Náhrada Megy ACn 16/15/3-4 za polovinu

Zveřejněno 4. 11. 2007 v rubrice RC Modely

Mega 16153Motory MEGA ACn 16/15/3-4 jsou určeny zejména pro EDF a pylonové modely. Ve většině českých online obchodů je pořídíte bratru za necelé dva tisíce korun. Stačí se však porozhlédnout do zahraničí a motor zcela totožných parametrů seženete téměř za polovinu.

Protože poletování s Ocelotem-E nepřináší ten správný adrenalinový zážitek, „Velkej Céres“ čeká na příští sezónu a na pylona ESCAPE si zatím netroufám, pořídil jsem si v mezičase novou hračku – FunJet od Multiplexu. Jedná se o stíhačku z ELAPORu s tlačným motorem, která hravě dosahuje rychlostí nad 100km/h. Dá se očekávat, že alespoň při prvních startech zaručeně rozbuší moje srdíčko a zajistí pořádný flutter na teplákách. Tomu jsem také podřídil její pohon.

Multiplex Funjet

Původně jsem chtěl použít motor MEGA ACn 16/15/3. Po prostudování velmi obsáhlé FunJet diskuze na RCGroups jsem zjistil, že si hodně lidí pochvaluje motory Typhoon-EDF 3W a 4W, které papírově nabízejí stejné parametry jako původně zamýšlená 3 či 4 závitová MEGA, ale jsou výrazně levnější. Aby také ne, když se jedná o precizní kopii originálu. A protože jde čistě o rekreační projekt, kde není třeba honit každý watt, bylo rozhodnuto. Zbývalo pouze najít obchod, který tyto motory nabízí a zasílá do Čech.

Typhoon EDF-3W

Většina evropských online obchodů je nabízí za cenu okolo 50 Euro. Přibližně 10 Euro zaplatíte za dopravu a dostanete se téměř na cenu originálu. V USA vyjdou na 55USD, ale dopravné je od 15-20USD a budete-li mít smůlu, celníci vám k ceně ještě přihodí clo a DPH.

Po dalším pátrání jsem se nakonec dobral až k výrobci, firmě High-End Technology RC v Hong Kongu. Jak se sami můžete přesvědčit, v nabídce má mnoho zajímavých věcí. Typhoon-EDF 3W nabízí stejně jako EDF 4W za 55 USD (standardní prodejní cena). Koupil jsem rovnou dva kousky a poštovné do Čech vyšlo na 10USD. Platba proběhla zcela bezproblémově přes Paypal a za deset dní dorazil perfektně zabalený balíček do Prahy. Při dnešním kurzu vyšel jeden motor na plus/mínus 1150Kč a to se vyplatí :-)

Signature
Související články:
Video: Multiplex FunJET – 240km/h
Hangár: FunJET – adrenalinová božárna

Přečteno 70 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

1 Komentář u „Náhrada Megy ACn 16/15/3-4 za polovinu

  1. Peter

    Díky za článek a za link. Více takových.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *