Zemřel legendární pilot SR-71 Brian Shul

Zveřejněno 22. 5. 2023 v rubrice Krátké Zprávy

Brian Shul a SR-71 Blackbird RIP

V sobotu 20. května 2023 večer v Nevadě ve věku 75 let náhle zemřel na infarkt legendární pilot Brian Shul. Nečekané úmrtí potvrdili členové jeho rodiny na sociálních sítích.

V roce 1973 před pomalu se blížícím koncem války ve Vietnamu byl účastníkem letecké nehody, která mu způsobila vážné popáleniny na většině jeho těla. S neuvěřitelnou statečností se ze zranění dostal a pár dní po propuštění z nemocnice se vrátil k létání. Létal na letounech A-7D Corsair II a A-10 Thunderbolt II. Ke konci své kariéry se přihlásil jako dobrovolník do programu SR-71 Blackbird a byl přijat.

Stal se jedním z nejpopulárnějších Kosákových pilotů, který své letecké zážitky publikoval knižně, v časopisech a pravidelně pořádal besedy s laickou veřejností. Celosvětově se proslavil historkou Kontrola rychlosti. Když jsem ji tenkrát v roce 2016 přeložil do češtiny, za jediný den měla na starém webu snad 20.000 zhlédnutí.

RIP

Přečteno 96 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *