Aktuality a Zajímavosti – Týden 38

Zveřejněno 27. 9. 2022 v rubrice Aktuality

Továrna na díly pro F-35 u Olomouce; Zřícený CV-22 Osprey v norské přírodní rezervaci; Good Old Czechs stále v kinech; Tragédie při Reno Air Race 2022; Představení utajovaného bombardéru B-21 Rider; Boeing věděl o problémech 737 MAX a další v pravidelném přehledu aktualit a zajímavostí za uplynulý týden.

Made in Hlubočky. Jak v lese u Olomouce vznikají díly pro stíhačky F-35

Věděli jste o tom, že v lese u Olomouce existuje rozlehlá továrna americké společnosti Honeywell, ve které 700 zaměstnanců vyrábí a opravuje letecké motory do nejproslulejších strojů současného leteckého průmyslu? Také ne? Potom se více dozvíte v reportáži časopisu Forbes.

Vyproštění USAF CV-22 Osprey z národního parku v Norsku

USAF CV-22 Norway

12. srpna letošního roku uvízl po nouzovém přistání v norské divočině letoun CV-22 Osprey patřící 352. peruti speciálních operací RAF Mildenhall. U letounu došlo k „tvrdému záběru spojky“, což přimělo posádku k okamžitému nouzovému přistání v přírodní rezervaci Stongodden na ostrově Senja. Norské úřady ve spolupráci s armádou připravily během uplynulého měsíce plán na jeho vyproštění. Záchranná akce byla zahájena 14. září a měla by trvat dva až tři týdny. Vice na The Aviationist.

Na letecké show v Nevadě se zřítil československý bitevník

Při leteckých závodech Reno Air Race 2022 v Nevadě se v neděli 18. září zřítil letoun Aero L-29 Delfín. Po dopadu začal ihned hořet. Pilot nehodu bohužel nepřežil. Další podrobnosti včetně videa zachycujícího kritický okamžik havárie naleznete na stránkách iRozhlas.cz.

Utajovaný bombardér B-21 bude veřejnosti představen v prosinci

B-21 Rider Concept

Americké letectvo se chystá poodhalit roušku tajemství doposud halící vysoce utajovaný bombardér nové generace B-21 Rider od Northrop Grumman s technologií stealth. Jeho představení veřejnosti je plánováno na první týden v prosinci. Více na Breaking Defense.

Boeing věděl, že letadla 737 MAX nejsou bezpečná

Vyšlo najevo, že Boeing a jeho tehdejší šéf Dennis Muilenburg několik měsíců zamlčovali před investory informace o bezpečnosti letounů 737 MAX. Po první tragické havárii v říjnu 2018 údajně věděli o tom, že software systému řízení MCAS nefungoval správně, ale tuto informaci zamlčeli. S Komisí pro kontrolu cenných papírů (SEC) se domluvli na uhrazení pokuty $200 milionů. Více na Reuters.

Kickstarter: Mechanický model Antonov AN-225 Mrija od MTW

Metal Time Workshop vyrábějí mechanické stavebnice mnoha legendárních strojů a zařízení. Ve spolupráci se společností Antonov spustili crowdfundingovou kampaň na Kickstarteru na mechanický model největšího dporavního letadla světa AN-225 Mrija, které bylo zničeno okupační ruskou armádou na letišto v Hostomelu. Během pár dní se z požadovaných $25,000 vybralo úctyhodných $66,000. Do konce kampaně zbývá ještě několik dní.

Good Old Czechs – příběh českých letců RAF v kinech

Good Old Czechs 2022

V kinech je stále k vidění unikátní film věnovaný českým letcům RAF podle vzpomínek pilotů Františka Fajtla a Filipa Jánského. Prostřednictvím pouze dobových záběrů a jejich vyprávění popisuje jejich putování z okupovaného Československa, přes Francii, bitvu o Británii a východní frontu zpět do osvobozené Prahy. HD trailer ke zhlédnutí na YouTube. Aktuální hodnocení na CSFD.cz při 33 recenzích je parádních 93%.

Společnost Kittyhawk končí

Po deseti letech končí společnosti Kittyhawk specializující se na vývoj a výrobu eVTOL letadel s kolmým startem a přistáním. Kittyhawk založil Sebastian Thrun (průkopník samořiditelných automobil) a podporoval ji spoluzakladatel Google Larry Page. Firma svůj konec ohlásila na Twittreru a přestože opravdu končí, jejich společný projekt s Boeingem, Wisk Aero, bude pokračovat i nadále. Více na AVweb.

C64 OS – nový operační systém pro Commodore C64

C-64 OS

Zní to až neuvěřitelně, ale je tomu opravdu tak. 40 let starý osmibitový počítač se dočkal nového operačního systému. Jmenuje se příznačně C64 OS, jeho autorem je Gregory Nacu (www.c64os.com), v základní verzi stojí $45 a podrobnou video recenzi jeho vůbec první kopie můžete zhlédnout na kanálu Retro Recipes. Výsledné hodnocení 4 a půl hvězdičky z 5.

Jak připojit Commodore C64 k modernímu internetu

Na kanálu Veronica Explains se objevilo video, ve kterém Veronica nejen že radí, jak v dnešní době připojit C64 k internetu, ale pro neznalé shrnuje i historii tohoto legendárního osmibitového počítače a jeho možnosti připojení online v dobách, kdy ještě neexistoval internet. Pro mne jako bývalého majitele C64 a scenera to byla parádní procházka pamětí se spoustou úžasných vzpomínek.




Remasterovaná kultovní alba skupiny Oceán

Toto mi úplně uniklo. V roce 2020 vyšly u Opusu po 30 letech remasterované verze dvou kultovních alb skupiny Oceán Dávná zem a Pyramida snů. O remastering se postaral Ladislav Krajčovič, který nahrával i původní verze těchto alb. Kromě skvělého zvuku reedice obsahuje i tunu bonusového materiálu. Pořídil jsem si obě a můžu vřele doporučit. Parádní procházka pamětí s mnoha vyvolanými vzpomínkami. Více například na kultura.pravda.sk.

Přečteno 191 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *