S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách V

Zveřejněno 10. 10. 2014 v rubrice RC Modely

AlpyPo pětileté pauze od zveřejnění IV. dílu seriálu o létání s RC modely větroňů v Alpách mi Jirka Michálek poslal vydatný V. díl, v němž tentokrát zavítáme na místo, které pravděpodobně nenajdete na žádném seznamu vyhledávaných modelářských horských lokalit, a které mile překvapí všechny, kteří cizími jazyky příliš nevládnou.

Horský hotel Haus Alpin leží v Rakousku ve známé lyžařské oblasti Schladming – Dachstein. Hotel leží na náhorní plošině Tauplitz Alm v nadmořské výšce 1.650 m n/m. Příjezd na parkoviště poblíž hotelu vede z městečka Bad Mittendorf po placené horské silnici Tauplitzalm Alpenstrasse. Hotel leží přímo na jedné ze sjezdovek, a pokud jste milovníci lyžování, tak sem můžete zavítat i v zimě. Středisko nejde porovnávat s konkurencí velkých vyhlášených lyžařských oblastí, ale například v porovnání s českými lyžařskými středisky je rozhodně více než konkurenceschopné.

Hotel HAus Alpin
Hotel Haus Alpin

Hotel Haus Alpin zakoupila v roce 2009 parta nadšenců z Čech, která jej během 2 let zrekonstruovala a uvedla do provozuschopného stavu. Pro našince má tento hotel mnoho výhod: Především – naleznete zde českou oázu uprostřed rakouských Alp. Personál je kompletně český, takže zcela odpadá jazyková bariéra, hosté jsou rovněž z domoviny, český kuchař vaří česká jídla, ke kterým si můžete objednat české pivo a útratu platíte také v českých korunách. Nemohu nezmínit, že sympatický kuchař má na sobě při výdeji jídel nažehlenou kuchařskou uniformu s prýmky v českých barvách a s českým státním znakem. Osobně se domnívám, že toto je mnohem upřímnější projev vlastenectví, než vyvěšování vlajek po vyhraném fotbalovém, nebo hokejovém zápase. Ceny jsou na místní poměry více než lidové. Zkrátka, vše je české, ale za okny máte výhledy do Rakouských Alp. Významnou část klientely hotelu tvoří rodiny s malými dětmi. V místě pobytu se samozřejmě můžete věnovat turistice, celá oblast je protkaná turistickými stezkami. Náročnější turisté mohou vyzkoušet i ferraty v blízkém okolí. Dominantou oblasti Tauplitz Alm je 6 horských jezer. Rozhodně doporučuji absolvovat túru kolem všech jezer, není moc náročná, dá se zvládnout za ½ dne a zejména předposlední jezero Steiersee se svými dvěma ostrůvky a tyrkysově zelenou barvou okouzlí nejenom nadšené fotografy.

Hallstatter See
Hallstatter See

Autem dostupné je i nedaleké městečko Hallstatt, které leží na břehu jezera Hallstatter See. Městečko je zapsané v seznamu UNESCO. Krása tohoto městečka uchvátila čínské návštěvníky natolik, že si v Číně k velké nelibosti rakušanů zbudovali pro movité klienty kopii tohoto skvostu.

Hallstatter
Hallstatt

Možná je i návštěva nedalekého Dachsteinu, upozorňuji ale, že lanovku na Dachstein si musíte předem zarezervovat, jinak budete stát velmi dlouho ve frontě. Pokud vám stejně jako nám počasí nevyjde úplně podle vašich představ, můžete si zajet k nedalekým vodopádům nad městečkem Tauplitz.

Vodopády nad Tauplitz
Vodopády nad Tauplitz

Z pohledu modeláře a horského létání s modely větroňů má náhorní plošina Tauplitz Alm, na které horské chaty a hotely v tomto místě leží, bohužel několik zásadních nevýhod. Především celý jižní okraj plošiny směrem do údolí je řídce zalesněný, proto zde nenajdete vhodné místo pro start modelů. Převýšení přes 800m náhorní plošiny nad jižním svahem do údolí ale dává tušit, že při vhodném počasí zde musí být termicky výtečné podmínky. Hledal jsem proto místo, odkud by se létat dalo. Vhodná startoviště a přistávací plochy jsem našel na vrcholu Lawinensteinu, kam vede i sjezdovka, na které Haus Alpin leží. S modelem si ale musíte od hotelu poctivě vyšlápnout docela prudký a dlouhý svah. Na vrchol sice vede několik lanovek, ale žádná z nich nejezdí v létě, což může být pro méně pohyblivé (nebo línější) modeláře trochu problém. Výškový rozdíl mezi hotelem Haus Alpin a nejvhodnějšími místy ke startu je cca 300 m! Nemyslím si proto, že by se někomu chtělo tahat nahoru s velkým a těžkým modelem. Na vrcholu Lawinensteinu (1965 m n/m jsou na jižní i severní straně vlající fáborky, které napovídají, že tato místa používají ke startu paraglidisté a jsou to opravdu nejlepší místa startu v této oblasti. Z těchto startovišť máte před sebou obrovský prostor, ze kterého se při vhodných podmínkách valí nahoru masa ohřátého vzduchu z údolí pod vámi. Pro létání s modely je velmi vhodné místo na horní stanici lanovky Gondelbahn Mitterstein z jižní strany údolí. Na tomto místě je malá plošina bez kamenů, kde lze dobře přistávat. Převýšení těchto startovišť nad údolím je přes 1.000 m. Není ale nutné chodit až na vrchol, dá se létat i z poloviny sjezdovky vedoucí kolem Haus Alpinu. Nejbezpečnější místa na přistání jsou opět na sjezdovce, je ale nutné přistávat odspodu do protisvahu, nebo traverzem. Na sjezdovce jsou občasné kameny, nejméně rizikové zde tedy bude létání s nějakým EPP modelem, který případný střet s kamenem přežije bez úhony, případně s modelem, který se dá před dosednutím hodně zbrzdit. V době mého pobytu byl bohužel pouze jeden den vhodný pro létání. Provětral jsem tady F3K model Thowt od výrobce Ondřeje Rezlera.

F3K Thowt
F3K model Thowt – vrchol Lawinensteinu (v pozadí jezero Grundlsee)

Díky ideálním podmínkám pro tento typ modelu (pouze slabý větřík a lehoučká termika) jsem si s ním mohl i lehce zaakrobatit, což samozřejmě není to, na co byl tento model navrhnutý. Na videu, které jsem při létání pořídil z čelové kamerky GoPro, je vidět, že model zvládá i obraty, které by od něj málokdo očekával. Po přimixování snapflapů lze zaletět obrácený přemet, když si trochu pomůžete křidélky, lze snadno zaletět kopaný výkrut. Zcela bez problémů zvládá Thowt let na zádech, výkruty a loopingy jsou samozřejmostí. Model se mi nepodařilo přemluvit k vývrtce, výchylky výškovky a směrovky nejsou pro tento obrat dostatečné. Znovu ale zdůrazňuji, že model je navrhnutý především pro létání v termice a akrobatické schopnosti, které zde popisuji, jsou pouze bonusem k jeho skvělým letovým vlastnostem. I přes nedokonalost záznamu z kamery je vidět, že létáte s výhledem na krásné panorama Rakouských Alp.

Příliv endorfinů způsobený prostorem, ve kterém létáte, vyvolá dlouhotrvající úsměv na vaší tváři. Vaše partnerka nebude po letovém dni věřit, že jste se neposílili nějakým špiritusem. Oproti vyhlášeným modelářským lokalitám zde máte tu výhodu, že ve vzduchu jste zcela sami a nemusíte se obávat srážky s cizím modelem. Můžete létat zcela dle libosti, aniž by vás někdo poučoval, že takto se zde nelétá, což německy hovořící modeláři jinak velmi rádi dělají. Myslím si, že místo je ideální pro modeláře, který chce levně vyvézt rodinku na dovolenou v Alpách a přitom zde udělat první krůčky v horském létání. Umím si představit i partu modelářů, která sem vyrazí na svahový kombat.

Místo rozhodně doporučuji kvůli pohodovému personálu hotelu, lidovým cenám a velmi dobrým podmínkám pro létání. Pomyslných 10 bodů bohužel kazí náročný pěší výstup na startoviště a kameny na přistávacích plochách. Dle mého názoru místo není vhodné pro létání s většími modely kvůli rizikovým přistávacím plochám.

Informace o hotelu, cenách a příjezdu k hotelu HausAlpin: www.hausalpin.cz

Souřadnice Hotelu HausAlpin v KMZ (pro Google Earth): viz příloha
Startoviště v KMZ (pro Google Earth): viz příloha

LETU ZDAR !!!
Jirka Michálek

Související odkazy:
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách I
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách II
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách III
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách IV

Přečteno 149 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

1 Komentář u „S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách V

  1. Dzordzik

    Skoro jako by mi to něco připomělo :)
    https://www.youtube.com/watch?v=b_AmZnW0dLU

    Aj při 5ms/s se s Kčkem krásně dá a ani se kvůli tomu nemusí jezdit do Alp i když tam scenerie budou určitě hezčí.
    Pěkný článek a hezká inspirace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *