na stránkách vydavatelství Rocky Nook.

Úplně nakonec jsem si nechal tabulku Douglase J. Klostermanna, ve které naleznete doporučené výchozí nastavení jednotlivých funkcí pro nejčastější typy fotografování (pouliční fotografie, krajiny, architektura, akce, sport, ptáci v letu, portréty a koncerty). Tabulka je určena pro nejlenivější z nás, kteří se nechtějí nic učit. Chtějí fotoaparát nastavit a fotografovat. Otázkou je, zda právě pro ně je profesionální zrcadlovka Nikon D500 to pravé.

Signature
Seznam všech článků o Nikon D500 na PiNa.cz

Přečteno 61 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *