Nikon P6000 – zmrzačený high-end kompakt

Zveřejněno 9. 8. 2008 v rubrice PiNa Fotografuje

Nikon Coolpix P6000S tím, jak se postupně zvyšovala hmotnost mé foto výbavy, vzrůstala i má touha po lehkém a výkonném kompaktu, který bych mohl nosit stále s sebou. Do oka mi padl model P6000, který podle neověřených zpráv měl nabídnout vše, po čem jsem toužil. Z velmi slibného modelu se ale nakonec vyklubal mrzáček, kterému Nikon naprosto nepochopitelně zlomil vaz.

O tom, že Nikon připravuje nové modely do své řady kompaktů, se vědělo delší dobu. Kromě neověřených informací ohledně technické specifikace nejvýkonnějšího modelu se prosáklo i jeho jméno. Nejnabušenější kompakt od Nikonu se měl jmenovat P6000. Měl nabídnout 14mpx senzor, 4x optický zoom, LCD displej s úhlopříčkou 2.7 palce, možnost fotografovat do RAWu, plně manuální režim, GPSku, ethernetový konektor a na trhu by se měl objevit v průběhu měsíce září.

Nikon Coolpix P6000

Není divu, že k tomuto kompaktu upnulo své naděje nemálo majitelů DSLR, kteří by rádi nadupanou mýdlovou krabičku se slušnou optikou a hlavně s možností fotit do RAWu. Předpokládaná cena se měla pohybovat okolo 500USD, což na jednu stranu nebylo zrovna málo, ale na stranu druhou majiteli DSLR jen tak nějaký kompakt nevyhoví a za kvalitu si rád připlatí.

Ve středu tento týden proběhla tiskovka Nikonu, na které byly představeny nové modely kompaktů a P6000 mezi nimi nechyběl. Po designové stránce se jedná o velmi povedený kousek s hodně zajímavými technickými parametry, které se příliš od těch neoficiálních neliší. Při jejich pročítání jsem si již připravoval zlaťáky a začínal se těšit na možnost svobodného fotografování téměř kdykoliv a kdekoliv.

Mé nadšení však trvalo pouze do chvíle, kdy jsem narazil na poznámku pod čarou, kde Nikon oznámil, že RAW soubory vytvořené kompaktem P6000 mají příponu NRW a nejsou kompatibilní s NEF formátem (nelze je otevřít například v CaptureNX). Jsou primárně určeny pro zpracování ve fotoaparátu a mimo něj je lze upravit pouze v programu ViewNX a to ještě velmi omezeně.

Na první pohled to možná nevypadá až tak tragicky, ale vezmete-li v potaz, že většina majitelů DSLR fotí do RAWu a z tohoto důvodu zainvestovala nemalé prostředky finanční i časové do programového vybavení, ve kterém tento nový a uzavřený NRW formát nezpracují, potom se poslední počin Nikonu nedá pochopit. Jako uživatel Windows Vista navíc ponechávám zcela stranou chybějící podporu MAC OS, ta mne naštěstí netrápí.

Zděšené a odmítavé reakce (semi)profesionálních majitelů DSLR na sebe nenechaly dlouho čekat. Výstižně celou situaci okolo P6000 shrnul na svých stránkách Thom Hogan.

Ještě štěstí, že existuje konkurence. Přestože Nikon s P6000 naprosto selhal, stále je zde ještě Canon s PowerShotem G9 (G10) a Panasonic s ohlášeným DMC-LX3. Když v Nikonu někdo nepřemýšlí, nemůže se potom divit, že se i jinak věrní zastánci značky Nikon poohlédnou po konkurenci.

Signature
Související odkazy:
Nikon P6000, Canon G10, nebo Panasonic LX3?

Přečteno 9 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

11 komentářů u „Nikon P6000 – zmrzačený high-end kompakt

  1. awe_cz

    Na LX-3 se opravdu tesim. Jako spravny Nikonista (N80, D100) jsem pri shaneni kompaktu skoncil u LX-2. Uprimne jsem doufal, ze po oznameni D700 se s roztrhne pytel s kompakty obsahujicimi poradny chip. Navic kompatibilni se SLR. Holt se tak nestalo a Nikon o svych $500 prijde – dostane je (opet) Panasonic.

  2. PiNa

    Ono to vypadá, jako by spolu DSLR a P&S divize vůbec nekomunikovaly. Díval jsem se na LX-3 a papírově to vypadá hodně dobře :-)

  3. Michal

    No já někde četl že ten formát NRW má být nástupce NEF, ale nevím jestli to není nějaká kachna.

  4. PiNa

    Michale,
    vzhledem k tomu, ze CaptureNX 2 NRW nepodporuje a o podpore se zatim neuvazuje (pouze ViewNX), tak to je kachna jako vysita.
    Martin

  5. pvysl

    Tak tohle teda Nikon pos..l – ViewNX je o ničem, Panasonic nemá hledáček, takže zbývá jen ten Canon G9….Jenže ten nebude zase spolupracovat s Capture NX2, tak asi ještě počkám, protože snad v Nikonu dostanou rozum a P 6500 bude zapisovat v NEFech

  6. PiNa

    RAW z G9 do NX/2 nepůjde přímo, ale stačí ho převést do TIFFu a ten už do NX/2 v pohodě dostaneš.

  7. Martin

    Canon G9 je pěkný foťák, ale kombinaci optický hledáček a objektiv od 28 mm asi nepřebije. Předpokládám že nějaký prográmek který bezstrátově převede nikoní formát na něco použitelného se prostě musí objevit, I kdyby ho měl sesmolit nějaký nespokojený ale schopný uživatel.
    Je ale pravda že na některá omezení se s logikou a rozumem vůbec, jít nemůže.

  8. Radek Pokorný

    Fotím s Nikonem P6000 spokojeně víc než rok, RAW zpracovávám na Aperture na Mac (takže podpora v pohodě). Rok jsem jezdil s Panasoniky „učit fotografii“ v rámci Fotoakademei — ne, opravdu bych kvůli kvalitě snímku nekoupil. Tož suďte :-) Radek

  9. PiNa

    Radku díky za komentář. Mrkněte na odkaz na recenzi Thoma Hogana (o komentář výše), kde je hezky vidět, ze Nikonu se P6000 v porovnání s konkurencí LX3 a G10 opravdu nepovedl. Pokud jste s ním spokojený, tak je to jenom dobře a tak to má být. Já jsem dal sice přednost LX3 a také nelituji, ale pokaždé se rád vrátím k D300 se skly od Nikonu. To je přeci jenom úplně jiná liga.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *