F3X Viking E – HD palubní video ze Senomat

Zveřejněno 19. 9. 2010 v rubrice RC Videa

VideoLétání a přistávání „přes plot“ na zahradě u chalupy je splněný Daliborův sen. Teprve včera ale našel dostatek odvahy a tuto proceduru absolvoval i se svým nejoblíbenějším modelem Vikingem E. Na vlastní oči se tak můžete přesvědčit o tom, že když se to umí, dá se i s 3m modelem přistát doslova „na pětníku“.

Video bylo pořízeno HD kamerkou Contour a kromě startu a pár desítek vteřin pohodového poletování zachycuje také test přistávací trajektorie a nakonec famózní přistání.

Signature
Související články:
F3X Viking E – HD palubní video z Rakovníka
FPV létání v termice se supy hnědými v HD
Hotliner Nike 2 + kamerka GoPro HD + CRASH!
F3F Vento s HD kamerkou GoPro HD na palubě

Přečteno 24 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

28 komentářů u „F3X Viking E – HD palubní video ze Senomat

  1. mg

    Dalibore,porad cekame na videa z air show.

  2. Klobouk

    Hele, ještě by to mohl Dalibor doplit sítí na konci dráhy :-)
    Třeba stará na voley…
    A mohl by občas i někoho pozvat na polétání :-)

  3. Petr

    No, pěkný polítání s 3kg vystřeleným projektilem nad střechama… nejsem si uplně jist jestli je to hodné obdivu :/ vím o čem mluvím, také lítám F3B…

  4. Neshi

    No tak to je super přistání, klobouk dolů.

  5. Dalibor

    re..Petr:
    Videa z AirShow taky budou … jen je málo času. Už nemám zaměstnáníčko … pohodička klídeček ve dvě doma. Takže teď je můj čas opravdu drahý.

    re..Petr 2
    Neboj … nejsem pako, abych tvrdil, že se to (létání nad střechama) má dělat. Tohle bylo jen takové ojedinělé zvednutí si adrenalinu. A důkaz že 3m a 3kg těžký Viking E opravdu umí víc, než většina pilotů dokáže uřídit. Ani se mi to nechce opakovat…
    Ale s gumovkama si tam budu létat, kdykoli se mi zachce, a kde se mi zachce …

  6. Dalibor

    re..mg
    Délka volné plochy co na videu vidíš, je jen 28m … i když to nevypadá. Na přistání mi stačilo 19m… :-)

  7. petr

    Nemusíš být pako, často padají i mnohem zkušenější, ale nepřijde mi to jako dobrý námět pro propagační video. Jen si vem kolik lidí teď půjde a bude tě napodobovat…měl by to být spíše příklad tak takhle ne!! o gumakach nemluvme tema nikoho nezabijes ani nezpůsobís žádnou zásadní škodu

  8. Tomas

    Tohle me jen utvrzuje o TVE namyslenosti. Dovolit si letat nad zabydlenou oblasti nehlede na to s cim (gumak-negumak), je od nekoho ktery si hraje na hodne zodpovedneho..no nevim. Spadl jsi na dalsi pricku stupnice neoblibenosti!! Co nekomu prijde jako normalni, posileni si sveho ega recmi „jo ja jsem to zvladl, co vymyslim za pi####u priste?“…prave diky takovym lidem vznikaji zakazy a narizeni.

  9. Marty84

    Video je super. Paradni pristani. Niceho zivoty ci majetek ohrozujicicho jsem si nevsimnul, ale je jasny ze se neda zavdecit vsem. Tomas asi lita jenom v modelarsky rezervaci.

  10. Petr

    re..Marty84

    no právě že to „ohrožení“ vidět není ale jestli někdo je na zahradě, na ulici to netušíš. vím, pravděpodobnost je naprosto nepravděpodobná jenže… nejde o Dalibora a nejde ani o těch dalších tisíc pilotů kteří by to na požádání taky bez problému dokázali, spíše jde o ty piloty co uvidí tohle video a se slovy „hůůstý to dám taky“ pošlou svojí 2KW stíhačku s BECem nad hlavy ostatích a že takových je…

  11. Petr

    nejde mi o to prudit a dělat chytráka a opatrnýho jen… chlapi s rozumem..

  12. Klobouk

    Mno, pánové, pánové, já nevím…

    Myslíš, že by si dotyčný prolétl chalupou, nebo to radši nasmažil do země ? (Lze volně navázat vtipy o tchýních apod… :-)

    Myslíš, že v okolí modelářských letišť nejsou lidi ?
    (Mimochodem mě to pěkně sere… protože si ten možnej průser uvědomuju… )

    Myslíš, že pravděpodobnost poruchy je nad dvorkem vyšší, než o 100m dál na poli ?

    Zrušte lidovou myslivost, i s jejich falešnou jistotou, že je bezpečné střílet 200m od budov…

  13. Jirka

    Bože … Jak se tyhle debaty vždycky zvrtnou. Vždycky se najde nějaký závistivec, který nedovede strávit, že někdo jiný umí víc, nebo má nedejbože něco lepšího. Kombinace, že tento člověk umí víc a k tomu navíc má ještě něco lepšího, je evidentně nad síly těchto lidí. Neumějí si to ale přiznat, tak v rámci svého nezvládnutelného přetlaku alespoň prudí.
    Já osobně tleskám, protože TENTO PILOT rozhodně ví, co dělá, a určitě nechtěl svůj krásný a drahý model procedit skrz plot, nebo okna svého domu.

  14. m.v.

    2 Jirka: Mam (temer) stejny eroplan jako Dalibor a myslim, ze letat jsem take nezapomnel, takze zavistivec asi nebudu :-) Pres to si myslim, ze delat podobne kousky a hlavne SE S NIMA VEREJNE CHLUBIT neni dobry napad. Pokud pripadny prusvih bude mit dusledky jen pro toho pilota, tak je to jen jeho vec, ale v situaci, kdy si na modelare brousi zuby urednici z UCL (viz Doplnek X a Prezentace rizik RC modelu), jsou podobne kousky a hlavne jejich zverejnovani jen vodou na mlyn urednikum…

  15. thr

    Jirka – sorry, ale v tomto konkrétním případě jsou teorie o závisti naprosto mimo mísu. Já si třeba klidně dovolím říct, že přistávat přesně na cíl umím spíš lépe než Dalibor (ono když se neustále trefuješ na soutěžní bod, kde 100b je leckdy jen 20cm od středu, tak si zvykneš). I přes to ale ani v nejmenším netleskám a pokládám podobné exhibice za totální nezodpovědnost a už vůbec není vhodné se tím takto chlubit. A nejde jen o ÚCL, tohle je i poněkud proti zdravému rozumu.

  16. Tomas

    2 thr: Lepe bych to nenapsal.

    At si kdo chce co chce rika, zavist nezavist….tady to je uplne o necem jinem. Rozvadet to nebudu.

    Model na 1*
    osazeni elektronikou na 1*
    letovy projev na 1*

    napad na letovou ukazku, …to tady uz bylo.

    Ve prospech nas vsech modelaru, letejte s velkym rozumem!

  17. Klobouk

    Tak ještě jednou, jsou to předsudky:

    nikde jsem tam neviděl živáčka, podle mě je to ale opravdu podstatně bezpečnější, než létat na show, nebo na soutěži, kde je 100-1000 diváků…

    Dám vám příklad: v neděli jsem strávil hodinu v PA-28/180. Lezl jsem do toho s velkým respektem a strašlivým vnitřním checklistem, co se může stát… Za celou hodinu jsme potkali jen cca 2 další éra, 0 stromů, 0 modelů.

    Teprve, když jsem si sednul zpátky za volant, tak mi to došlo.. jak je létání oproti autu bezpečné. Ten pocit doporučuju si zažít.

    Rychlost velmi podobná a aut mě míjelo za hodinu jízdy řádově více, a to oproti tomu éru v naprosto kriticky malé vzdálenosti (0,5m :-) stejně tak stromů i různých modelů :-)
    Navíc možností vyhnout se je najednou na silnici nějak nepříjemně málo. Nemůžu nahoru, ani dolů, vlastně ani doprava (stromy).

    Zamyslete se nad tím přátelé…

    Pokud se domýšlíte strašlivé konce s legislativou, já osobně nyní věřím, že tady v ČR nebude nic jinak, než v EU, tedy bude právě tak, jako v EU. Vliv modelářů na výsledek, IMHO, téměř zanedbatelný.

    Hezký večer :-)

  18. Petr

    re.. Jirka

    není co závidět, myslím že ti kdo sem píšou umějí létat lépe. Ono přistát na fleku s béčkem je jednodušší než rozlétat kdejaký čínský set. Jeďte se podívat na Jéčka, Béčka, Fajky… tam uvidíte co to znamená slušně přistát.

  19. PiNa

    Petře, zase bych Daliborovo přistání takhle nedegradoval. Jasně, přístání na Jéčkách a Béčkách jsou mnohem přesnější, ale létá se obvykle na letišti a když přelítneš, tak určitě nehrozí, že do něčeho narazíš a svůj drahý brousek si zničíš/poškodíš. Pokud vezmeš v potaz prostředí, kde Dalibor ten svůj kousek uskutečníl (plot, vzrostlé stromy, umezený prostor pro přistání), tak je to určitě důkaz toho, že lítat umí a to hodně dobře.

    Co tu nezaznělo, je fakt, že se na tento let svědomitě připravoval delší dobu – ono když máš hodit do luftu éro s cenou cca 1.5 násobku ceny plně osazeného F3B brusu a navrch s HD kamerkou za téměř 9 tisíc, tak je opatrnost, rozvážnost a předvídavost určitě na místě. V hlavě ho měl od chvíle, kdy začal na chalupě stavět plot a splnil si s ním svůj velký sen.

    To, že s tím mají někteří lidé (jako obvykle) problém, ale není Daliborova vina. To už je takový český kolorit, stačí se podívat, jakou sodu dostal Jirka Michálek, když zveřejnil, jak vysoko se svým větroněm jednou letěl. Jak lidi brojí proti FPV videím a podobně. Samostatnou kapitolou je hodnocení druhých lidí, které osobně neznám, na základě internetové zkušenosti. Ale to už bych zabíhal moc daleko.

  20. Juraj

    Páni, pravda bude klasicky niekde uprostred.
    Fakt, že Dalibor sa na let dlho pripravoval, zvažoval, atď, nemôžeme zanedbať rovnako, ako fakt, že jeho let mohol dopadnúť aj inak ako dobrým pristátím.
    Fakt, že niekto má namyslený prejav nemôže znížiť jeho vlastnosti ako pilota, znižuje to jeho hodnotu ako človeka. Ja by som sa úplne oslobodil od hodnotení typu: to je závisť, alebo: to dokážu viacerí a lepšie. Treba sa na to pozrieť oveľa globálnejšie. Máme hobby, ktoré veľa stojí, je to krásna a ušľachtilá záľuba, ale môže aj ohroziť(životy, majetok). Úplne najviac by som teda vyzdvihol osobnú zodpovednosť, v jej duchu treba konať a tiež zdravý rozum a úplne by som vynechal poukazovanie na závisť alebo osobné vystatovanie sa. Sme slobodní ľudia, ale jedine sloboda v zodpovednosti má význam.

  21. TomasRC

    Dalibore, super práce. Zbylo Ti ještě 9 metrů k dobru. Buď chlap a posaď tam pětimetr :-)

  22. Dalibor

    Re TomasRC: Zatím pětimetr nemám … zatím :-) Je to hodně o přípravě a modelu. Když bude pětimetr tak dobře brzdit jako Viking … proč ne :-)
    Ale nejdřív bude nutné založit ilegální forum s přístupem na heslo … aby se z toho zase někdo nepokakal … :-)

  23. Tomas

    2 Dalibor: Kdyby se rozum rozdaval, tak nekteri by meli chodit mozna i 3x aby to bylo dost.

    Myslel jsem ze vim kde je hranice kam muze clovek klesnout, ted uz vim ze to jde jeste nize.

  24. Marty84

    Tomas: Bereš ten internet zbytečně vážně. Dalibor si jen tak rejpnul (měl tam 3x smajlík) a tys mu na to skočil.

  25. Dalibor

    Re..Marty84
    Tak tak …Taky nějak nechápu o co (anonym Tomas) mu jde.
    PS..už budu hodnej a létat jen s papírovou vlašťovkou. Ideálně min 1km od lidských obydlí. Před odhodem nechám vyklidit pásmo možného devastujícího dopadu vlašťovky :-) :-)
    Re..TomasRC
    Chtělo by to ty internety zakázat. :-)

  26. rip

    Video je skvele, avsak z Dalibora projevu jsem trochu rozpacity.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *