Video: 4m Fox On The Run

Zveřejněno 22. 9. 2009 v rubrice RC Videa

4m FOXPři své letošní dovolené ve Wöllaner Nocku v Rakousku Jirka Michálek natočil také povedené video zachycující precizní akrobacii 4m svahového větroně FOX. Slope flying and glider aerobatics at its best with 4m FOX slope glider in Wöllaner Nock in Austria. Video by Jirka Michálek as usual.

Během naší dovolené jsme se na svahu denně potkávali se Stephanem z Německa, který na tomto místě již po patnácté trávil svou 14 denní dovolenou. Stephan modelaří už 40 roků a na jeho létání to je vidět. Na videu s Foxem je patrné, že se nejedná o bezduché létání stylem, co pilota zrovna napadne, ale o systematické pilování akrobatických obratů.

4m FOX4m FOX

Ono třeba zalétnout „obyčejný“ výkrut tak, aby trup letěl stále v přímce, vyžaduje souhru všech kormidel najednou, což všichni akrobati dobře vědí. Rovněž start takového větroně není jednoduchý, protože v době natáčení nosila především termika a vítr proti svahu bych tipoval jen na nějakých 8 m/s. Plošné zatížení u těchto modelů je přes 100 gr/dm2, tzn. je třeba model odstartovat s dostatečnou energií, aby se nepropadl hned po prvních metrech letu.

No a co obdivuji na pilotním umění Stephana nejvíc, je jeho umění dokonalých přistání s takto velkým a těžkým modelem. To, co v závěru klipu vypadá jako sedání na rovné louce, je ve skutečnosti protisvah se spádem odhadem 20 stupňů. Z klipu je patrné, jak model postupně vytrácí rychlost, a pádovou rychlost dosáhne těsně před pilotem. Fox nemá žádné vztlakové klapky, takže zpomalit takto velký a těžký model tak, aby na vybraném místě pro přistání neletěl ani moc rychle, ani nespadl dříve, není tak jednoduché, jak to vypadá, když to někdo umí.

LETU ZDAR !!!

Jirka Michálek

Související články:
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách I.
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách II.
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách III.
Video: VOLCANO od Valenta Model v Alpách
Video: Banánová extáze ve Wöllaner Nocku

Přečteno 89 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

1 Komentář u „Video: 4m Fox On The Run

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *