NIKKOR 70-200 VR II – další názory Thoma Hogana

Zveřejněno 23. 3. 2010 v rubrice PiNa Fotografuje

NIKKOR 70-200 VR IINejnovější verze (v pořadí již osmá od roku 1982) objektivu 70-200mm f/2.8 od Nikonu přináší mnohá vylepšení. Stojí o 500USD více než předchozí, má lepší stabilizaci VR II, je kratší, těžší, ostřejší a primárně určená pro full frame (FX) těla. Pár postřehů z praxe a odpověď na otázku, zda se koupě tohoto objektivu vyplatí, naleznete v článku od Thoma Hogana.

AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II

Poté, co jsem vyfotil několik dalších tisíc snímků s objektivem 70-200mm II, mnoho z nich s telekonvertorem TC-17E, musím opět zdůraznit to, co jsem již napsal ve své podrobné recenzi „žádné stížnosti na ostrost tohoto objektivu, dokonce ani s D3x tělem, dokonce ani při plné díře, dokonce ani v rozích při zaclonění o jeden či dva kroky“. Pokud něco, tak po tomto posledním focení jsem ještě o trochu víc ohromen. Dokonce i fotky, které jsem pořídil s TC-17E, vypadají dost dobře (poslední novinky od Nikonu jako například TC-20E III se mi (jako obvykle) nedostaly do rukou včas, abych si je mohl vzít s sebou).

Také mne mile překvapilo, jak tento objektiv ostří a to dokonce i s nasazeným telekonvertorem TC-17E. Tuto kombinaci jsem vyzkoušel v několika obtížných situacích a opravdu jsem si nevšiml žádného zaváhání v ostření. Vlastně jsem byl v pár případech překvapený, že při sledování diagonálního pohybu nedošlo k zaostření na rozmanité pozadí.

Pro uživatele plnoformátových (FX) těl D700, D3 a D3x tato nová verze představuje téměř splněný sen (kromě toho, že při focení na krátké vzdálenosti (do 10m) může vykazovat tzv. „Focal Lenght Breathing“, při kterém VR II snižuje ohniskovou vzdálenost – zaostříte na 200mm, ale získáte fotku pouze na 135mm). Máte-li na Vašem FX těle starší objektivy 80-200mm nebo 70-200mm, měli byste novou verzi vyzkoušet. Myslím, že budete překvapeni tím, jak jasný rozdíl to je.

Na druhou stranu uživatelé DX těl neuvidí žádnou velkou změnu, pokud vůbec nějakou uvidí. Fotíte-li tedy svým Nikonem D300 se staršími objektivy 80-200mm nebo 70-200mm, nezáviďte, jednoduše foťte dál a myslete na peníze, které jste ušetřili. Ale uživatelé FX těl by si měli tuto novou verzi pořádně prohlédnout i v případě, že jsou se starší verzí spokojení. Rozdíl v kvalitě pořízených fotografií s D3x na ně doslova vyskočí z obrazovky.

Autorem textu je Thom Hogan, přeložil Martin Pilný.

Pár recenzí tohoto skla:

  • dpreview.com
  • Thom Hogan
  • DC Watch
  • Cliff Mautner
  • wedshooter.tv
  • Ken Rockwell
  • Související odkazy:
    Thom Hogan: Vše o stabilizaci (VR) od Nikonu – III.
    Thom Hogan: Vše o stabilizaci (VR) od Nikonu – II.
    Thom Hogan: Vše o stabilizaci (VR) od Nikonu – I.
    Thom Hogan – Vymluvte se na výbavu
    Nikon D90 – názor Thoma Hogana
    Nikon AF-S VR 70-200mm f/2.8G IF-ED

    Přečteno 11 krát
    Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *