Vanguard Kenline 52 – šikovný fotobatoh

Zveřejněno 21. 9. 2008 v rubrice PiNa Fotografuje

Vanguard Kenline 52Neustále klesající dolar způsobil, že se za posledních pár měsíců moje foto výbava rozrostla natolik, že jí přestal stařičký Sling Shot stačit a musel jsem se poohlédnout po novém fotobatohu. Úkol to rozhodně nebyl jednoduchý, ale nakonec jsem koupil Vanguard Kenline 52 a zatím jsem maximálně spokojený.

Vše začalo pořízením teleobjektivu 70-200VR/2.8, který se sice i s tělem D80 do SlingShotu vešel, ale doslova s odřenýma ušima a na ostatní skla již místo nezbylo. O tom, že se při delším fotografování toto sklo docela pronese, jsem již psal zde.

Vzal jsem si tedy fotoaparát s nejdelším sklem a vydal se do Megapixelu (do kamenného obchodu) na prohlídku existujících fotobatohů. Strávil jsem tam více než hodinu, za pomoci ochotného prodavače se probíral širokou nabídkou a vybrané kousky na místě vyzkoušel.

Vanguard Kenline 52

Hledal jsem středně velký batoh, do kterého bych vměstnal všechna svá skla, filtry, externí blesk, nabíječku, stativ a další drobnosti (paměťové karty, sluneční clony, utěrky, doklady, klíče a další). Klasickou brašnu jsem hned na počátku zamítl. Hodně chodím pěšky a tahat na rameni delší dobu až 8kg není příliš lákavá představa. Nakonec jsem vybral tři „finalisty“ a po dlouhém váhání nakonec koupil Vanguard, který se mi líbil nejvíce, a který pro mou nynější výbavu nabídl dostatečně velký a variabilní úložný prostor, spoustu kapsiček, držák na stativ a pláštěnku jako ochranu před nepříznivým počasím. Ani cena nebyla nejhorší, přišel na 2890Kč.

Kenline 52

Na fotografii pořízené mobilem je vidět, jak se celá výbava (Nikon D80 s battery gripem, Nikkor 70-200/2.8VR se sluneční clonou, Nikkor 17-55/2.8 se sluneční clonou, Nikkor 50/1.8 a blesk SB-800) celkem v pohodě do batohu vejde. Drobnosti jako filtry, paměťové karty, Giottos bolónek, nabíječka a další jsou v přední kapse.

Po půl roce používání jsem se svým výběrem stále spokojený. Batoh prozatím vyhověl všem mým potřebám a splnil má očekávání. Ani při delším nošení nikde netlačí a na zádech dobře sedí. Vytknout bych mohl snad jenom jednu věc. Při ukládání fotoaparátu do batohu na něm musí být nasazené nejdelší sklo (70-200). Dost často to tedy znamená, že před fotografováním i po něm je potřeba vyměnit objektiv. Jedná se však pouze o drobnou komplikaci (špinavého senzoru se již nebojím), která je nutnou daní za střední velikost foto batohu. Kdybych byl dnes postavený před výběr foto batohu, koupil bych opět ten samý.

 

Přečteno 41 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

13 komentářů u „Vanguard Kenline 52 – šikovný fotobatoh

  1. Dzordzik

    Fajn článeček Marťas, ostatně jako vždy. S výběrem fotobatohu má problém hodně uživatelů, určitě pomůže s výběrem.

  2. PiNa

    Právě, o batohu jsem přemýšlel hodně dlouho. Podle webu se moc vybírat nedá. Chce to vzít výbavu a navštívit kamenný obchod a osahat si to v reálu. Třeba moje zkušenost někomu pomůže a ušetří čas :-)

  3. Tom

    Můžu se zeptat, co používáš za stativ? V plánu mám koupi D90 a nevím, jaký stativ k ní :( Jestli se radši smířit s tím, že budu nosit těžší stativ nebo se dá pořídit „lehká kvalita“

  4. PiNa

    re Tom: Záleží na tom, co budeš fotit. Na moje focení z 95% stativ nepotřebuju, ale měl jsem půjčený uhlíkový Velbon s Manfrotto hlavou a časem si ho možná taky pořídím – lehoučký, pevný. Zatím tu mám monopod Velbon RUP-43, ale používám ho minimálně (v interierech téměř nefotím a když už ano, tak jenom s bleskem).

  5. vasin

    Aha to vypadá jako když má redakční systém nějaké brutální zpoždění, když sem odeslal druhý příspěvek objevil se první nastálo a druhý zatím není vidět, ale věřím, že za pár minut bude.

  6. PiNa

    Nemá, jenom to nejspíš kvůli tomu odkazu spadlo mezi SPAM. Musel jsem ho ručně schválit. Jinak pokud by Ti stačil SlingShot 200AW, tak ten tu mám (jako nový) a je k mání. V pohodě se do něho vešla D50/D80+18-200VR+příslušenství.

  7. vasin

    Aha .. OK.

    Na tu 200AW se podivam a porovnam si je. Dej mi na vasin@seznam.cz cenu pls, za jakou by jsi si ho predstavoval. Díkes

    Jinak protože nejde přidávat komenty k bleskovkám, tak jen k tomu, že na Amazonu je D90 za cca 22tis. Tak Oehlink ji ma za 21.999,- s dph

  8. Ivo M

    Martine, mám ten samý batoh a zatím jediná výtka. Naprosto stejná jako tvoje. Dlouhé sklo musí být při ukládání na foťáku a kratší objektiv vedle v kapse. Takže komplikace při rychlém balení. Využil jsem už i pláštěnku, je bezva. V létě na zádech batoh nelepí, kapes do aleluja, až mám problém něco najít. Zipy jsou překryté, paráda.Já jsem batoh koupil v Markofoto v Novém Jičíně, kde jsem byl čirou náhodou a přišel mne na 2.400,-, prý jej nikdo nechtěl. Na jaře jich tam měli asi deset ks. Prostě štěstí. Tak ať slouží.
    Měj se. Ivo

  9. PiNa

    Ahoj Ivo,

    problém s batohem jsem nakonec těsně před odjezdem na dovolenou vyřešil dokoupením „pistolové“ brašny na rameno Tamrac 7. Přišla asi na 1000Kč a když mám krátké sklo, tak nosím foťák v ní a zbytek výbavy buď nechávám doma, nebo ho nosím v batohu na zádech. Chápu, že je to další investice a další kus výbavy, ale toto řešení se mi maximálně osvědčilo.

    Martin

  10. Martin

    Pratele mam ho taky, a bezne mam velky objektiv ulozeny samostatne ve velke sachte vlevo ( primo sem si to na nej nastavil) a maly mam nasazeny na tele. Nechapu proc si to neprehazite dle potreby ??
    Vzdyt se to da predelat ? :)
    Rad poslu fotku, mam D300, Nikkor 17-35/2.8 na tele, Nikkor 80-200/2.8 vedle, SB-800 blesk napravo, a plno kravin po cele tasce, vcetne analogoveho FM2 v jedne z kapes :) baterky, nabijecku na blesk atd.. jo a jeste battery pack a tele ;)

  11. PiNa

    Martine, dostal jsi mě :-)
    Přeházet si vnitřek batohu tak, jako to máš ty, to mě teda nenapadlo. Fotku určitě pošli, přidal bych ji do článku. Dneska už mám taky D300 s gripem a z ebaye jsem si ještě pořídil brašnu Tamrac 5608 PRO 8 přes rameno (1900Kč), do které se toho vejde opravdu hodně. Batoh si nechám na výlety a delší chození, na všechny ostatní akce beru brašnu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *